Ön sejti, hogy ki kinek az ügynöke?

2008.10.03. 14:15
Az MDF elnöki posztjáért folyó harcban mindkét oldal azzal vádolta a másikat, hogy egy külső erő érdekeit képviseli, titokban. Összegyűjtöttük az elmúlt két év legnépszerűbb ügynök-elméleteit. Hisz valamelyikben? Szavazzon!

Dávid Ibolya

Az MDF most újraválasztott pártelnöke az MSZP ügynöke, terjed a közkeletű nézet a Fidesz táborában. Tarlós István, a Fidesz előző főpolgármester-jelöltje elsősorban arra fogta vereségét, hogy az MDF elindította ellene Katona Kálmánt, ahelyett, hogy a jobboldal összefogott volna.

Ennél is fontosabb érv az MDF furcsa kapcsolata a Tisztelet Társaságával. Ez a nyugdíjas-szervezet nem teljesen világos, hogy mivel foglalkozik ingyen-koncertek szervezésén kívül, viszont bérelt befutó helyük volt és lesz az MDF-frakcióban. 2006-ban több biztos befutó helyet is kaptak - most két képviselőjük van - és már megállapodtak a következő választásról is. A Tisztelet Társaságáról nehéz levakarni az MSZP-s bélyeget: a fő szervező a volt MSZP-s Schmuck Andor, a legutóbbi TT-s jelöltek pedig korábban Leisztenger Tamás cégeinél dolgoztak. Leisztengerről pedig minden rendes önkéntes kémelhárító tudja, hogy nem csak milliárdos, de az MSZP-hez húz a szíve. (Ebből annyi dokumentálható, hogy a fővárosi MSZP-frakcióban ül szíve választottja.)

A történetből az örök kavarást keresők könnyen összerakhatták a mozaik-kockákat: az MSZP fizeti az MDF-et, hogy megossza a jobboldali szavazótábort. És még az embereiket is beküldik a frakcióba.

Az elmélethez friss adalék, hogy a kisebbségbe került kormányt idén többször is az MDF-esek mentették meg a szavazásokkor, elsősorban távolmaradásukkal. A csúcspont pedig a hangfelvétel volt, amivel Dávid Ibolya szeptember közepén visszavonulásra kényszerítette kihívóját, Almássy Kornélt. A hanganyagot közkeletű vélekedés szerint az MSZP felügyelte NBH-tól kapta.

Almássy Kornél a gyanúról:

"Amikor Dávid Ibolya hangzatosan szónokol az üzleti és a politikai szféra elválasztásáról, miért nem beszél a homályos hátterű Tisztelet Társaságáról?" (2008. szeptember)

Almássy Kornél

Míg a Fidesznél tényként kezelik, hogy Dávid Ibolya az MSZP fizetett ügynöke, addig a megmaradt MDF-esek esküdnének rá, hogy Almássy Kornélt a Fidesz fizeti. Erre bizonyíték szerint az a hangfelvétel, ami a másik oldalnak is bizonyíték Dávid Ibolya ellen. Dávid egy olyan hangfelvételt mutatott be, amin az UD nevű magánnyomozó cég egyik vezetője arról beszél, hogy megbízást kaptak Fidesz-közeli volt politikusoktól, hogy nyomozzanak Dávid Ibolya ellen, segítendő Almássy Kornél hatalomra jutását.

Herényi Károly a gyanúról:

Almássy Kornél drámája azt üzeni: senki ne szövetkezzen a politikai alvilággal.

Laborcz Sándor

A magyar titkosszolgálatok (NBH) élére tavaly decemberben kinevezett Laborcz Sándorról a Fidesz sejtette, hogy az orosz titkosszolgálat ügynöke. A vád szerint nem csak Magyarország lett általa a Kreml martaléka, hanem a teljes nyugati szabad világ, hiszen Laborcz az elmélet szerint a NATO-ról is jelent a KGB-ben szocializálódott gazdáinak.

Laborczcal az a probléma, hogy a Szovjetunóban tanulta a kémszakmát, a KGB iskolájában. Tanulmányi múltja miatt az SZDSZ sem támogatta kinevezését, így a parlament nemzetbiztonsági bizottsága támogatását sem élvezhette. Gyurcsány Ferenc ennek ellenére aláírta kinevezését.

