Orbán: A szív nyelvén kell beszélni

2008.07.19. 13:17
A gazdasági versenyképesség eléréséhez először a szociális egyensúlyt kell megteremteni, hangsúlyozta Orbán Viktor a Bálványosi Szabadegyetemen tartott beszédében. A Fidesz lazán öltözött elnöke a kormánypártok által az elmúlt hat évben elkövetett hibákra is kitért, majd az erdélyi autonómia lehetőségéről és a romániai magyar pártok választási eredményeiről is beszélt.

„44 óta csak négy év karakteres jobboldali, kereszténydemokrata kormányzás volt Magyarországon, az Antall-kormány tiszteletreméltó csődgondnokságot tudott csak végezni” – mondta a Fidesz vezetője farmerben és csíkos ingben a XIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor utolsó napján. Orbán Viktor huszonöt perces beszédét 1500-2000 fős közönség hallgatta, amit ezúttal a rossz idő miatt nem szabadtéren, hanem egy sportcsarnokban tartottak meg.

A köztárasság csak egy technikai szabályrendszer

Orbán először arról beszélt, hogy Magyarország és a Magyar Köztársaság két különböző dolog: „Magyarország, az maga a magyar nemzet, míg a Magyar Köztársaság csak egy technikai szabályrendszer. Nem véletlen, hogy a románok sem használják a Román Köztársaság kifejezést, csak Romániáról beszélnek.”

„A magyarok négyötöde úgy gondolja, hogy rossz irányba mennek a dolgok” – mondta, de arról, hogy ez miért van így, Orbán nem akart bővebben beszélni, állítólag már sokat beszélt, ezért most inkább arra koncentrál, hogy milyen irányba kell menni.

„A világ korszakváltást él át – mondta Orbán Viktor. - A változás legfontosabb lényege, hogy a világhatalmi rend átalakul. Eddig a nyugati világba áramlott a világban megtermelt erőforrások többsége, most viszont kelet felé áramlik nagyon sok megtermelt erőforrás. Ennek következtében a civilizáció fenntartásának égbe szökik az ára, és ebben a környezetben kellene Magyarországnak helytállnia.”

Sikertelenné váltunk

„Ezzel szemben a helyzetünk gyökeresen megváltozott – folytatta a gondolatmenetet. - Eddig a szomszédaink voltak sikertelenek, most viszont a szomszédaink váltak sikeressé a változások eredményeként, mi pedig sikertelenné. Emellett a nemzet számszerűen is lemorzsolódik, és egyes területek etnikai arculatváltáson mennek keresztül.”

„A kormányerők a 2004-ös december 5-i népszavazás előtt azzal ijesztgették a magyarokat, hogy ha a kettős állampolgárságot megszavazzuk, akkora nyugdíjak értéke csökkenni fog, a munkanélküliség pedig nőni, a gazdasági növekedésünk megáll, az egészségügy pedig szétesik. Ezzel szemben a kettős állampolgárság elutasítása után ez e nélkül is megtörtént, és a 23 millió beáramló román helyett Magyarországot hagyják el a munkavállalók.„

Százezrek dolgoznak "titokban"

„A kormányzó pártoknak a hat év alatt két hatalmas tévedésük volt: az egyik, hogy meg kell javítani a Magyarországon élő embereket, és rá kell szoktatni őket az öngondoskodásra. A másik, hogy ha megjavítjuk az országot, mint egy szabályrendszert, attól az emberek is meg fognak javulni – fejtette ki a Fidesz elnöke. - Mindent a versenyképesség növelésének rendeltek alá, és eközben folyamatosan csökkent a versenyképességünk.”

„Ez azért van, mert a gazdasági versenyképességet akarták növelni, de közben a társadalmi versenyképességet minden eszközzel rombolták - mondta. - Pedig az igazság az, hogy csak versenyképes nemzet és társadalom lehet gazdaságilag is versenyképes. A szocialisták - sporthasonlattal élve - azt mondták, hogy cseréljük le a csapat mezét, menjünk át egy másik stadionba, változtassuk meg a játék szabályait, és nem a csapat erősítésével foglalkoztak.”

„A Fidesz ígérete egyértelmű. – jelentette ki. - Tíz év alatt egymillió munkahelyet akar létesíteni, és ez azt jelenti, hogy lesz egymillió olyan új munkavállaló, aki dolgozni akar. Ebből egyébként 3-400 ezer már most is dolgozik, csak titokban dolgozik.”

A versenyképes társadalom alapja a szociális egyensúly

„A bajok mélyen vannak a nemzetben, ugyanis felborult a versenyképes társadalom alapja, a szociális egyensúly – indokolt Orbán. - A szociális egyensúlynak két pillére van: az egyik, hogy stabil létbiztonság legyen, és lehetetlen legyen leszegényedni. A másik pillér pedig az, hogy mindenkinek úgy kell éreznie, hogy az egészségét meg tudja őrizni, vagy ha elveszti, akkor vissza tudja szerezni.”

„Tehát a gazdasági versenyképességhez a következő út vezet: létre kell hozni a szociális egyensúlyt, ezzel meg kell teremteni a társadalom és a nemzet versenyképességét, és ebből fog következni a gazdasági versenyképesség” – zárta a gondolatmenetet.

„A mostani pancser-kókler szerelők, a mostani kormány, olyasminek a megjavításához fogott hozzá, ami nem javítható, ezért nem sikerült nekik – mondta még Orbán. - Az embereknek a szív nyelvén kel beszélni, az értelem nyelve már nem elég.”

"Koszovó elszakadása nem lehet minta"

Beszéde után arra a kérdésre, hogy az erdélyi magyarok mintának tekinthetik-e Koszovó elszakadását, Orbán elmondta: „Koszovó elszakadása nem lehet minta, viszont a Koszovóban elő szerbek autonómiatörekvéseit figyelemmel kell kísérni, mert az erdélyi magyaroknak nem az elszakadás, hanem az európai autonómia jelenthet megoldást.”

Egy másik kérdésre válaszolva Orbán úgy ítélte meg, hogy a román önkormányzati választásokon a magyarok sikeresebben szerepeltek, mint eddig bármikor: „Számokra lefordítva ez azt jelenti, hogy a két magyar párt összesen kétszázzal több helyi képviselőt tudott juttatni a helyhatóságokba, és tízzel több polgármestert, mint legutóbb. A két párt erőviszonyai, ahol a polgári párt el tudott indulni, viszonylag kiegyensúlyozottak, Székelyföldön majdnem negyven százalékot szereztek.” A szórványban ugyanis nem indultak a polgári pártok, és az ottani szavaztok az RMDSZ javára billentették az eredményeket, így jött ki a két párt szavazótáborának 85-15 arányú megoszlása.

„Az RMSZD régi egyezségei elporladtak, és ezért kell új egyezségeket kötni a magyar közösséggel” – tette még hozzá Orbán, és ehhez sok sikert kívánt Markónak, Tőkésnek, és Szász Jenőnek.