Erdélyi nyomdában készül az MSZP kettős állampolgárság elleni kiadványa

2004.11.17. 11:45
A Fidesz azzal vádolja a szocialistákat, hogy Erdélyben nyomtatott kiadvánnyal kívánnak a kettős állampolgárság ellen kampányolni. Az MSZP előbb cáfolta a hírt és provokációról beszélt, majd nem zárta ki, hogy a velük szerződött magyar cég - az ő tudomásuk nélkül - erdélyi alvállalkozóval dolgoztat.
Olvassa el a dokumentumot!
Székelyudvarhelyen nyomtattatott másfélmillió kampányújságot az MSZP, amelyben a kettős állampolgárság elutasítására buzdítja a választókat, állította szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter. A fideszes politikus szerint Gyurcsány Ferenc üzletemberként gondolkodott, amikor Erdélyben állíttatták elő a brossurát, mivel ott olcsóbb a munkaerő.

"Ez a lépés olyan, mintha az amerikaiak japánokkal készíttették volna a Hirosimára ledobott atombombát" - mondta. Bírálta az MSZP-t a kétnemes népszavazással kapcsolatos álláspontjáért és nehezményezte, hogy az Erdélyben előállított szórólapokkal lényegében az erdélyiek ellen kampányolnak.

Az MSZP-nél még nincs a kampánykiadványból

A sajtótájékoztatón kiosztottak egy fénymásolt nyomtatványt, amelynek tizenhat számozott oldalából tizenöt oldalnyit bocsátottak a sajtó rendelkezésére, viszont a kiosztott dokumentum 12. oldala hiányzott. Szerettük volna megszerezni az MSZP-től a hiányzó oldalt, vagy a teljes kiadványt, de a Köztársaság téri pártházba még nem érkezett meg a kiadvány, a Fidesz Sajtóosztálya viszont megígérte: faxon pótolja a hiányzó oldalt. EZ meg is történt így immár teljes terjedelmében olvasható az MSZP kampánybrosúrája.

Kormánytáblázatok az MSZP-nek tulajdonított kampánykiadványban

A felelős döntés című, nélkülözhetetlen gondolatok a december 5-i népszavazáshoz alcímű kiadvány többek között egy Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, illetve Hiller István szocialista pártelnökkel készített interjút is tartalmaz. Az impresszum nélküli kiadványnak csak az első oldalán található egy MSZP lógó, a nyomtatás helyére pedig nincsen utalás. A kiadvány utolsó oldala azokat a számokat tartalmazza, amelyek a kormány népszavazási hirdetéseiben is szerepelnek a kettős állampolgárság vélelmezett kiadásairól.

#alt#
Szijjártó Péter

MSZP: Provokáció

Nyakó István, az MSZP frakciójának szóvivője az Index érdeklődésére cáfolta Szijjártó állításait. Közölte: "tudomásul vesszük, hogy képviselő úr ezt a sajátos módját választotta az MSZP kampánykiadványának bemutatására, mivel felkeltette valószínűleg a választók érdeklődését, örömmel vesszük és bízunk abban, hogy sokan fogják ezt olvasni". "Nem igaz, provokáció" - fogalmazott, hozzátéve: sem Japánban, sem Amerikában, sem Székelyudvarhelyen nem nyomtattak kampányújságot. Később, miután a nyomda vezetője elismerte, hogy alvállalkozóként készíti a kiadványt, Nyakó azt mondta, hogy nekik erről nincs tudomásuk, ők egy magyar céggel állnak szerződésben. A magyar és a román cég közötti szerződésre pedig azt mondta, hogy az kizárólag két cég dolga.

A kormány ötvenmilliós kampánya
Egész oldalas hirdetésekben ismerteti a kettős állampolgárság várható következményeit a kormány a napilapokban megjelent hirdetésekben. A kampányra ötvenmillió forintot költenek. A tájékoztatásnak szánt hirdetés elsősorban a várható kiadásokra koncentrál, és legkevesebb százezer, legfeljebb nyolcszázezer határon túli magyar áttelepülésével számol, amely a hirdetés szerint 46 és 537 milliárd forintnyi költséget jelenthet. A számítás szerint ehhez az áttelepülők 14-35 milliárd forinttal tudnának hozzájárulni, azaz a 3,2 millió magyar adófizetőnek 32-502 milliárddal többet kellene előteremtenie. A hirdetés ezután azt ecseteli, ha a jelenlegi színvonalat fenn akarják tartani, mindenkinek 157 ezer forinttal többet kellene fizetnie, de itt már nem veszik figyelembe a különféle számításokat, és 800 ezer betelepülővel számoltak.