A Fidesz azt is terjesztette, hogy a NATO-ban is aggódtak Laborcz miatt, de ezt a katonai szervezettől hivatalosan soha senki sem erősítette meg.

Demeter Ervin fideszes képviselő a gyanúról:

"A dandártábornok képzettségét Moszkvában, a KGB egyetemén szerezte, emiatt a Magyarországot érő egyik legjelentősebb kihívás, az orosz nagyhatalmi törekvésekből adódó feladatok ellátására személetmódjában sem alkalmas." (2008. április)

Gyurcsány Ferenc

Kedvelt elmélet szerint Gyurcsány az anyósa, és így áttételesen a KGB ügynöke. Gyurcsány egy házban él felesége édesanyjával, Apró Piroskával, aki a Kádár-rendszer egyik legmagasabb rangú politikusának, Apró Antalnak a lánya, másrészt egy bolgár külkereskedő (Dobrev Péter) felesége volt. Apró Piroska pedig külkereskedőként, majd külkereskedelmi miniszter-helyettesként dolgozott a múlt rendszerben, márpedig a kommunista világ külkereskedőiről minden rendes összeesküvés-elmélet rajongónak a titkos jelentések és az ipari kémkedés jut eszébe. Hogy tovább elemezzük a családot, Apró Piroska testvére a rendszerváltás előtt állambiztonsági vonalon dolgozott és a család barátai között több titkosszolgából lett magánnyomozó is van.

A múlt rendszer titkosszolgálati emberei pedig biztos KGB-sek is voltak, és a KGB nem szűnt meg csak átalakult, Putyin is KGB-s volt meg a mostani orosz kormányhivatalnokok 70 százaléka is az volt, aki ismerte ezeket azok most is tartják a kapcsolatot velük, ebből a mókuskerékből nem lehet kiugrani.

Innen már kevés kreativitással levezethető, hogy Apró a lányán keresztül behálózta a hataloméhes Gyurcsányt, és most a család őt mozgatja a Moszkvából jött utasítások szerint. Vagy csak a Kádár-kori titkosszolgálatot akarják orosz mintára átmenteni a demokráciába. Vagy mindkettő. Vagy mégvalami, amit el se tudunk képzelni.

Répássy Róbert fideszes képviselő a gyanút az alábbi nevű vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazta:

"Az Apró-Gyurcsány érdekkör privatizációból, állami megrendelésekből, illetve állami hitelekből történő meggazdagodásának titkairól" (2005. április)

Toroczkai László

Az elmúlt két év könnygázba fulladt tüntetéseinek egyik fő szervezőjéről először az terjedt el, hogy egy külföldi titkosszolgálat embere. Még a múlt században a volt Jugoszlávia véres ügyeivel foglalkozott, elvben a Magyar Fórum tudósítójaként. Továbbá magyar fegyveres alakulatot akart szervezni Horvátország felszabadítására. Az Orbán-kormány idején kurátor volt egy szerb ellenzékieket támogató szegedi alapítványban, ahonnan a külügyminisztérium nyomására tették ki. Akkor terjedt el róla a gyanú, hogy azért, mert egy másik országnak dolgozik titokban és esetleg kiadja, hogy a NATO hogyan pénzeli Milosevics ellenfeleit.

Nem csak itthon voltak botrányai, kitiltották már Romániából, Szerbiából és Szlovákiából is, legutóbb pedig Kanadába nem engedték be.

Magyarországon eddig mindent megúszott, bár most is folyik ellene nyomozás. A tévéostrom előtt ő vitte az embereket a Kossuth térről a Szabadság térre, és azóta több utcai harcba torkolló tüntetés előtt buzdította híveit. Miért teheti ezt meg újra és újra, kérdezgetik sokan, és a titkos összefüggéseket kedvelők gondolkodás nélkül vágják rá: mert a magyar titkosszolgálat ügynöke. Az elmélet szerint az állam így ellenőrzi a zavargókat vagy éppen használja fel őket, hogy farkast kiáltva eltereljék a figyelmet a morális válságról.

Balogh Zoltán fideszes képviselő a gyanúról (az ügynökök neve nélkül):

"Megint az utcákon voltak azok az emberek, akiket folyamatosan megfigyel a nemzetbiztonság, ezek csinálják a balhét" (2008. szeptember)