Elhagyta a Szentlélek az egyházi iskolák tüntetőit?

2005.12.16. 13:41
"Adjuk meg, ami jár", például ilyen táblával tüntettek az oktatási minisztérium költségvetési politikája ellen egyházi iskolák tanárjai, diákjai és a diákok szülei pénteken, Budapesten. A tüntetés - amelyen 8-10 éves gyerekek is voltak - a szervezők szerint politikamentesen zajlott.

Több ezren gyűltek össze péntek délelőtt a Felvonulási téren, ahol a Szülői Közösségek demonstráltak az egyházi iskolák helyzete miatt a Regnum-keresztnél. A parkoló kövein a Damjanich utca vonalától a Városliget fasorig tömörültek a kormány iskolapolitikája ellen tüntető szülők és iskolások. A táblák tanúsága szerint az ország minden szegletéből jöttek, így többek között Miskolc, Szeged, Kisvárda és Kiskunfélegyháza egyházi iskoláiból is érkeztek tüntetők. Többségében katolikus iskolákból érkeztek, de voltak református intézményekből is, tudósítónk látta a Hit és Haza Polgári Kör tábláját is.

A résztvevő diákok közt 8-10 éves általános iskolások ugyanúgy voltak, mint 15-17 éves gimnáziumi tanulók. A tömegben többen táblákat tartottak a magasba, ez egyiken például az állt, hogy "Gyurcsány, ember vagy?", de olvasható volt olyan is, hogy "Adjuk meg, ami jár" vagy "ami jár, az jár". Az állami intézményekkel egyenlő támogatást követelő szónokok egyébként külön felhívták a figyelmet arra, hogy nem politikai gyűlést tartanak és kerülje mindenki a pártjelvények és politikai jelszavak használatát. Ezt a felszólítást a szervezők később nyomatékosan megismételték, kérve, hogy a tüntetők közé vegyült kormányellenes tiltakozók tegyék el a gyurcsányozó táblákat.

II. János Pál szavai

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A szervezők a demonstráció kezdetekor köszönetet mondtak a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak a biztosításért, a helyszínen lévő rendőrök egyébként forró teával várták a tüntetésre érkezőket. A szónok a zord időjárásra utalva felidézte az idén elhunyt II. János Pál pápa híres szavait, amik szerint ahol esik az eső és fúj a szél, ott jelen van a szentlélek. Fél tizenkettő körül az eső elállt, jelentette tudósítónk.

A Felvonulási térről körülbelül kétszázan átvonultak az Oktatási Minisztérium el, ahol elénekelték a "Boldogasszony anyánk" katolikus himnuszt, majd Friss Péter főosztályvezető átvette tőlük azt a petíciót, amit 19 ezren írtak alá. A békés demonstráció ezzel az aktussal ért véget.

Az egyházi iskolák évről évre elégedetlenkednek, mert szerintük a kormány folyamatosan csökkenti költségvetési támogatásukat, és kevesebb pénzt kapnak, mint például az állami (önkormányzati) iskolák. Az oktatási miniszter szerint viszont nem sújtja diszkrimináció az egyházakat, és az egyházi finanszírozást.

Az oktatási tárca számításai szerint az egyházi közoktatás támogatása 2000 és 2005 között kétszeresére nőtt, ugyanezen időszakban az önkormányzati közoktatás támogatása 84 százalékkal lett magasabb. A támogatás eltérő ütemű növekedését a tárca szerint részben az egyházi szektor létszámnövekedése okozza.

Más számok

A minisztérium tájékoztatása szerint az egyházi kiegészítő támogatás 2001-hez képest 2002-ben 20, 2003-ban 76,6, a rákövetkező évben 81,7 százalékkal nőtt. Az egyházi intézményben tanulókat tekintve az egy diákra jutó támogatás 2001-ben 278 931 forint, 2002-ben 313 927 forint, 2003-ban 464 961 forint, 2004-ben 461 622 forint volt, míg 2005-ben várhatóan 460 358 forint lesz. Egyházi intézményekben 2001-ben 76 ezren, 2002-ben 81 ezren, míg az idén - az előzetes adatok - szerint 93 ezren tanultak.

A Szülői Közösségek elnöke ugyanakkor úgy számolt, hogy az idén, fejenként és teljes átlagot nézve az egyházi iskolákba járók 128 ezer forint normatív támogatáshoz jutottak személyenként, míg az önkormányzati iskolákba járóknál ez az összeg 151 ezer forint. Emellett - számításai szerint - az egyházi intézmények közel százezer diákját alapul véve, tavaly mintegy 3 milliárd forinttal rövidítették meg az egyházi fenntartású oktatási intézményeket. Számításaik szerint a 2006-os költségvetés tervezete alapján évi 5-6 milliárddal kapnának kevesebbet az egyházi oktatási intézmények, mint az államiak.

A tüntetés körül az elmúlt napokban nagyobb vita zajlott. Az iskolák ugyanis több helyen kötelezővé tették a diákok számára a részvételt. Egyes iskolák tanulói a rendezvényről csak orvosi igazolással maradhatnak távol. Ezt a minisztérium és az oktatási jogok biztosa is kifogásolta.

Egy korábbi hír szerint a kiskunfélegyházi iskola diákjainak kötelezővé tették, hogy vegyenek részt a tüntetésen. "A kiskunfélegyházi katolikus iskola tanulóinak közel 30 százaléka utazott el a szülők, az intézmény tanárainak és dolgozóinak kíséretében a budapesti demonstrációra" - közölte az MTI-vel pénteken az intézmény vezetője. Mayer Tamásné hangsúlyozta: mindenki önkéntes alapon vesz részt a demonstráción.