Fütyülés, napozás, kampány

2005.03.15. 19:30
Gyurcsány Ferenc kedden a Múzeumkertben párhuzamot vont 1848-49 és 1956 között. Mint mondta, mindkettőt kiegyezés követte, egyiket 1867-ben, a másikat 1989-ben. A március 15-ei ünnepségsorozaton kétszer is kifütyülték a miniszterelnököt, Dunaszerdahelyen az üzenetét fogadták füttyel. Schmitt Pál a magyar egységbontás miniszterelnökének nevezte Gyurcsányt. Debrecenben horogkeresztek virítottak a szobrokon, Gusztos Pétert (SZDSZ) pedig rózsaszín Dávid-csillaggal várták Szigethalmon.

Bevállalósabb miniszterelnökkel, több füttyel, önkény­uralmi jelképpel és még több kampányolással telt idén a március 15-ei nemzeti ünnep, ami azonban nem sok­ban különbözött a tavalyi megemlékezéstől: az első tavaszi napon az emberek kitódultak a szabadba.

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 157. évfordulója alkalmából kedden felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtt.

Beletűztek a nemzeti kokárdába

Mádl Ferenc köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Holló András, az Alkotmánybíróság elnöke és Lomniczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke megkoszorúzta a Kossuth-szobrot és virágot tűzött a péntek óta épített nemzeti kokárdába.

Az ünnepi menet a Kossuth Lajos térről a Múzeumkertbe vonult, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mondott beszédet. A kormányfő egy darabon otthagyta az ünnepi menetet, hogy szóba elegyedhessen népével. Volt, aki autogramot kért, volt, aki fütyült.
Forradalmi villamos, nemzeti kokárda>>>


A galériához kattinson a képre. Fotó: Barakonyi Szabolcs
Folyamatosan fütyülték Gyurcsányt

A Múzeumkertben a közönség egy része folyamatos fütyült, tapsolt és magyar zászlókat lengetett, mialatt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszélt. A beszéd alatt "Mondjál le", "Magyarország jobbat érdemel", "Gyurcsány-Haynau" bekiabálások hangzottak el. Az alig néhány perces beszéd érdemi részében a miniszterelnök párhuzamot vont 1848-49 és 1956 között, mivel mindkét forradalmat - 1867-ben, illetve 1989-ben - kiegyezés követett. A Fidesz sajnálkozását fejezte ki az incidens miatt, de Gyurcsányt is felelőssé teszi a történtekért.
Párhuzamot vontak Gyurcsány és Haynau között >>>

Kifütyülték Gyurcsány üzenetét is

A felvidéki magyarok március 15-i megemlékezései keretében hétfőn ünnepség volt egyebek között Dunaszerdahelyen. A csallóközi városban Gyurcsány Ferenc levelének felolvasásakor többen bekiabáltak és kifütyülték a miniszterelnök üzenetét.
A dunaszerdahelyi ünnepről>>>

Az Index fórumán napok óta találgatták, hogy kifütyülik-e magát Gyurcsány Ferencet is a Múzeumkertben. "Állítólag ő akar beszédet mondani a Múzeumkertben. Azért az ízléstelenségnek is van határa..." - írta topicnyitójában Lehel kürtje.
Kifütyülik-e? - fórum >>>

Egy évvel ezelőtt még Medgyessy Péter volt a kormányfő, de ünnepi beszédet nem mondott, mivel attól tartott, hogy kifütyülik. A Múzeumkertben végül Magyar Bálint oktatási miniszter szónokolt.
Tavaly a kormányfő hallgatott >>>

Schmitt: a magyar egységbontás miniszterelnöke

A magyar egységbontás miniszterelnökének nevezte Gyurcsányt Schmitt Pál a Fidesz Budai várban tartott megemlékezésén. A színpadon egy Arany János-idézet, az "Élni fog a nemzet, amely összetart" fogadta az érdeklődőket, az ellenzéki párt konferansziéja ezúttal Esztergályos Cecília volt. A Fidesz alelnöke főleg aktuális politikai kérdésekkel foglalkozott beszédében, és hangsúlyozta: a december 5-ei kettős állampolgárságról szóló népszavazás sikertelensége beárnyékolja a nemzeti ünnepet.
Schmitt: Gyurcsány az egységbontás miniszterelnöke >>>

