Útlevél nélkül ment Romániába Orbán

2004.09.19. 14:47
Útlevél nélkül, egyedi méltányossági engedéllyel lépte át a magyar-román határt Létavértesen Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Az ellenzéki politikus otthon hagyta útlevelét, és csak Kovács László külügyminiszter közbenjárására léphette át a határt.
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke útlevél nélkül lépett át Romániába a létavértesi határátkelőhelyen - erősítette meg az Index értesülését a határőrség szóvivője. Orodán Sándor kérdésünkre elmondta, hogy az esetben semmi szokatlan nincs. "Egy egyszerű rutineljárásról van szó" - közölte az Indexszel.

Orbán Viktor a zilahi református templom avatására indult, és otthon hagyta az útlevelét. Orodán közlése szerint a román határőrség határozottan megkérte őket, hogy méltányosan járjanak el esetében, és engedjék át a politikust, hogy ne kelljen elhalasztani az avatási ünnepséget.

A határőrség megvizsgálta Orbán Viktor okmányait, melyekkel igazolni tudta személyazonosságát. Miután az illetékes hatóságtól - a határőrség országos parancsnokától - megkapták az engedélyt, azonnal át is engedték.

Ilyen esetekben a határőrség parancsnokának Lamperth Mónika adhat engedélyt az úgynevezett egyedi méltányossági határátlépésre, tájékoztatta az Indexet a határőrség szóvivője. Orodán Sándor úgy nyilatkozott, hogy az utasítást ezúttal is Lamperth adta ki, Orbán sajtótitkára szerint azonban a Fidesz elnöke Kovács László külügyminiszter közbenjárására léphette át a határt. A sajtótitkár azt is elmondta, hogy az incidens után Orbán telefonon köszönte meg a segítséget Kovácsnak.

Orbán Viktor ünnepi beszédében elmondta: a "polgári kormány" által megindított békés, határok feletti nemzet-újraegyesítés nem futó kalandja volt az újabb kori magyar történelemnek, hanem csak előhang, lesz még Magyarországnak olyan kormánya, amely a határon kívüli magyarokat nem tehertételnek, hanem erőforrásnak tekinti.

Az ünnepi eseményen Tőkés László királyhágómelléki református püspök hirdetett igét, többek között jelen volt Csapó József, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) alelnöke, Erdélyi Géza felvidéki püspök - tudósít az MTI.