Tömeges előállítás az illegális tüntetésen

2007.11.17. 17:40
Szombaton délután a budapesti Batthyány-örökmécsesnél 32 embert, köztük az eseményről tudósító munkatársunkat is előállították.

Az engedély nélküli tüntetés 17 órakor kezdődött. A Szabad Nemzet Demokratái aláírással küldött kora délutáni közleményben a tüntetést szervező csoport leírta, hogy számít a rendőri fellépésre, és arra kéri a rendőröket, hogy "helyezzék el virágaikat, mécseseiket az örökmécses tövében." Véleményük szerint "a strassbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság konkrét magyar érdekeltségű ügyben hozott döntése értelmében politikai döntésre adandó azonnali válaszként lehet bejelentés nélkül, spontán, békés módon, mások jogait nem sértve demonstrálni. Az örökmécsesnél mindez lehetővé válik."

Nézzen igazoltatást! Fotók: Barakonyi Szabolcs

A rendőrség előre közölte, hogy a gyülekezési jogról szóló törvény hatályos rendelkezései alapján azonban a tüntetést előzetes figyelmeztetést követően feloszlathatja, ha a bejelentéshez kötött rendezvényt bejelentés nélkül rendezik meg.

Az eredetileg körülbelül ötven fős tüntetőcsoportból húsz-harminc ember maradt a rendőrök érkezése után az örökmécsesnél, ott élőláncot alkotva a Székely himnuszt énekelték. A helyszínre körülbelül 300 rohamrendőr érkezett. A rendőrök felszólították a tüntetőket a távozásra, amit azok nem tettek meg. Harminckét embert előállítottak, köztük Gonda Lászlót, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivőjét és Kovács Gézát, a Magyar Önvédelmi Mozgalom tiszteletbeli elnökét. A rendőrök a tüntetést feloszlatták.

Munkatársunk éppen a tüntetők mellett állt és telefonon diktálta az anyagot, amikor a rendőrök először igazoltatták, majd előállították arra hivatkozva, hogy korábban a sajtó munkatársait is felszólították a távozásra. Munkatársunkat megbilincselték, és a VII. kerületi rendőrkapitányságra vitték. Bevitték vele együtt az édesapját is, aki a rendőri felszólítás ellenére nem tágított fia mellől. Munkatársunkat szabálysértés terheltjeként hallgatták ki, éjfélkor édesapjával együtt elengedték. Postán kapja meg a határozatot arról, hogy ellenszegült-e a jogszerű rendőri intézkedésnek.