Újabb tiltakozás a Tubesre tervezett radar ellen

2007.07.01. 20:24
Honvédelmi minisztérium információs irodát nyitott Pécsett, hogy a lakosságot tájékoztassák a Tubesre tervezett radar következményeiről. Ötven civil tiltakozott.

A Tubesre telepített radar építkezésének megkezdése előtt Pécs több pontján az elektromágneses háttérsugárzás mérésére alkalmas műszereket helyeznek ki - jelentette be Szekeres Imre honvédelmi miniszter a szaktárca tájékoztató irodájának megnyitásán vasárnap, Pécsett. A megnyitó helyszínén közel ötven fős civil csoport jelent meg a beruházás ellen tiltakozva.

A Hadkiegészítő Parancsnokság épületében kialakított irodában a keddtől péntekig két katonatiszt ad folyamatosan információkat a radar építésének fázisairól. Rövid időn belül a civilek bevonásával létrejön egy monitoring csoport is, amely betekintést kap majd a beruházás egyes fázisaiba, helyszíni bejárások során ellenőrizheti, hogy kivitelezők betartják-e a környezetvédelmi előírásokat, jogszabályokat.

A honvédelmi miniszter rámutatott: a létesítendő radar a katona célok mellett szolgálja a civil légtérforgalmat, valamint időjárás előrejelzésre is használják majd.

Tájékoztatása szerint a II. fokú, immár jogerős építési engedélyt a létesítmény már megkapta, néhány hónap múlva megkezdődik a tubesi beruházás előkészítése, a radar építése. A már kész békéscsabai és bánkúti a tubesivel együtt olyan radarernyőt alkot majd, amely minden korábbinál pontosabban képes a légtér megfigyelésére, valamint a potenciális veszélyek előrejelzésére.

A miniszter beszámolt arról, hogy a szakmai kifogásokat kivizsgáltatta a szakhatóságokkal, a visszaérkezett másodfokú szakhatósági határozatok alapján nem találta a beérkezett fellebbezéseket megalapozottnak.

A tájékoztató irodánál a megnyitó ideje alatt civilek csoportja demonstrált a radarberuházás ellen tiltakozva. Szekeres Imre a tiltakozókat beinvitálta az épületbe és párbeszédet kezdeményezett velük, nem sok sikerrel.

Lakos Zita, a Családok a Tubesért Szövetség képviseletében elmondta, minden eszközzel megakadályozzák, hogy megépüljön a radar a Tubesen, ennek érdekében megteszik a szükséges jogi lépéseket, de attól sem riadnak vissza, hogy élőlánccal vegyék körbe az építési területet.