Melegfelvonulás: fegyelmi indul egy rendőr ellen

2007.07.12. 07:42
Fegyelmit indít egy beosztottjával szemben a budapesti rendőrfőkapitány a hétvégi melegtüntetés résztvevői elleni támadások miatt. A BRFK-n most azt vizsgálják ki: miért nem küldtek a központból rendőröket egy verekedés helyszínére.
Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány, a Magyar Televízió Este című műsorának szerdán késő este elmondta, hogy fegyelmit, belső vizsgálatot indít egy kollégája ellen, aki a rendőrség központjában dolgozik. A szolgálattevő nem küldött ki rendőröket egy olyan esethez, amikor a melegfelvonuláson résztvevőket, illetve a még hátramaradt csoportokat bántalmazták az ellentüntetők a hét végén.

Tóth soron kívüli eljárást rendelt el, és az esetnek személyi konzekvenciái lesznek szerinte. Tóth meghallgatta a segélykérő hívásokat, amelyeket a BRFK kapott, és ezek után döntött a fegyelmiről.

A dandártábornok ugyanakkor szakszerűnek tartja továbbra is a rendőrség munkáját a szombati tüntetésen, hiszen a szervezők sokkal tovább tartották a felvonulást, illetve a kísérő rendezvényeket, mint amennyi időre eredetileg biztosítást kértek. Az utolsó programok éjjel kettőkor értek véget az m1 tévé szerint.

Demszky a rendőrfőkapitányhoz fordult

Demszky Gábor, Budapest SZDSZ-es főpolgármestere csütörtökön reggel, a Nap-keltében elmondta: az, hogy melegeket vernek meg melegségük vállalása miatt, ez elfogadhatatlan, ezzel kiközösítjük magunkat Európából. Ez ellen határzottan fel kell lépni, és ezért konzultált az előző napon Budapest rendőrfőkapitányával is. Demszky szerint a politika és az ügyészség, a rendőrség eddig nem tudta kezelni a helyzetet, ezért van szükség most intézkedésekre.

"Az ügyészség nem indított hivatalból eljárást a melegfelvonuláson és a Buddha Beach környékén történt erőszak miatt, én azonban megteszem" - jelentette be kedden Léderer András, az SZDSZ Új Generáció elnöke.

Civilek is tiltakoztak

Több civil szervezet is tiltakozott korábban a rendőrség fellépése ellen, mivel a felvonulás alatt sörösüvegekkel és Molotov-koktéllal támadtak ellentüntetők, amit nem akadályoztak meg, este és éjszaka pedig több segélykérést visszautasítottak, mikor ellentüntetők hátramaradt csoportjai támadtak meg melegeket. A rendőrség a napokban jelentette be: vizsgálatot indított a telefonhívások ügyében.

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter, az SZDSZ politikusa a Nap-keltének adott nyilatkozata szerint elégedett a rendőrség vizsgálatával, de hangsúlyozta, hogy a politikailag is el kell ítélniük a kisebbségek elleni atrocitásokat. Fodor szerint valamilyen szempont alapján mindenki tartozhat kisebbséghez, ezért a kisebbségi jogokat alkotmányosan is védeni kell.

Fodor szerint nem új jelenség, és nemcsak a tavaly szeptemberi zavargások óta bántalmaznak kisebbségeket Magyarországon. A kilencvenes években szkinhedcsoportok színesbőrű diákokat támadtak meg, nemcsak ez ellen kellett akkor fellépni - ekkor a Parlament emberi jogi bizottságában dolgozott Fodor -, hanem a mostani utcai erőszak ellen is szót kel emelni, magyarázta.