Tizenkilenc tuti ügynök az interneten

2005.02.11. 11:30
A Political Capital honlapjára felkerült az az igen soványka lista, amely tizenkilenc, a rendszerváltás előtt az állambiztonsági szolgálatnak dolgozó ügynök nevét és életútját tartalmazza. A lista még bővül, ígérik.

Bácskai Tamás, Boros Imre, Csurka István, Esterházy Mátyás, Fazakas Szabolcs, Gergely Gáspár, Járai Zsigmond, Keresztes Sándor, Medgyessy Péter, Molnár Gál Péter, Morvay Péter, Novák Dezső, Pokorni János, Salgó László, Som Lajos, Szalay Gábor, Tar Sándor, Vikidál Gyula, Utry Attila.

Ők tizenkilencen kerültek fel a világhálóra, mert korábban az állambiztonsági szolgálattal kapcsolatban álltak. A Political Capital nevű kommunikációs ügynökség állítása szerint közel százezren kattintottak az első fél órában honlapjukra, miután feltették a már ismert ügynökök listáját az internetre. Szabados Krisztián, a cég munkatársa az Indexnek elmondta, van még egy 97 főből álló névsoruk, akikkel kapcsolatban egyelőre ügyvédeik ellenőrzik, hogy komolyabb szankció nélkül publikálható-e múltjuk.

A sajtó megsért

Az ombudsman szerint a sajtó megsérti az adatvédelmi törvényt, amenyiben nyilvánosságra hozza a neveket. "Komoly jogi szankció esetén az Alkotmánybírósághoz fordulunk" - mondta Szabados Krisztián. A törvények szerint ugyanis csupán két ember esetében lehetne publikálni a tényt, hogy az állambiztonságnak dolgoztak: Molnár Gál Péter és Járai Zsigmond esetében. Ők, minden nyomás nélkül maguk ismerték el kapcsolatukat az állambiztonsági szolgálattal. (Valójában ők sem teljesen maguktól döntöttek így, hiszen Molnár Gál Péterről ezt megelőzően már több lap is megírta, milyen kapcsolata volt az állammal, Járai Zsigmond pedig a Mécs-bizottság ténykedésének hatására nyilatkozott.)

Szabados Krisztián szerint a közzétett lista a sajtóban és a szóbeszéd útján ismerté vált nevek szigorú szűrésével jött létre.