Tüntetők a Belvárosban, megbénult a forgalom

2006.12.05. 23:25
Néhány száz tüntető demonstrált a Fővárosi Bíróság Markó utcai épülete előtt. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom hívei a szerintük ártatlanul letartóztatottak szabadon bocsátását követelték. A menet korábban a Belvárosban vonult, ahol szinte teljesen megbénult a forgalom.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezésében vonuló demonstrálók "Amnesztiát!", "Gyurcsány takarodj!", "ÁVH", illetve "Börtönbe!" szavakat skandálva vonultak fel Budapest belvárosában. Az MTI jelentése szerint a tömeg elállta a Bajcsy-Zsilinszky út a városból kivezető oldalát, hatalmas forgalmi dugót okozva ezzel. Időközben az út már felszabadult és megindult a forgalom, jelentette helyszíni tudósítónk.

A vonuló tömeg árpádsávos és nemzetiszínű zászlókat lobogtatott, közöttük több tucatnyi fekete ruhát viselő szkinhed kormányellenes jelszavak skandálására biztatta a tüntetőket. A menet elején egy nyitott platójú kamion haladt, melyről időnként "nemzeti érzelmű" zenéket is megszólaltattak.

A demonstrációt a rendőrség előzetesen tudomásul vette, elvileg este kilenc óráig tartott a türelmi idő. Mivel azonban a tüntetők negyed tízkor még csak a Nagy Ignác utcánál tartottak, a rendőrség kivárt.

Köpködés, tojásdobálás


Galéria, Fotó: Huszti István

Az MTI jelentése szerint ugyanakkor az "Ébresztő!", "Ébresztő!" szavakat is skandáló tömeg mellett ellentétes irányban elhaladó autósok többsége szidta a kormányellenes tüntetőket, néhányan leköpték a rendőrségi sorfallal biztosított, vonuló embereket, ezért a tömegből tojással is megdobálták a szidalmazók járműveit.

A tüntetők később a Fővárosi Bíróság Markó utcai épülete előtt sorakoztak fel. Itt beszédek hangzottak el. Helyszíni tudósítónk azt tapasztalta, hogy a tömeg a skandáláson kívül nem bont rendet. Új jelszó is felbukkant, miszerint "hervad a szegfű, rohad a narancs". Emellett elhangzott még, hogy "bemegyünk a börtönbe", illetve hogy "nem félünk". A rohamrendőrök sisakján - igaz, csak a hátoldalán - azonosító volt, jelentette tudósítónk.

A BRFK sajtóügyeletese az Index kérdésére azt mondta: a Markó utcai demonstrációt is tudomásul vette a rendőrség.

A rendezvény este 10 óra után nem sokkal véget ért. Zagyva György Gyula, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője azzal búcsúztatta híveit, hogy Puskás Ferenc temetésén találkoznak újra.

Zámbó Károly plébános imát mondott a szerinte ártatlanul bebörtönzött politikai foglyokért és bejelentette: december 24-én éjféli misét tart a Parlamentet körülvevő kordon mellett. A rendezvény zárása után többen a Kossuth térre indultak, jelentette a helyszínről az Index tudósítója. A 40-50 demonstráló beszélgetett a rendőrökkel, akik távozásra bíztatták őket. Végül a rendőrök és a tüntetők is elvonultak a térről.

Tüntetés több vidéki városban

A fővárosban és az ország több városában is megemlékezéseket tartottak kedden este a kettős állampolgárságot elutasító népszavazás második évfordulóján. A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) kedden délután tartott demonstrációt a Szabadság téren.

A Magyar Televízió székháza előtt tartott tüntetésen felszólaló Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke szót emelt a határon túl élő több millió magyar érdekében és megjegyezte, hogy a két évvel ezelőtti kettős állampolgárságra vonatkozó népszavazás során több mint ezer szavazókörben kétségbe lehet vonni a voksolások eredményét. Kijelentette: újra ki kell írni az erre vonatkozó referendumot és ezt az ügyet az MVSZ a Fidesz által meghirdetett népszavazási akciójához csatlakozva meghirdeti.

Megemlékezések voltak Egerben, Kaposvárott, Szegeden. Néma főhajtással és gyertyagyújtással emlékeztek meg a két évvel ezelőtti sikertelen népszavazásról, s tettek hitet a magyar nemzet egysége mellett a Magyar Demokrata Fórum (MDF) debreceni, hajdú-bihari vezetői és önkormányzati képviselői.


Klikk!

Az Országgyűlésben Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta, hogy az MDF a szavazás előtt egy jól kidolgozott törvénytervezetet terjesztett a Ház elé, amely megoldotta volna a problémát apróbb törvénymódosítással, ám ezt a kormányoldal elutasította. Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára válaszában hangsúlyozta: január elsejével, Románia uniós tagságával, a Kárpát-medencében élő magyarok kilencven százaléka uniós állampolgárrá válik.