Kiürült az MSZP Köztársaság téri székháza

2002.06.06. 11:56
Szinte üres az MSZP Köztársaság téri székháza: a kabinetek megszűntek, a médiaközpont feloszlott, a párt székházba bezsúfolódott szakértők, kabinetvezetők, s csaknem a teljes apparátus a minisztériumoknál, illetve a kancellárián helyezkedett el. A kormányváltások idején egyébként megszokott, hogy a vezető kormánypárt székháza kiürül: hasonló volt a helyzet a Fidesszel is 1998-ban, a Lendvay utcában csak a választási kampány környékén újult meg a pártélet.
Jóformán csak a pártpénztárnok maradt az MSZP kongresszusa által megválasztott tisztségviselői közül a párt Köztársaság téri székházában: Kovács László pártelnök a külügyminisztériumba, Szili Katalin elnökhelyettes pedig a parlamentbe helyezte át Köztársaság téri dolgozószobáját.

A távozók

A honvédelmi tárcánál folytatja Juhász Ferenc alelnök, míg a Fehér Házban kapott szobát Lendvai Ildikó frakcióvezető. Ugyancsak kiköltözött a Köztársaság térről az MSZP pártigazgatója Baja Ferenc, aki a kancellária társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkáraként dolgozik már. Burány Sándor elnökségi tag a Pénzügyminisztérium államtitkára lett, Lamperth Mónika a belügyi tárcát irányítja, Szekeres Imre a MeH államtitkára, Hiller István pedig az oktatási tárca államtitkára lett.

A maradók

Az országos elnökség tagjai közül csupán Csabai Lászlóné, Keleti György, Nagy Nóra, illetve Újhelyi István nem kapott kormányzati pozíciót. Ugyancsak a helyén maradt Puch László pártpénztárnok.

Megszüntek a kabinetek, nincs médiaközpont

Megszűnt, vagy legalábbis nem működik a párt 13 kabinetje, ezeknek a szakmai testületeknek elsősorban a programalkotás volt a feladatuk. E grémiumok vezetői közül Németh Imre agrárminiszter, Medgyessy Péter kormányfő lett, de részt vett a munkákban Mandúr László is, aki kabinetvezetői posztját az Országgyűlés alelnöki tisztségére cserélte.

Teljesen megszűnt az MSZP média központja, mely a választások előtt koordinálta a párt kommunikációját, a központ vezetője kormányszóvivő lett, míg a munkatársak a minisztériumok és a kancellária állományába kerültek.

Pártépítő fiatalok

Információink szerint a pártépítés feladata a jövőben a kormányzati pizícióhoz nem jutott elnökségi és választmányi tagok feladata lesz. A tervek szerint egyre több fiatal fog bekapcsolódni a szervezési feladatokba. Erre utal az a tény is, hogy Tóbiás Józsefet, a Fiatal Baloldal korábbi vezetőjét tartják sokan a legesélyesebbnek a pártigazgatói tisztre. Ezt a posztot azonban az önkormányzati választásokig mindenképpen Baja Ferenc MeH államtitkár tölti be.

A Fidesznél négy éve a büfé is csődbe ment

A kormányváltások idején egyébként korábban is kiürültek a vezető kormánypártok székházai. Négy évvel ezelőtt a Fidesz Lendvay utcai székháza lett csaknem teljesen üres: ott a pártigazgató volt az egyetlen, aki a helyén maradt, új sajtófőnököt kapott a párt és még a titkárnők is elhagyták főnökeikkel az épületet. A '98-as kormányváltás egyik "nagy vesztese" egyébként a Lendvay utcai székház büfése volt, aki a Fidesz győzelme után kénytelen volt lehúzni a rolót.