Gyurcsány elvesztette a fonalat

2008.01.03. 07:55
2008 legfontosabb belpolitikai ügye minden bizonnyal a népszavazás lesz. Ennek eredményétől függhet Kóka és Gyurcsány jövője is, de egy sikertelen népszavazás Orbánt is gyengítheti. Miért nem valószínű, hogy Gyurcsány Ferenc visszaszerzi elveszett népszerűségét? Török Gábor elemez.

A második Gyurcsány-kormány megalakulása óta eltelt másfél évben alapvetően átalakult a belpolitikai helyzet: a kormányoldal ma sokkal rosszabb helyzetből várja a következő választásokat, mint az ellenzék, mondta az Indexnek adott elemzésében Török Gábor. A Vision Consulting vezetője szerint a változás nem egyszerűen a népszerűség csökkenését jelenti, és nem is csak a megszorítások okozták.

„A 2006 közepi és a mostani állapot legfontosabb különbsége, hogy másfél évvel ezelőtt a kormányoldalnak volt világos koncepciója a 2010-es győzelemhez – mondta Török Gábor. – Ez azt jelentette, hogy a kormányfőnek volt elképzelése, hogyan szerezze vissza a népszerűtlen intézkedések miatt elveszett támogatottságát.”

Volt terv

A reformok eredményei és ezek hatékony kommunikációja, valamint a 2008-tól megjelenítendő pozitív üzenetek képezték e koncepció lényegét. A terv gerince az volt, hogy a konvergenciaprogram bevezetésével együtt a kormány mint a „reformok kormánya” tűnik fel, és a program sikerét jól kommunikálva nyerhet 2010-ben. A kormányfő világossá tette, hogy pártja sokáig népszerűtlen lesz, de ez az ára annak, hogy a csak hosszabb távon eredményt hozó reformintézkedések 2010-re beérjenek.

Ezt a tervet éppen a várható népszerűtlenség vállalása, a ciklus közbeni elvárások alacsonyra helyezése tette reálissá. „A reformok kommunikációja azonban katasztrofális lett. Ennél is komolyabb probléma a koalíció számára, hogy valódi reformokat alig-alig indított.”

Nem történtek olyan alapvető változások, amelyek a polgárok számára is világosak lennének. Ezzel egy időben a kormányoldal gondolkodása is megváltozott, egyre többen kezdték azt hinni, hogy csupán a megszorítások elmúlása vagy enyhülése is elég lehet a népszerűség visszaszerzéséhez, a szocialisták automatikusan megkapják majd a szavazataikat. A csodavárók csalódni fognak, véli Török Gábor.

Ma a kormányfőnek láthatóan nincs koncepciója a népszerűség visszaszerzésére, a miniszterelnöki retorikából eltűnt 2010-es választási győzelem, mint cél, és csak a „hős” reformergondolkodás maradt, a kormányfő ma már valamiféle messianisztikus reformtudattal magyarázza az intézkedések szükségességét.

Ráadásul elveszett a korábbi nagy előnyük az ellenzékkel szemben: a kommunikáció. „A kormányoldal számára önfelmentés azt gondolni, hogy a reformok szükségképpen népszerűtlenek, és a kormánypártoknak ezt adottságként kell elfogadniuk” – mondta Török Gábor.

A kormányoldal igen komoly versenyhátrányba került a 2010-es választások szempontjából. „Meggyőződésünk szerint a pillanatnyi népszerűségi adatokból nem érdemes a majdani eredményekre következtetni, de a mostani adatok mögött olyan súlyos problémák húzódnak meg, amelyek nagyon kérdésessé teszik a kormányoldal 2010-es sikerének esélyét.”

Tisztes vereség

A politikai elemző eltúlzottnak látja azokat a vélekedéseket, amelyek kétharmados ellenzéki előnyt prognosztizálnak, ma a kormányoldal számára a „tisztes” vereség, és a mostani ellenzékhez hasonló pozíciók elérése tűnik reálisnak 2010-re.

Ennek az az egyik oka, hogy a szocialisták és a liberálisok ma sokkal kevésbé tudják a jobboldaltól való félelem ideologikus kártyáját kijátszani. Változott a pártvezetők megítélése is. Másfél évvel ezelőtt a kormány élén egy dinamikusnak látszó politikus állt, aki a felmérések szerint komoly versenyelőnyben volt Orbánnal szemben, de ma már Gyurcsányt is egy lapon emlegetik Orbánnal, ráadásul az SZDSZ sem tudta kihasználni a párt élén történt változásokat, Kóka inkább rontott, mint javított a szabad demokraták helyzetén.

Török Gábor úgy látja, hogy a romló népszerűségi adatok miatt a két kormánypártban kialakult egy „bukási spirál”, ami elkerülhetetlennek tételezi – és így elősegíti – a 2010-es vereséget, emiatt – és a személyes ambíciók miatt – a pártelnökök potenciális kihívói ellenérdekeltté válnak a párt sikerében.

Adóügyben nem lesz véres harc

2008 első komolyabb ügye az adóreform lehet. „Szerintem ebben az ügyben a vártnál kisebb konfliktusokra kell számítani, egyrészt, mert az SZDSZ maga sem teljesen eltökélt az egykulcsos adó kérdésében, másrészt, mert az egykulcsos adó bevezetése az egészségügyi változásoknál sokkal irreálisabb. Kompromisszumos javaslatot és látszólagos koalíciós békét valószínűsítek.”

2008 legfontosabb eseménye a népszavazás lesz. „Úgy látom, a Fidesz, az MSZP és az SZDSZ is aktív, tétnövelő kampányt fog folytatni. A kampány várható intenzitása miatt az eredményeknek igen komoly hatása lehet a három érintett párt belső erőviszonyaira.“ Sikeres népszavazás Gyurcsány, sikertelen Orbán pozícióit ingathatja meg, de mindkettejüknél nehezebb helyzetben van Kóka, aki csak komoly változásokkal vagy kiemelkedően sikeres kampánnyal tudná egyéves elnöksége után bizonyítani, hogy sikeressé teheti a szabad demokratákat.

„Ötven százalék körüli a valószínűsége, hogy 2008 vége előtt Kóka János távozik az SZDSZ éléről.” 20-40 százalék esélyét látják annak, hogy Gyurcsány 2009 előtt távozzon a kormányfői és az MSZP-elnöki posztról. Orbán Viktornál – a Fidesz számára vesztes népszavazás miatt bekövetkező – a pozícióvesztés csak finomabban mehet végbe, aminek jele lehet a belső vetélytársak növekvő súlya, vagy például az, ha a pártelnök kevésbé lesz képes befolyásolni a 2009-es EP-listát.