Orbán a liberálisoknak udvarol

2006.03.27. 12:01
A liberális szavazóknak üzent Orbán Viktor a hvg.hu-n megjelent interjújában. Az SZDSZ viszont óvná a liberálisokat Orbánék ölelésétől.

"Szeretném, hogy a liberálisok mind nagyobb számban otthont találjanak ebben a pártban. Vitáinkat a táboron belül folytassuk, úgy, hogy mindig tiszteletben tartjuk azokat, akik számos vonatkozásban nem értenek velünk egyet" - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a hvg.hu-n hétfőn megjelent interjújában.

Udvarolni kezdett

"Orbán Viktor mai interjújában meglepő felkérést tett a liberálisok felé. A konzervatívok elnöke hosszú évek után udvarolni kezdett a liberálisan gondolkodóknak" - reagált Kuncze Gábor, szabad demokrata pártelnök.

Kuncze szerint a racionálisan gondolkodó liberálisoknak már nem sok mérlegelnivalója van. "Nekik kétszer is üzent Orbán Viktor az elmúlt időszakban: egyszer, amikor az utolsó konzervatív liberálist, Tölgyessy Pétert kitette a frakcióból, másodszor pedig akkor, amikor dr. Antiliberalizmust, a Fidesz két lábon járó programjának nevezte és kormányfő-helyettesnek jelölte".

Kuncze azt kérdezi Orbán Viktortól, mire számíthatnának a liberálisok Semjén Zsolttól, aki épp most hirdetett harcot a liberalizmus ellen? "A racionálisan gondolkodó liberálisok Orbán szerint hogyan viszonyulnak az alkancellárjelölthöz, aki körmössel kezelné a diszgráfiát és pszichiáterhez küldené azokat a fiatalokat, akik neki nem tetsző zenét hallgatnak?" - áll Kuncze közleményében.

A legnagyobb csapás

Az SZDSZ elnöke úgy fogalmaz, a racionálisan gondolkodó liberálisok tudják: Orbán Viktor, Mikola István és Semjén Zsolt hatalomra jutása a legnagyobb csapás, ami a választásokon a liberálisokat érheti. "A Fidesz mára olyannyira eltávolodott a liberalizmustól, hogy a liberálisok, legyenek bal- vagy jobboldaliak, csak az SZDSZ-t választhatják, ha hűek akarnak maradni elveikhez" - zárja sorait Kuncze Gábor.