Gyurcsány: Elég a trükkös Magyarországból!

2005.04.30. 08:49
A jövő héten már elkezdhető a száz lépés programja konkrét lépéseinek ismertetése. A kormányzat elképzelései szerint változnának egyebek között a gyes és a segélyezés szabályai. Erről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy szombati lapinterjúban beszélt.
A gyermekgondozási segély melletti munkavállalás szabályait úgy alakítanák át, hogy a jelenleg három évig egyforma gyes helyett "kapjon mindenki az elején többet, később arányosan kevesebbet, de akkor mehessen dolgozni, anélkül, hogy hazudnia kellene" - jelentette ki a miniszterelnök a Népszabadság című napilapnak adott interjúban.

A segélyezés rendszerét úgy változtatnák meg, hogy az ösztönözzön a munkavállalásra. Szerinte mára bebizonyosodott, hogy az állam mennyire rosszul költ szociális célokra, "ugyanakkor mily kevéssé tudja befolyásolni a gazdaságot, a magyar társadalmat, a többség által megélt körülményeket". Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormánynak sikerült csillapítania a szociális fájdalmakat. "A tüneti kezelés után, most belefogunk a terápiába" - mondta.

Trükkös

Úgy véli, nem egy reformra van szükség, hanem szinte minden területen egyszerre és egy irányba kell indulni. A program filozófiája pedig az, hogy lehessen, és megérje dolgozni. "Hogy a trükkös Magyarországból, amely ilyen-olyan módon az életünkké vált, egy igazságos Magyarországot hozzunk létre" - tette hozzá.

A miniszterelnök annak a véleményének adott hangot, hogy az emberek többsége, ha tehetné, nem kerülné meg a szabályokat, "mert szeretne nyugodtan aludni".

Témák

A múlt hét végi gödi kormányülésen megállapodtak azokban a témákban, amelyekkel foglalkozniuk kell - mondta. Ezek a foglalkoztatáspolitika, az egészségügy, a családtámogatás, az önkormányzati finanszírozás, az oktatás, amely sok igazságtalanságot termel újra, valamint az adó és a járulék. Alapelvként a kormányfő azt nevezte meg, hogy "Magyarország nem lesz sikeres, ha államközpontú világot akar létrehozni".

A legtöbb a hazugság szerinte a foglalkoztatás, a jövedelmek és azok elköltése körül van. A természetben kapott jövedelmeknél, az oktatásban és az egészségügyben. Mint mondta, nincs rendben, hogy "aki jó helyzetben van, a közös javakból is többet vehet el" - és ezt most megváltoztatják.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: az igazi politikai alternatíva mindenhol Európában a populista és a mérsékelt politika között van.