Hazavihetik a tűzoltókocsikat a tűzoltók

2008.09.19. 09:38
68 szombathelyi tűzoltónak 96 millió forintos túlóradíjat ítélt meg csütörtöki jogerős döntésében a Vas Megyei Munkaügyi Bíróság. A pénzt az európai uniós csatlakozás, 2004 május elseje óta a 48 órán felüli munkavégzésért kell kifizetni, a megítélt összeg nem tartalmazza a kamatokat. Kamatokkal együtt csaknem 200 milliót kell kifizetni.

A pénzt 15 napon belül kell kifizetni a Szombathelyi Tűzoltóparancsnokságnak mint munkáltatónak - közölte Kajsza Zoltán, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének országos elnöke. Ez az első jogerős döntés, amelyben konkrét összeget ítéltek meg tűzoltóknak a túlmunkáért.

Amennyiben a parancsnokság nem fizet, akkor a tűzoltók akár inkasszót is kérhetnek a parancsnokság számlájára, vagy technikai eszközöket is elvihetnek a tartozás fejében. Kajsza Zoltán azonban hangsúlyozta, hogy nekik nem ez a céljuk, bíznak abban, hogy fizetnek nekik, hiszen, mint mondta: ezt korábban már három miniszter is megígérte arra az esetre, ha jogerős ítélet születik. Jövő héten tárgyalnak az illetékes minisztériummal, hiszen a pénzt a parancsnokság számára az állam biztosítja.

Jelenleg 85 hasonló per zajlik az országban, ebben négyezer tűzoltó vesz részt. A teljes követelés összege 4,5 és 7 milliárd forint között van, amely kamatokkal együtt eléri a tíz milliárdot. A perekben már több elvi döntés születet, amelyben a tűzoltóknak adtak igazat, de ez az első eset, amikor már konkrét összeget is megítélt a bíróság és rendelkezett a kifizetési kötelezettségről.