Tüntessen Orbánért, Gyurcsányért, a Gerbeaud-ért vagy csak úgy!

2006.10.04. 14:16
Ember legyen a talpán, aki eligazodik a demonstrációk útvesztőjében. Már nemcsak a jobboldal, a bal is utcára vonulna, és akkor még nem szóltunk a dohányzást ellenzőkről, a sütemények szerelmeseiről, gazdákról és a diákokról. A cikk alján tüntetős verset is olvashat!

Kossuth tér, folyamatosan: Magyar Nemzeti Bizottság 2006

A tüntetés célja: a kormány menesztése, alkotmányozó nemzetgyűlés összehívása.

A demonstráció szeptember 17-e, Gyurcsány Ferenc tavaszi balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerülése óta tart. Kezdetben mindenki felszólalhatott a rendezvényen, sokan éppen arra panaszkodtak, hogy mindenki felszólal, ahelyett, hogy valaki a tüntetés élére állna. Néhány nappal később alig ismert jobboldali szervezetek vezetőiből megalakult a Magyar Nemzeti Bizottság 2006, hogy, egyebek mellett, a kormány menesztését és alkotmányozó nemzetgyűlést követeljen. Megalakult egy újabb szervezet is, az Új Magyarországért Egyesület, soraiban Makovecz Imrével, Tőkés Lászlóval vagy Pozsgay Imrével. Az egyesületnek a Magyar Nemzeti Bizottság 2006-hoz hasonló céljai vannak. A Kossuth tériek október 25-ig kértek területfoglalási engedélyt.

Vörösmarty tér, október 4., szerda: baloldali szolidaritási tüntetés

A tüntetés célja: "csendes baloldali szolidaritás".

Úgynevezett baloldali értelmiségiek kedden emaileket küldtek szerteszét: "Csendes baloldali szolidaritás holnap 5-től a Vörösmarty téren. Ne hagyjuk cserben őket. Küldd tovább!" A hírre reagálva a Magyar Szocialista Párt elhatárolódott az akciótól, külön kérve szimpatizánsaikat, hogy ne demonstráljanak. Szekeres Imre elnökhelyettes szerint ugyanakkor megint szükség lenne egy Demokratikus Charta-szerű mozgalomra. Emlékezetes, hogy az egykori állampárti politikusok a kilencvenes évek elején a fasizmus elleni sétákon találtak egymásra a liberális értelmiséggel, ami megalapozta az 1994-es (és későbbi) MSZP-SZDSZ-koalíciót.

Kossuth tér, október 6., péntek: Félix Péter

A tüntetés célja: a dohányzás menesztése.

A Fidesz több százezresre tervezett nagygyűlése előtt Félix Péter tüntet a Kossuth téren magánemberként. A rendőrök csak erre az időpontra tudtak helyet adni a Füstirtók Egyesület vezetőjének. Félix egyébként már többször tüntetett minisztériumok előtt különféle, a dohányzás visszaszorításával összefüggő célokért.

Kossuth tér, október 6., péntek, 16 óra: Fidesz

A tüntetés célja: Gyurcsány Ferenc menesztése.

A Kossuth téren szeptember 17-étől kezdetben spontán tüntetők sokáig vártak arra, hogy Orbán Viktor a demonstráció élére áll. A Fidesz elnöke csak a pártja nagyarányú győzelmét hozó önkormányzati választás után gondolta úgy, hogy híveivel kikényszerítheti Gyurcsány Ferenc távozását. A pénteki tüntetés a Fidesz szeptember 23-i, egy állítólagos bombafenyegetés miatt elmaradt demonstrációjának bepótlása. Igaz, másfél hete a Hősök terén tüntettek volna, most azonban - közösséget vállalva félig-meddig a Kossuth tériekkel - a Parlament előtt lesz a demonstráció. A pártnak nincs könnyű dolga a demonstrációja kisajátításától félő Magyar Nemzeti Bizottság 2006-tal, a tárgyalások a két fél között szerda délben megszakadtak. A Fidesz október 23-ig kért területfoglalást, vagyis Gyurcsány hivatalában maradása esetén heteken keresztül minden nap lesz (lehet) Fidesz-nagygyűlés.

