Emelhetik a diákhitel összegét

2002.05.14. 09:23
Kedden tartja az Orbán-kormány utolsó teljes jogkörű ülését. A kabinet várhatóan módosítja a hallgatói hitelrendszerről, és a Diákhitel Központról szóló rendeletét.
A kormányszóvivő hétfői közleménye szerint a kabinet a keddi ülésen tárgyal a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény hatálya alá tartozó személyek diákkedvezményéről, illetve az államilag finanszírozott felsőoktatással kapcsolatban a 2003-ban felvehető hallgatók összlétszámáról is.

Emelkedhet a diákhitel

Elképzelhető, hogy döntés születik a diákhitel megemeléséről is. A mai utolsó kormányülés elé kerül az a javaslat is, amely a 2002/2003-as tanévtől kezdve 21 ezerről 25 ezer forintra módosítaná a diákhitel havonta felvehető összegét. Erre Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke a párt szombati választmányi ülésén is utalt.

Csak ügyvezetőként

A keddi lesz az Orbán-kormány utolsó teljes jogkörű ülése, ugyanis az új kormányalakítási megbízást átadása után, a kabinet az új kormány megalakulásáig ügyvezetőként látja el feladatát. Az ügyvezető kormány gyakorolhatja mindazokat a jogokat, amelyek a kormányt általában megilletik, de nemzetközi szerződéseket már nem köthet, és rendeletet is csak a törvény kifejezett felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben hozhat.

A helyszín még nem ismert

A múlt héten több lap is arról számolt be, hogy hogy a leköszönő Orbán-kormány a mostani ülését a budai Várban lévő Sándor-palotában tartaná meg. Az ülés megtartásához szükséges feltételek adottak voltak, ugyanis az épület teljesen elkészült, és már a műszaki átadás is megtörtént.

Egészen hétfő késő délutánig nem született döntés arról, hogy hol tartják meg az ülést. A Népszabadság információi szerint a kabinet végül elvetette a Sándor palota ötletét.

Nemzeti gyásznap?

Elképzelhető, hogy a Nemzeti Kegyeleti Bizottság korábbi kezdeményezését is tárgyalja keddi ülésén a kormány. A bizottság ugyanis kérte, hogy a kabinet hirdessen nemzeti gyászt a móri bankrablás következtében elhunyt áldozatok emlékére. A nemzeti gyásznap annyit jelent, hogy az Országház előtt a nemzeti zászlót ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadás mellett előbb felvonják, majd félárbocra eresztik. Az ország valamennyi középületére fekete zászló kerül vagy szintén félárbocra eresztett piros fehér zöld lobogó. Az iskolákban tanórán belül vagy külön foglalkozáson kell megemlékezni arról, hogy mi miatt rendelték el a gyásznapot. A nyilvános szórakozóhelyek programját pedig adott esetben korlátozzák.