Újabb nevek az ügynöklistán

2002.08.24. 11:54
A volt kormánytagok esetleges titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottság kormánypárti tagjai már bejelentették az érintettek számát, a névsor azonban még a folytatódó dokumentumegyeztetések során még változhat - állítja a Magyar Hírlap. A lap szerint tizenegy név már biztosnak látszik azok közül, akiket a testület érintettnek minősített. Tóth Károly, a bizottság szocialista tagja sajnálatosnak nevezte, hogy a sajtó nem várt a névsor hivatalos nyilvánosságra hozataláig.
A Magyar Hírlap szombati számában közzétette a Mécs-bizottság vizsgálatai során érintettnek minősített egykori kormánytagok listáját. A bizottság tagjai egyelőre nem erősítették meg a lap értesüléseit.

A Magyar Hírlap tizenegye

A lap állítása szerint megbízható forrásból értesült úgy, hogy a névsorban szerepel Bogár László, az Orbán-kormány politikai államtitkára (MEH), Boros Imre, az Orbán-kormány PHARE-ügyekért felelős minisztere, Fazakas Szabolcs, a Horn-kormány ipari és kereskedelmi minisztere, Járai Zsigmond, az Orbán-kormány pénzügyminisztere, Kádár Béla, az Antall-kormány nemzetközi gazdasági kapcsolatokkal megbízott minisztere, Martonyi János, az Orbán-kormány külügyminisztere, Medgyessy Péter jelenlegi miniszterelnök, Nógrádi László, az Orbán-kormány közlekedési és vízügyi minisztere, néhai Rabár Ferenc, az Antall-kormány pénzügyminisztere, Raffay Ernő, az Antall-kormány politikai államtitkára (HM) és Sárossy László, az Antall-kormány politikai államtitkára (FM).

Büdös kommunistákkal nem

Sárossy László, az Antall-kormány földművelésügyi minisztériumi politikai államtitkára a lap szerint kerüli a nyilvánosságot. A Magyar Hírlap többszöri megkeresésére otthonában sem lehetett elérni. Pénteken azt közölték, elutazott, később Sárossy felesége a Magyar Hírlap munkatársának azt mondta: férje "büdös kommunistákkal nem beszél." Sárossyt az idei országgyűlési választáson az MDF támogatta, a III. kerületben indult, ám a második fordulóba már nem került be.

Járai plusz

A Mécs-bizottság eredeti tíz fős számsora Járai Zsigmond volt pénzügyminiszterrel egészült ki időközben, mert saját nyilatkozatai alapján őt is az érintettek közé sorolják a bizottság kormánypárti tagjai. A lista bővülhet, miután Mécs Imre pénteken bejelentette: még nem fejezték be a dokumentumok egyeztetését. A bizottság elnöke a Történeti Hivatalt utólag kérte, hogy az adatgyűjtést terjessze ki az átvilágító bírák jegyzőkönyveire is. Ezeket az adatokat egyeztetik a jelenlegi dokumentumokkal. Az érintettség ténye csak azután lesz bizonyos, hogy a jelentést az Országgyűlés elfogadja. A volt kormánytagok közül legtöbben vitatják, hogy közük volt az állambiztonsághoz.

Nógrádi, a 68-as lázadó

Nógrádi László, az Orbán-kormány közlekedési és vízügyi minisztere éppen Orbán Viktor Zala megyei látogatását készítette elő, s meglepődve fogadta a hírt, hogy érintett lehet a Mécs-bizottság szerint. Arra hivatkozott, hogy az ügynöktörvény alapján átvilágították, és rá vonatkozó adat a nyilvántartásban nem szerepelt. Az átvilágítás azonban csak a belső elhárításra (III/III) vonatkozott, a katonai szolgálatokra - például - nem. Nógrádi László elmondta, hogy 1968-70 között volt sorkatona, legfeljebb valamit félreérthettek. "Ügynök nem voltam, semmiféle jelentést nem adtam" - jelentette ki. 1968-ban - a diáklázadások idején - eljárás indult ellene rendszer elleni izgatás miatt. Akkor látott ellene szóló vallomásokat. A Lap szerint Nógrádi hozzájárul a róla szóló adatok nyílvánosságra hozatalához.

Nincs megerősítés

Nagyon sajnálom, hogy nem tudott a sajtó várni keddig - jelentette ki Tóth Károly. Hozzátette: "többször elmondtam, sok helyen, hogy szeretném meggyőzni a bizottságot - mármint aki hajlandó dolgozni - hogy jobb, ha mi hozzuk nyilvánosságra az eddigi munka eredményét, mintha találgatások vannak". Arra a kérdésre, hogy a lapban megnevezett személyek valóban szerepelnek-e a bizottság listáján, a szocialista honatya nem kívánt válaszolni. Én kedden szerettem volna nyilvánosságra hozni a neveket, a bizottság meggyőzése után - jelentette ki. Mint mondta, a megjelent névsor is mutatja, hogy nincs más lehetőség, mint hogy közzétegyék a listát. Véleménye szerint, ha elindulnak a találgatások, az a "legrosszabb módszer, ami lehetséges".

Csáky András, az állambiztonsági múlttal foglalkozó testület MDF-es tagja elmondta: vannak megalapozott és megalapozatlan információk a szombati Magyar Hírlap cikkben. Hozzátette: mivel azonban az egyik fo vitapont az érintettség kérdése volt, és már az is érintettnek minősül, akinek felbukkan a neve a dokumentumok között, ezért vitatott az egész.

Nógrádi jogi lépéseket tesz hírbehozása miatt

Soha nem voltam ügynök, jelentést soha senkiről nem írtam, ennélfogva ellenszolgáltatásban sem részesülhettem - állítja Nógrádi László, az Orbán-kormány egyik volt közlekedési és vízügyi minisztere, fideszes országgyűlési képviselő az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. Mint írja, megdöbbenéssel és felháborodással értesült a sajtóból, hogy a Mécs Imre által vezetett parlamenti vizsgálóbizottság munkájáról törvényellenesen kiszivárogtatott hírek titkosszolgálati tevékenységgel hozták összefüggésbe.

A becsületemet és jó hírnevemet sértő találgatásokat visszautasítom - szögezi le Nógrádi László közleményében, hozzátéve: minden, a személyét érintő támadással szemben büntető- és polgári jogi úton kíván fellépni.