Előzetesben a Happy End volt alvállalkozója

2002.11.13. 15:53
A Fővárosi Bíróság szerdán elrendelte a Happy End Kft. egyik alvállalkozójának előzetes letartóztatását. Tüske Szabolcsot, a MERT 2000 Rt. tulajdonos-vezérigazgatóját csalás alapos gyanúja miatt vették őrizetbe.
A bíróság az harminc napos előzetes letartóztatásról szóló végzést azzal indokolja, hogy T. Szabolcs alaposan gyanúsítható azzal, hogy 1999. márciusa és 2002. májusa között a magyar állam által alapított Országimázs Központ költségvetéséből származó jogtalan haszon megszerzésére törekedett. A bíróság szerint a gyanúsított szabadon hagyása esetén tartani lehet szökésétől, elrejtőzésétől, valamint az eljárás eredményességének veszélyeztetésétől.

Mint arról korábban beszámoltunk, a rendőrség a hét elején kihallgatta a Happy End Kft. volt alkalmazottját, a MERT 2000 Rt. vezérigazgatóját. A nyomozást hűtlen kezelés gyanúja miatt indították a Miniszterelnöki Hivatal alatt működő Országimázs Központ ügyében. T. Szabolcs a gyanú szerint 896 millió forintot meghaladó kárt okozott a Miniszterelnöki Hivatalnak azzal, hogy egyrészt kétszer akkora összegről állított ki számlát, mint amennyit a nyomda az Országjáró című kiadvány elkészítéséért a Mert 2000 Rt. részére leszámlázott, másrészt pedig sem ő, sem a Happy End Kft. ügyvezetője nem tájékoztatta az Országimázs Központot alvállalkozók bevonásáról.

A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett. A rendőrség csütörtökre ígért bővebb tájékoztatást.

Feltűnő megrendelések

A tanúkihallgatásokat Happy End és az Ezüsthajó Kft. milliárdos állami megrendelései kapcsán június 12-én kezdte meg a rendőrség. Előzőleg Juhász Ferenc szocialista képviselőként, még márciusban tett feljelentést. Június közepén kezdték el kihallgatni a Kormányzati Ellenőrzési és a Miniszterelnöki Hivatal munkatársait.

A nyomozás során a rendőrök a cég telephelyén a több köbméternyi iratot foglaltak le.

A két cég a költségvetési pénzeket az Országimázs központtól kapta, amit Tóth István Zoltán vezetett. Az imázsközpontot Borókai Gábor államtitkárként felügyelte, a Miniszterelnöki Hivatalon belül, amit Stumpf István kancelláriaminiszter irányított.

Szolnoki szálak

A Happy Endet Wermer András, Orbán Viktor volt miniszterelnök tanácsadója alapította. A MERT 2000 Kft-ben T. Szabolcs társtulajdonosa az Axon Bérlet Kft., mely a szolnoki székhelyű Axon-csoport tagja, mely érintett volt a Wermer által irányított Millenáris Park beruházási és működtetési projektjében is.