Demszky, a városfejlesztés és néhány fütty


Klikk a képre! Fotó: Nagy Attila
Történelmi és aktuálpolitikai párhuzamokat vont a 1848-as forradalom, az 1867-es kiegyezés és a jelenkor között Demszky Gábor főpolgármester, aki a Petőfi-szobornál tartotta március 15-ei megemlékezését. A megemlékezésen egy néhány fős csoport füttyögött, és a kutyapiszkos cipőkre hívta fel a figyelmet.
Vonalkódos Petőfiket szorított ki Demszky Gábor >>>

Horogkereszt és rózsaszín Dávid-csillag

Ismeretlenek horogkereszteket festettek az ünnepre virradóra több debreceni szoborra, valamint a Református Kollégium falára. A város polgármestere szerint "ma Magyarország ilyen morális állapotban van". Gusztos Pétert (SZDSZ) pedig Rózsaszín Dávid-csillaggal várták Szigethalmon.
Horogkeresztek a debreceni szobrokon >>>

Miközben a kormányfőt a Múzeumkertben füttyel fogadták, a kancelláriaminiszter egy XV. kerületi ünnepségen arról beszélt, hogy március 15. nem megosztó ünnep. Kiss Péter szerint nincs többféle március 15., nincs más ünnep konzervatívoknak, szocialistáknak, liberálisoknak, zöldeknek, fővárosiaknak, vidékieknek, az anyaországban élőknek és a határon túli magyaroknak. Az ország vezető politikusai szónokolnak március 15-én az ország több településén. A kormánypártiak és ellenzékiek egyetértenek abban, hogy valami hiányzik az ünnepből.
Dávid Ibolya: Saját magunk lövünk egymásra >>>

Zenés műsor a MIÉP-gyűlésen


Klikk a képre! Fotó: Nagy Attila
Zenés műsorral egybekötött ünnepi naggyűlést tartott a Magyar Igazság és Élet Pártja Budapesten a Hősök terén délután háromtól. A tavalyi naggyűléshez képest kevesebben jöttek el, akkor talán az Európai Parlamenti választások előtti kampány jobban megmozgatta a MIÉP-aktivistákat.
Csurka a parlamentbe vágyik >>>

Harrach és Dávid külön a várban

A Budai Várban két megemlékezés is volt az este: a Budavári Önkormányzat rendezvényén Harrach Péter arról beszélt, hogy a december 5-i népszavazáson a kormány buzdította a polgárokat, hogy nemzettársainkat megtagadják". Dávid Ibolya az MDF gyűlésén közös érdekekről szólt és összefogásra szólított. Este a várban>>>

Kitüntetéseket vettek át a parlamentben

Délután Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseket adott át a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából Mádl Ferenc köztársasági elnök kedden, a Parlamentben. Az MSZP-közeli Szabad Sajtó Díjat Tamás Gáspár Miklós, a Magyar Narancs, Aczél Endre és az Erdélyi Krónika vehette át a Pilvaxban.
A díjazottak névsora >>>

Beszélő szobrok a Duna-korzón


Klikk a képre! Fotó: Nagy Attila

Közismert hazai személyek és a világpolitika nagyjainak is elhangzik egy-egy gondolata a szabadságról a pesti Duna-korzón felállított beszélő oszlopokon. Sokan értekeznek a szabadságról Kovácsy Tibor újságírótól kezdve Göncz Árpád egykori köztársasági elnökig, sőt megtudható az is, hogy Palik László számára mit jelent a szabadság. A ma is aktív politikusok emlékezetes beszédei viszont nem kerültek ki.


Palik a sivatagban tanult meg félni >>>

Botrány a román szenátusban

Nemcsak Szlovákiában, Romániában is kisebb botrány volt a magyar nemzeti ünnep miatt. Megfenyegette a Romániai Magyar Demokrata Szövetség egyik szenátorát a román parlament felső házában a Nagy Románia Párt vezére. Corneliu Vadim Tudor, szélsőségesen nacionalista, magyargyűlölő szenátor a román szenátus szószékéről sérelmezte, hogy Sógor Csaba, az RMDSZ Hargita megyei szenátora, a magyar nemzeti ünnep alkalmából kitűzte mellére a nemzeti színű kokárdát.
Fenyegetés és kokárda a román felsőházban>>>

Művészetek Palotáját avattak az előesten

Hétfő este az ország legnagyobb és legdrágább kulturális intézményét avatta fel a politikai és kulturális elit. A fővállalkozó Demján Sándor a köztelevízió élő adásában hosszan reklámozta cégeit. Helyszíni riport.
Felavatták a Művészetek Palotáját