Gyurcsány azokat is elijesztette, akiket eddig nem sikerült

2008.03.29. 13:40

Szokatlan tartalmú és nehezen értelmezhető beszéd volt: a miniszterelnök megpróbálta azokat is elijeszteni kormányától, akiket eddigi kormányázásával még nem sikerült, nyilatkozta az Indexnek Török Gábor politikai elemző, a Vision Consulting vezetője Gyurcsány Ferenc szónoklatáról, amit a kormányfő-pártelnök az MSZP szombati pártértekezletén mondott el Budapesten.

Török Gábor szerint a kormányfő sárkányölő Szent Györgyként verbálisan megküzdött mindenkivel: buta Hollywood-újságírókkal, a lényeget észrevenni nem akaró elemzőkkel, belső és külső ellenségekkel, s persze a legnagyobb és valóban létező veszéllyel, a populizmussal.

"A kormányfői frusztráció tanulságos megjelenítése volt a beszéd, amelynek nagy részében a kétségtelenül óhatatlanul torzító tükörképpel hadakozott a szónok, s a retorikai bravúrokon túl alig ejtett szót arról, hogy pontosan mivel szeretné tölteni kormánya a 2010-ig még hátralévő időszakot" - közölte a politikai elemző.

A beszéd és a cselekvés ellentétének szép példáját a legfontosabb bejelentés mutatta. A koalícióval nem lehet játszani, intette meg a kormányfő az elmúlt napokban ebben a témakörben nyilatkozókat, majd váratlanul maga idézett elő egy potenciális koalíciós konfliktust azzal, hogy azt az egészségügyi minisztert menesztette, akit az SZDSZ elnöke a sajtóhírek szerint árulást emlegetve védett meg pár napja saját pártján belül.

"Ugyan a kormányfő már előre felemelt mutatóujjal óvta az elemzőket attól, hogy eszükbe merjen jutni 2004 és és Medgyessy Péter javaslata Csillag István leváltására, mint párhuzam, de az az igazság, hogy attól, hogy azt kérte, ne gondoljunk az elefántra, mi nem nagyon tudunk most másra gondolni" - mondta Török Gábor. (2004-ben Medgyessy Péter bukása azzal kezdődött, hogy az SZDSZ akarata ellenére megpóbálta leváltani Csillag István gazdasági minisztert.)