Orbán 72 órás ultimátumot adott a kormánynak

2006.10.02. 14:04
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke felszólította a koalíciós pártokat, hogy mozdítsák el a kormány éléről Gyurcsány Ferencet. „Minél tovább marad a miniszterelnök, annál nagyobb lesz a baj” – fogalmazott. A parlamenti bizalmi szavazást ócska trükknek minősítette, és a konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtására szólította fel a koalíciót.

Orbán Viktor a Fidesz elnökségének mai ülése után bejelentette, hogy csütörtökön 13 óráig ad haladékot, hogy az MSZP elmozdítsa a kormány éléről Gyurcsány Ferencet. Amennyiben ez nem történik meg, a Fidesz pénteken délutánra a Kossuth térre hívott „mindenkit”, hogy ott fejezze ki békésen véleményét.

Orbán lesz a házigazda a téren

Az Index kérdésére Orbán elmondta, hogy mivel a péntekre összehívott nagygyűlés a Fidesz bejelentett rendezvénye, a párt a házigazda, ezért természetes, hogy Orbán látja el a házigazdai teendőket a Kossuth téri rendezvényen.

Arra hívta fel az embereket, a „szabadságszerető választópolgárokat”, hogy a következő napokban is bátran fejezzék ki véleményüket, legyenek elszántak, és bátrak, de ne üljenek fel a provokációknak.


fotó: Barakonyi Szabolcs

Orbán megismételte korábbi álláspontját, miszerint a választásokon a hazugság történelmi vereséget szenvedett, az igazság és az egyenes beszéd pedig történelmi győzelmet aratott. A Fidesz pedig örül annak, hogy hozzájárulhatott ehhez.

Orbán szerint azonban a választás ellenére súlyos felhők maradtak az ország egén, és ebben a helyzetben szerinte a köztársasági elnök vasárnap, az urnazárás után elmondott beszéde az irányadó, A terhet viselők bizalma nélkül nem lehet folytatni a kormány politikáját, és ha minden úgy folytatódik, mint eddig, akkor nem lesz meg a minimális egyetértés - idézte Sólyom Lászlót az ellenzéki politikus.

Minden tüntetést támogat
A Fidesz hivatalosan a Kossuth téren rendez demonstrációt. A Fidelitas hétfőre már a Várban is foglalt területet, de egyelőre nem jelentették be, hogy valóban tartanak-e tüntetést. Korábban szóba került az is, hogy a pártnagygyűlés színhelye ismét a Hősök tere lesz, de szó van arról is, hogy az Andrássy úton a Magosz demonstrál majd. Orbán ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy pártja csak egy helyszínen rendez tüntetést, de minden olyan rendezvény élvezi támogatását, amelyek a kormány ellen tiltakoznak.

„Minél tovább marad a miniszterelnök, annál nagyobb lesz a baj” – fogalmazott Orbán, miután felszólította a koalíciós pártokat, hogy 72 órán belül menesszék a miniszterelnököt. Orbán szerint ebben a helyzetben csak egy nemzeti egységkormány oldhatja meg a pénzügyi és erkölcsi válságot. A Fidesz elnöke megismételte korábban hangoztatott véleményét, hogy Gyurcsány távozása után egy pártok felett álló, korlátozott mandátumú szakértői kormányt kell felállítani. Amennyiben a miniszterelnököt nem menesztik, akkor a pénzügyi, gazdasági, morális és politikai válság elmélyüléséért egyedül az MSZP-t terheli a felelősség - mondta a pártelnök.

Orbán a miniszterelnök elleni parlamenti bizalmi szavazást ócska trükknek minősítette, és a konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtására szólította fel a koalíciót. A pártelnök arról egyelőre nem nyilatkozott, hogy a pénteki nagygyűlés ellenére a Fidesz részt vesz-e az országgyűlés ülésén és a szavazáson.