Képviselőket dobáltak meg a Kossuth téren

2007.09.10. 21:22
Több száz ember skandált hétfő este kormányellenes jelszavakat a Parlament előtt. A demonstrálók a kordont rángatták, a Parlamentből távozó szocialista képviselőket szidalmazták, köpködték és dobálták a virágágyásból kiszedett rögökkel. Este tizenegy óra után a kedélyek lecsillapodni látszanak. A tévészékházból távozó kormányfőt hétfő késő este 10-15 tüntető várta.

Több száz, a kormányt becsmérlő tüntető gyűlt össze a Parlament Rákóczi-szobor felőli oldalán hétfő este, a demonstrálók a parkolónál lévő kordont rángatták.

Amikor a plenáris ülés végén a képviselők elhagyták a Parlament épületét, a kijárathoz közel a tüntetők becsmérelték őket, jelentette helyszíni tudósítónk. Munkatársunk látta, hogy egy árpádsávos zászlórúddal rácsaptak a szocialista Mesterházy Attila autójára. Szili Katalint az őrezred a Kossuth téri metrómegállótól távolabbi kijárathoz irányította.

Voltak, akik a Parlamentből távozó képviselők felé köpködtek, a virágágyásból kitépték a növényeket és annak földjével próbálták megdobálni a szocialista honatyákat.

Rángatták a kordont

Kifütyülik a parlamenti ülésről távozó képviselőket

Az MTI tudósítása szerint Szabó Zoltán (MSZP) mielőtt beszállt volna autójába füléhez tette a kezét, amikor azt skandálták felé, hogy "hazaáruló, mocskos zsidó". A képviselő csókot dobott a tüntetők felé, akik válaszul sörösflakonokkal dobálták meg az autóját, amikor a politikus a kocsijával elindult. A demonstrálók legalább nyolc képviselőt dobáltak meg.

Az MTI tudósítója azt is látta, amikor Révész Máriusztól (Fidesz) a tüntetők megkérdezték, hogy mit csináljanak. Annyit válaszolt, "ezt ne", majd a metró felé távozott.

Az MTI tudósítása szerint a tüntetők közül többen megpróbálták szétszedni a kordont, de az erősen össze van fogatva. Ezután a kordon mögött összesen mintegy 40-50 rendőr sorakozott fel. A rendőrök nem rohamfelszerelésben, hanem egyenruhában voltak. A téren kisebb csoportok a közeledő villamos elé álltak és rövid időre feltartóztatták. Este tizenegy óra után a kedélyek lecsillapodni látszanak.

Gyurcsány jó éjszakát kívánt

Mintegy 10-15 tüntető várta a tévészékházból távozó kormányfőt hétfő késő este. A lépcsőn testőrei mellett lesétáló miniszterelnök felé a parkból egyebek között azt kiabálták, hogy "hazaáruló" és hogy "eladtátok a hazánkat". Gyurcsány Ferenc azt kiáltotta a tüntetők felé: "ez lenne a polgári jobboldal? Csak kérdezem." Majd jó éjszakát köszönt, beszállt az autóba és távozott.

A Kossuth téren nem volt szükség rendőri intézkedésre, mondta az Index kérdésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A téren hajnali 2-ig van bejelentve rendezvény, a rendőrség biztosítja a helyszínt, mondta Bálint Gabriella.

A többnyire korábbi Kossuth téri tüntetőkből álló csoport tagjai először az Élőlánc Magyarországért mozgalom délután óta a Kossuth-szobornál tartó demonstrációján jelentek meg, Lányi András, a mozgalom elnökségi tagja azonban felszólította őket, hogy menjenek el, így átvonultak a Rákóczi-szoborhoz.

A mellkasig érő kordon mögött csaknem húsz rendőr alkotott sorfalat. Az árpádsávos zászlókkal érkező tüntetők egyebek között azt skandálták, hogy "Gyurcsány takarodj" és "elkúrtad".

A privatizáció folytatása ellen tüntettek

Délután öt óra után ötszáz-hatszáz ember gyűlt össze a Parlament előtti parkolóban, hogy a vagyontörvény várható elfogadása ellen tiltakozzanak. Krajner Péter, az Élőlánc elnökségi tagja érthetetlennek nevezte, hogy miért születik a magánosítás folytatására törvény, amikor évekkel ezelőtt elhangzott, hogy a privatizáció befejeződött. Az eladandó stratégiai cégek nélkül olyan lesz a magyar nemzet, mint egy végtagok nélküli test, mondta. Az Élőlánc kedden közleményben ítélte el az esti rendbontókat. "Megkövetjük a képviselőket és elítéljük a rendbontókat" - írta az Élőlánc elnöksége.

A tüntetők a jelek szerint nem hallották meg az államfő szavait, sok volt az árpádsávos zászló, a szokásos jelszavakat skandálták. Az Élőlánc demonstrációinak szervezői hiába kérték őket, hogy csak nemzetiszínű zászlókkal vegyenek részt a rendezvényen.

Szombaton a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) szervezett tüntetést, melyen csaknem tízezer ember vett részt, ők is a kormány intézkedései ellen tiltakoztak. A demonstrálók az '56-os forradalom egyik jelképévé vált Csepel teherautó felvezetésével vonultak a Fiumei útról a Kossuth térre.

A szervezők kérése ellenére a Kossuth téri tüntetők árpádsávos zászlókkal csatlakoztak a menethez, bár ezt kisebb vita előzte meg a Madách téren. A tüntetést 30 civil szervezet is támogatta.