A Gerbeaud-ház Harmincad utcai oldala, október 6., péntek, 17 óra

A tüntetés célja: a kis Gerbeaud cukrászda megmentése.

A feszült belpolitikai helyzet messze legbékésebb tüntetése a bezárt és (nem politikai okokból) szétvert kis Gerbeaud cukrászda előtt. A demonstrálók a gyülekező után elindulnak a nagy Gerbeaud-hoz, ahol a pultnál süteményt csomagoltatnak, az asztaloknál fogyasztanak. A felszolgálóknak levelet nyomnak a kezükbe a követelésükkel, és az asztalon is papírt hagynak maguk után. A szervezők a vaníliás ízű diplomata pudingot vagy a csokis somlóit ajánlják fogyasztásra, egyben megnyugtatják azokat is, akik azért háborognának, mert az aradi vértanúk napján gyűlnek össze egy cukrászdáért: "Tudjuk, nem szerencsés összejövetelünket a nemzeti gyásznapon tartani. Napközben mi is gondolunk az aradi vértanúkra."

Magyarország több pontján, október 6., péntek: Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége

A tüntetés célja: figyelemfelhívás a gazdák lehetetlen helyzetére.

A Magosz a balatonőszödi beszéd nyilvánosságra kerülése óta fenyeget tüntetéssel, de a nagy őszi munkák közepette eddig csak néhány félpályás útlezárásra futotta alacsonyabb rendű utakon, valamint a Kossuth téri demonstrálók élelemmel való ellátására. Most pechjükre éppen a Fidesz nagygyűlésének napjára szerveztek az összes megyére kiterjedő demonstrációt, pedig vezetőjük egyben az ellenzéki párt országgyűlési képviselője. A Gyurcsány-csomagnak a falut érintő hátrányaira akarják felhívni a figyelmet, bár ennek közvetlen okaként azt jelölték meg, hogy a munkaügyi felügyelők százezer forintra büntetik azokat a munkásokat, akik a betakarításon és a szüreten a családokat segítik.

Budapest (később megnevezett helyszínen), október 19., csütörtök: Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája

A tüntetés célja: a tandíj eltörlése.

A szeptember 18-án kezdődő, három napon át tartó zavargások egyik legnagyobb vesztesei azok a diákok voltak, akik a tandíj ellen szerettek volna tüntetni. A HÖOK szeptember 21-i demonstrációját a Fidesz állítólag a saját, Hősök téri rendezvénye főpróbájának tekintette; nos, mint tudjuk, a feszült helyzet miatt végül mindkettő elmaradt. A diákok a tüntetést egy esetben - ha az Oktatási Minisztérium október 5-ig nyilvánosan megígéri, hogy nem vezet be tandíjat - nem tartják meg. Ha ezen múlik, akkor alighanem megtartják.

CÍM

A tüntetések a költőket is megihletik. Az alábbi remeket a fonok.freeblog.hu-on találtuk:

Itt a hétvége!

Te melyik tüntetésre mész?

olcsó, izgi és szórakoztató

de vigyázz! a dohányzás továbbra is ártalmas mindannyiunkra és ha megvágnak ugyanúgy vérzel te is, bár lehet

kék vagy vörös véred folyik

fájni fog

"úgy érezzük, valamit tennünk kell"

most már

te is úgy érzed? Ti is úgy érzitek?

a belgák hová álljanak?

Istenem-istenem, hová álltam?!

Ki áll fel?

elém?

az élemre?

mögém?

neked áll feljebb?

Még?

nem áll fel senki, nem áll fel?

akkor ülj le!

ülj le, passzív agresszívan

mosolyogjon arcodon a hit, az igaz

te háborodsz fel? neked rossz?

Az igaz

vagy ne ültesselek? legalább nem áltatlak

nagy ára van ennek, hiába olcsó, híg a leve, hígan folyik körénk

elég szar, nem?