Kiszámíthatatlanok a kivonulás következményei

2004.05.11. 17:17
Beláthatatlan következményekkel járhat a magyar csapatok kivonása Irakból. A szerepvállalással elnyert előnyöket elbukhatja az ország, kiszámíthatatlan azonban, hogy Bush esetleges bukása után mit lépne az új amerikai vezetés. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint a legfontosabb az lenne, hogy a társadalom és a politikai vezetés túllépjen a provinciális gondolkodáson, és vállalja a megkezdett folyamatokért a felelősséget.
Egyelőre nehéz megjósolni, milyen következményekkel járhatna, ha a magyar alakulatokat kivonnák Irakból - nyilatkozták az Indexnek a kérdés szakértői. Magyarország az ENSZ felhatalmazásával van jelen Irakban, így nemzetközi jogilag nem indokolt a kivonulás - vélekedett Tálas Péter. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központjának vezetője szerint ugyan az amerikaiak tervezett június 30-i hatalomátadása új határozatot tehet szükségessé - a jelenlegi határozat az amerikai-brit vezetésű stabilizálás keretrendszerét teremtette meg -, ez azonban még nem indok a kivonulásra.

Kiszámíthatatlan lépés

A magyar csapatok parlamenti felhatalmazása is ez év decemberéig szól. A kivonulás katonailag ugyan nem lehetetlen, azonban mindenképpen időigényes folyamat. A bevonulás is három hónapig tartott - mondta Tálas az Indexnek.

Kiszámíthatatlanok az esetleges kivonulás politikai következményei is. Egy azonnali kivonulásról szóló döntés "jelentős politikai bonyodalmakat okozhat" - mondta el az Indexnek Török Gábor. A politológus szerint Magyarország nyilvánvalóan elbukja azokat az előnyöket, amiket a részvétel jelentett, egy, a lengyelekkel közös döntésnek azonban már kisebb hatása lenne. A Nemzetközi hadosztályt, melynek a magyar alakulat is tagja, a lengyelek vezetik, a varsói vezetés a napokban szintén jelezte, hogy fontolóra vette a kivonulást.

Feltétlenül nem árt

Török szerint az esetleges kivonulás nem feltétlenül árthat a magyar-amerikai viszonynak, hiszen az Egyesült Államokban választási év van, Bush fő riválisa, John Kerry pedig maga is kampánytémává tette az iraki szerepvállalást. Ez összességében nagyobb mozgásteret biztosít a magyar vezetésnek, legalábbis a kétoldalú kapcsolatoknál nagyobb szerepet játszhatnak az erkölcsi, etikai megfontolások "pro és kontra".

Nagyvonalúbban kéne gondolkodni

Tálas szerint is az etikai megfontolások a legfontosabbak. "Jó lenne, ha a magyar társadalom és a politikai elit nem ilyen provinciálisan közelítené meg a problémát" - nyilatkozta az Indexnek. Mint mondta, azoknak az országoknak, akik Szaddám Huszein erőszakos megbuktatása mellett döntöttek, "felelőssége és kötelessége" hogy segítse az irakiakat egy új demokrácia kiépítésében.

Kivárnának

Tálas amúgy nem sietné el a döntést a kivonulás ügyében. Egyrészt megvárná, amíg kiderül, hogy a most indokként felhozott kínzások az amerikaiak állításának megfelelően valóban elszigetelt esetek voltak-e, vagy pedig felsőbb utasításra, rendszeresen követték el őket. A biztonságpolitikai szakértő szerint a kivonulási döntést semmi esetre sem szabadna egyedül meghozni, feltétlenül tárgyalni kéne előtte a lengyelekkel. Ez Török szerint is erősíthetné az alkupozíciókat, szerinte ugyanis biztos, hogy az amerikai diplomácia a háttérben nyomást próbál majd gyakorolni a magyar vezetésre.

Török szerint az alku valóban fontos részleteiről úgyis a színfalak mögött fognak megállapodni, arról a közvélemény feltehetően nem is szerez majd tudomást. A kérdés ugyan felmerülhet Bush és Medgyessy július elejére tervezett washingtoni csúcstalálkozóján, de kevéssé valószínű, hogy a kormányfő ott "súgja Bush fülébe" a kivonulásról hozandó döntést - mondta a politológus.

Tálas szerint mindenképpen érdemes lenne kivárni, egy új ENSZ-határozat teljesen új helyzetet teremthet. Mint mondta, amennyiben Irakban az ENSZ veszi át az irányítást, megfontolandó a misszió meghosszabbítása, egyéb esetben december után nyitva áll a kivonulás lehetősége.