Őrizetbe vételek a milliárdos uniós csalási ügyben

2008.02.15. 15:20
Őrizetbe vették az uniós pályázati csalás két gyanúsítottját. A VPOP a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) feljelentése alapján rendelt el nyomozást, az "Európai Közösség pénzügyi érdekei megsértésének kísérlete" miatt.

Csütörtökön a vám- és pénzügyőrség nyomozói őrizetbe vették Z. T. és H. K. budapesti lakosokat, annak a vállalkozásoknak a vezetőit, amelyek valótlan tartalmú árajánlatokat, illetve pályázatokat készítették, majd benyújtották a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.-hez. A "pályázatíró" cég 140 mikro- és kisvállalkozást érintő csalási kísérlettel csaknem egymilliárd összértékű, uniós forrásokat tartalmazó fejlesztést célzott meg.

A nyomozás jelenlegi állása szerint ezek a cégek nem rendelkeztek a szükséges önerővel, és valószínűleg fiktív számlákkal igazolták volna a befektetések megvalósulását is. A nyomozás természetesen még tart, hogy minden bizonyítékot begyűjthessenek, és mindenki szerepe tisztázható legyen. A vám- és pénzügyőrség pénteken kezdeményezte az ügyészségnél, hogy vegyék előzetes letartóztatásba a gyanúsítottakat. A bűncselekmény öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Bajnai Gordon szerdán jelentette be, hogy egy 140 mikro- és kisvállalkozásból álló "céghálózat" 970 millió forintos csalási kísérletét akadályozta meg a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. A "kaptármodellnek" keresztelt mechanizmus hátterében egy pályázatíró családi vállalkozás állt, amely EU-pályázatokhoz biztos pályázati pénzt ígért, valamint a közbeszerzési eljárás lefolytatását. A pályázatok elsősorban a 60-70 százalékos önrészt igénylő Gazdasági Operatív Programra érkeztek, amelynél 1-10 millió forint támogatás igényelhető technológiai, főleg informatikai eszközök beszerzésére.

A beérkezett pályázatok értékelése során az tűnt fel a gazdaságfejlesztési központ és a fejlesztési ügynökség munkatársainak, hogy a 140 pályázat dokumentumait ugyanaz a pályázatíró cég készítette, és az önrészt igazoló dokumentumokat tanúként legtöbbször ugyanazok a személyek szignálták, ráadásul jelentősen túlárazták a tételeket.

Amikor a 140 cég közül 70-et ellenőrizn akartak a gazdaságfejlesztési központ és a fejlesztési ügynökség munkatársai, 38 azonnal visszalépett a pályázattól. Nyilván arra számítottak, hogy elkerülik az ellenőrzést, jelezte a miniszter, hozzátéve, hogy az ellenőrzésbe bevont cégek közül csak 14-et találtak meg.