Az NBH-s CD-n beszél Csányi, az elnök úr

2008.09.25. 16:26
"A bűncselekményi rész és a politikai rész közötti halmaz üres halmaz" - foglalta össze a megfigyelési ügy ellenzékkel kapcsolatos állításait Tóth Károly. A nemzetbiztonsági bizottság szocialista tagja úgy véli Szilvásy György olyan lehallgatott beszélgetésgyűjteményt adott át a testületnek, amely szerinte egyértelműen bizonyítja mindazokat az állításokat, amelyeket a titokminiszter tett az UD Zrt. tevékenységével kapcsolatban.

Tóth szerint a körülbelül kétórányi hanganyag, amelyet az NBH szakszolgálata készített, azt bizonyítja, hogy az UD Zrt. biztonsági cég árnyék-titkosszolgálatként működött. Állítása szerint egyértelműen látszik, hogy sikeresen megszereztek olyan híváslistákat, amelyek kapcsolati rendszerek feltérképezésére alkalmasak voltak, valamint magáncégek számára nem megengedett operatív módszereket használtak több vonatkozásban. Környezettanulmányok készítésére és adótitkok, illetve rendőrségi információk megszerzésére is vannak adatok a hangfelvételeken, jelentette ki Tóth.

A Fidesz bemutatta a felvételeket

A Fidesz csütörtöki sajtótájékoztatóján lejátszották azt a hét lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyet Szilvásy György bocsátott a nemzetbiztonsági bizottság rendelkezésére, és amelyen Demeter Ervin és Kövér László beszél Horváth Józseffel, az U.D. Zrt. vezetőjével.

A tájékoztatón lejátszott felvételeken négy esetben Demeter Ervin, háromszor pedig Kövér László beszélt Horváth Józseffel. Kövér László mindhárom telefonbeszélgetés során időpontot egyeztetett Horváth Józseffel, ezen kívül érdemben nem beszéltek. Demeter Ervin egyszer szintén időpontot egyeztetett, két alkalommal Laborc Sándor NBH-főigazgató helyettes orosz kapcsolatairól beszélgetett Horváth Józseffel, a negyedik felvételen pedig egy kormányhatározat-módosításról érdeklődött, amely lehetővé tenné az önkormányzatok megfigyelését.

A felvételek lejátszása után Répássy Róbert azt mondta: Szilvásy György titokminiszter és kormánypárti politikusok a Fidesz által mozgatott maffiaszerű polipról beszéltek, azonban bebizonyosodott, hogy a Szilvásy György által kreált ügy megbukott, a lufi kipukkadt, sem bűncselekmény, de még bűnös kapcsolat sem róható fideszes képviselők terhére. A Fidesz ezért a legfőbb ügyészhez fordul hivatali visszaélés és személyes adattal való visszaélés miatt, Demeter Ervin és Kövér László pedig magánvádas eljárásban rágalmazásért perli be Szilvásy Györgyöt.

A szocialista képviselő annyit volt hajlandó elárulni, hogy a titokminisztertől származó beszélgetéseken "egynél több politikus" hangja is megtalálható. Tóth szerint nem tudni hány ilyen felvétel van, de az megállapítható, hogy az UD és a Fidesz között rendszeres és célirányos volt a kommunikáció. A politikusok célirányosan fogalmaztak meg igényeket, a biztonsági cég vezetői pedig válaszoltak, jelentettek az igények alapján. A nemzetbiztonsági testület tagja szerint az igények között volt államtitokra vonatkozó kérdés is, olyanok, mint nemzetbiztonsági átvilágítás eredménye, vagy a szolgálatok külföldi útjai. Tóth kérdést intézett Orbán Viktor Fidesz-elnökhöz is, hogy párttársai mire használták a cégtől kapott információkat.

Tóth szerint a politikusok szereplése nem feltétlenül bűncselekmény, de az országgyűlésnek feltétlenül ki kell vizsgálnia. Ha Simicskó István, KDNP-s bizottsági elnök nem hívja össze a szaktestületet, akkor a szocialisták akár önálló vizsgálóbizottság létrehozásától sem riadnak vissza. Tóth újságírói kérdésre úgy vélte, annak ellenére, hogy a politikusokról készült felvételek tartalma vélhetően nem meríti ki a bűncselekményi kategóriákat, jogszerű volt az NBH fellépése, és az, hogy az UD megfigyelése során megőrizték a felvételeket, valamint, hogy csütörtökön Szilvásy György átadta azokat. Az MSZP-s képviselő úgy látja, ezért az NBH-nak nem is lett volna kötelessége figyelmeztetni a lehallgatásról a képviselőket.

Kiderült az is, hogy a CD-re felkerült NBH-s lehallgatási gyűjteményben szerepel az a beszélgetés is, amellyel Dávid Ibolya szeptember 12-én lényegében kirobbantotta a botrányt. Az elnök úr, vagyis, Csányi Sándor OTP-elnök és Tóth János UD-s ügyvezető beszélgetéséről készült felvételről akkor az MDF elnöke akkor azt állította, hogy címzés nélküli borítékban postán kapta. Szilvásy György pedig tagadta, hogy felvétel az NBH-tól vagy a szakszolgálattól kerülhetett a fórumos elnöknőhöz.