"Csak a közerkölcsbe ütköző kiadványokat utasítjuk vissza"

Székelyudvarhely legnagyobb nyomdája az Infopress, ha ebben a városban nyomtatnának magyarországi brosúrákat bizonyosan itt készülnének, mondták az Indexnek a Romániai nyomdaviszonyokat ismerő forrásaink, akik arról is beszámoltak, hogy Románia legnagyobb magazinjai is ebben készülnek. Albert András, a nyomda vezetője az Indexnek azt nyilatkozta, hogy nyomdájának olyan nevű ügyfele biztosan nincsen, hogy MSZP.

Állítása szerint ugyanakkor olyan mennyiségű anyag készül náluk, hogy ha lenne ilyen munkájuk, sem biztos, hogy tudna róla. Megjegyezte, rengeteg magyarországi nyomda alvállalkozójaként dolgoznak, mert a magyar nyomdáknak az év végi hajrá miatt nincsen szabad kapacitásuk. Albert leszögezte, csak azokat a kiadványokat nem készítik el, amelyek közerkölcsbe ütköznek. Egyébiránt pedig egy ilyen nagyságrendű megrendelés szimpla üzlet, nem pedig politikai kérdés volna, tette hozzá a nyomdai vezető.

Mégis Székelyudvarhelyen készült a kiadvány

"Én a szocialista párttal semmiféle üzleti viszonyban nem vagyok. Nem tudom, hogy ki ennek a terméknek a végfelhasználója, végmegrendelője, én egy másik nyomdától kaptam, mint alvállalkozói szerződést. Én nem tudom definiálni a terméket, hogy az egy kettős állampolgárság ellen buzdító, vagy nem buzdító termék. Abban a pillanatban, amikor erre lehetőségem van, akkor már nem vagyok nyomda, akkor valamilyen hivatal vagyok" - ismerte el viszont a Magyar Rádió Króinka című műsorának nyilatkozva Albert András. Az üzletember úgy véli: ha nem Székelyudvarhelyen, akkor Magyarországon, vagy más országban nyomtatták volna ki a szóban forgó kiadványt.

Székelyudvarhely polgármestere is kapott a reklámból

Szász Jenő Székelyudvarhely polgármestere az Indexnek azt nyilatkozta, hogy ő maga is találkozott a kampánykiadvánnyal, neki szerdán juttatták el vélhetően a nyomda dolgozói. A Magyar Polgári Szövetség elnöke szégyenletesnek nevezte, hogy az erdélyiekkel ásatják meg saját sírjukat azzal, hogy velük készítetteik a kiadványt. A polgármester azt mondta, egy RMDSZ-közeli nyomdában készült a kiadvány, amely a Markó Béla által vezetett szervezet kampánykiadványait is elkészíti.

Ál-MSZP-s szórólapokat vizionált Kovács
A 2002-es választások két fordulója között Kovács László szocialista pártelnök azt állította ál-MSZP-s szórólapokat nyomtatatott a Fidesz külföldön, amelyeket kamionnal szállítatott Magyarországra az akkori vezető kormánypárt. Kovács azt gyanította a kampánycsendet akarják majd megérteni a szocialisták nevében. Kovács Lászlót a sajtótájékoztatóján mondottak miatt jogerősen elmarasztalták, mert a szocialista politikus nem tudta igazolni állításait. A Heti Világgazdaság egy évvel ezelőtt kiderítette szórólapok mégis léteztek, csak nem ál_MSZP-sek, hanem Orbán Viktor valódi leveleit szállították. A brosúrákat a két forduló között azokra a helyekre kézbesítették a postával, ahol még nem dőlt el a választás és tartottak második fordulót.