Hiányos ügyelet a szegedi klinikán

2007.09.01. 11:42
Csak hiányos ügyeletet tudtak kiállítani szombaton a szegedi traumatológiai klinikán, mivel az orvosok kétharmadának már elfogyott a kötelezhető túlóra kerete. Önként vállalhatnak túlmunkát, ennek díjazásáról azonban megállapodást kell kötniük a klinikával, ami még nem történt meg.

A szokásos négy helyett csak három orvos kezdte meg az ügyeletet szombat reggel a szegedi traumatológiai klinikán, mivel az orvosok kétharmadának elfogyott a kötelezhető túlóra kerete, tájékoztatott Török László egyetemi adjunktus. Vasárnap már csak két, hétfőtől pedig egy ügyeletes orvos lesz, egészen szeptember 20-ig, amikor minden dolgozónak elfogy a kötelezhető túlóra kerete, mondta a péntek éjszakai ügyeletet leadó orvos.

A júliustól hatályba lépett jogszabályok alapján az alapmunkaidő heti negyven óra, nyolc óra túlmunkára kötelezhető az egészségügyi dolgozó és tizenhat órát vállalhat önként, ennek díjazása azonban a munkáltató és a munkavállaló megállapodásának kérdése, tudatta az adjunktus. Hozzátette, a túlóra keretet féléves időszak átlagára állapítja meg a jogszabály.

Szeptember 1-jére a klinika dolgozóinak kétharmadánál elfogyott a kötelezhető túlóra keret. Ezen felül, már csak önként vállalhatnak az orvosok túlmunkát, az ennek díjazásáról szóló megállapodás azonban eddig nem született meg a dolgozók és a klinikai központ vezetése között, mondta Török László.

Az egészségügyi átalakítások eredményeként Makón és Hódmezővásárhelyen megszűnt a traumatológiai ügyelet, és míg korábban a klinika váltva fogadta a betegeket a szegedi városi kórházzal, most már csak keddenként és havonta egy hétvégén ügyeletes a kórház. Így csaknem kétszeresére nőtt a betegforgalom, miközben a túlórák díjazása az alapbér 110 százalékáról 70 százalékra csökkent és megszűnt a traumatológusoknak járó pótlék, közölte az orvos.

Amennyiben az ügyeletes orvosok nem tudják ellátni az érkező betegeket, az ügyeletvezető behívhat pihenő kollégákat, akik önként, lelkiismeretük és az ápoltak érdekében hajlandók bejönni, fogalmazott Török László.