Elvonultak a traktorok a Kossuth térről

2005.03.07. 00:10
Este kilencre megérkezett a Felvonulási térre az utolsó traktorkonvoj is a Kossuth térről, miután a gazdák nem kaptak engedélyt a Parlament előtti demonstráció folytatására. Vasárnap éjfél előtt véget értek az egyeztetések az agrártárca és a demonstrálók képviselői között, de a megoldáshoz egyelőre nem jutottak sokkal közelebb. Hétfőn újabb konfliktusos kérdések kerülnek napirendre. A Fidesz szóvivője szerint Gyurcsány szombati kijelentései uszítóak.

Vasárnap éjfél előtt befejeződött az agrárminisztérium és a gazdák képviselői közötti egyeztetés. A felek áttekintették maratoni hosszúságú tárgyalásukon azt a tíz témakört, amelybe a megoldandó kérdéseket sorolták. Németh Imre miniszter közölte, közelebb jutottak a megállapodáshoz, de több vitás kérdés még mindig függőben maradt. Németh szerint a megállapodást leghamarabb a jövő hét közepére hozhatják tető alá.


Február 26-án a Kossuth téren tüntettek
A tárgyalások ideje alatt országszerte folytatták félpályás útlezáró akcióikat a gazdák.

Hétfőn 9 órakor a szakértők ismét megpróbálnak a vitás kérdésekben egyezségre jutni. A szakértői tárgyalásokat a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban folytatják.

Hétfőre azok a kérdések maradnak, amelyekben jelentősen eltér a két tárgyaló küldöttség véleménye, mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke. Ezek többek között az intervenció, a pénzügy és a 2005-ös támogatások kérdése.

Németh Imre vasárnap délután Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel agrárkérdésekről konzultált. A megbeszélésről Pásztohy András, a tárca politikai államtitkára elmondta, a vidék ügyeit a jövőben komplex módon akarja kezelni a kormány, ezért egy vidékpolitikai kabinet felállítását kezdeményezi. A cél, hogy a vidékiek is megkapják ugyanazt az esélyt, mint a fővárosiak.

Elvonultak a traktorok

A vasárnapi tárgyalások közben, nem sokkal este fél kilenc előtt az utolsó traktor is elhagyta a Kossuth teret. A kétszáz erőgépet korábban vezényeltek a gazdák a Parlament elé, de hétfőre már nem kaptak engedélyt, hogy a helyszínen demonstráljanak.

Hevesi István, a demonstrációs bizottság szóvivője közölte, a járművek rendőri felvezetéssel mentek át a Felvonulási térre, ahová este kilenc órára az utolsó konvoj is rendben megérkezett.

Fidesz: Gyurcsány Ferenc uszít

"Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz méltatlan módon ismét egymásnak akarja ugrasztani a magyar embereket, uszít a gazdák ellen, szembe akarja őket állítani a diákokkal, a minimálbérből élőkkel, a családosokkal" - közölte az Országos Sajtószolgálat útján Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője. "Gyurcsány Ferencnek nem dumálnia, uszítania kéne, hanem végre tennie kellene azért, hogy a támogatásokat a többi uniós tagállamhoz hasonlóan még az adott évben megkapják a gazdák" - írta.

A szóvivő ezzel a kormányfő szombati kijelentéseire reagált, amelyek egy törökbálinti lakossági fórumon hangzottak el. Gyurcsány többek közt azt mondta: meg kell kérni a gazdákat, hogy tisztességgel menjenek haza "de ha nem mennek haza, én akkor sem engedek". A miniszterelnök szerint a gazdák által követelt 200 milliárd forint kifizetéséhez meg kellene szüntetni a minimálbérek adómentességét, és fel kellene emelni a társasági adót 16-ról 20 százalékra.

"Nem tudom azt mondani a gazdáknak, ha belegebedek, akkor sem, hogy lehet még adni nekik pénzt" - fogalmazott a miniszterelnök.