A Fidesz bérelte fel a vakondokat?

2005.06.08. 13:21
"Akiknek idáig nem volt világos, hogy miért kellett ezektől az emberektől megszabadulni, azoknak hétfőn és kedden világossá vált" - jelentette ki az Indexnek Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője a nemzeti fórumos "vakondokra" célozva. Horváth Balázs, az MDF-ből kizárt képviselők egyike ugyanis szerdán elismerte, ő és két társa szavazott "taktikai céllal" az első fordulóban Szilire. Áder János viszont főként az MDF-et gyanúsította meg a titkos átszavazással.

Ha mindenki úgy szavazott volna, ahogy ígéri, akkor nem lett volna szükség azokra a teljesen értelmetlen kitérőkre, és arra a hazugságáradatra, amit a Fidesz frakcióvezetője az államfőválasztás napjaiban elővezetett, jelentette ki az Indexnek Herényi Károly. Az MDF képviselőcsoportjának vezetője szerint "ez a hazugságsorozat nevezhető a valódi áderizmusnak".

Egy árva szóval sem jelezték

Az MDF-es politikus szerint példátlan, hogy miközben Áder János nyíltan szószegéssel vádolta az MDF-et, volt MDF-es politikusok, a Nemzeti Fórumba tömörült függetlenek egy csoportja - nyilvánvalóan a Fidesz tudtával - titokban megtévesztő szavazatokat adtak le Szili Katalinra. "Akiknek idáig nem volt világos, hogy miért kellett ezektől az emberektől megszabadulni, azoknak hétfőn és kedden világossá vált" - jelentette ki Herényi. A frakcióvezető szerint az ex-MDF-esek "végig tudták, hogy a Fidesz hamisan vádolja az MDF-et, de ezt egy árva szóval sem jelezték".


Horváth Balázs és Orbán Viktor kedd délután a parlament folyosóján: megtudták a haramdik forduló végeredményét

Persze, hogy tudta a Fidesz

Horváth Balázs, a Nemzeti Fórum képviselője szerdán elismerte, hogy két társával ők voltak az Áder által vakondoknak nevezett átszavazók. A volt MDF-es képviselő a mási két "vakond" nevét nem fedte fel. Horváth az Index azon kérdésére, hogy első fordulós megtévesztő hadművelet a Fidesz tudtával zajlott-e, azt válaszolta: "persze".

Horváth Balázs visszakozik

Orbán csütörtökön szerződik Lezsákkal
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke megállapodást ír alá Lezsák Sándorral, a Nemzeti Fórum Egyesület képviselőjével csütörtökön, tudatta közleményben a Fidesz sajtóosztálya szerdán. A Nemzeti Fórum nevű politikai formáció az MDF-ből kizárt vagy kilépett képviselőkből áll, tagja Horváth Balázs is.
A független képviselő felhívta a figyelmet arra, mind Áder János, mind Pokorni Zoltán többször hangsúlyozta, hogy Szili Katalint bent kell tartani a második és a harmadik fordulóban is, mert az utolsó körben biztosan nem lesz meg a többsége. Horváth egyébként a szavazatarányok alapján továbbra is állítja, hogy a harmadik fordulóban volt legalább egy MDF-es átszavazó.

A képviselő azonban szerda délután visszakozott. Horváth Balázs ugyanis közleményt adott ki, amelyben lényegében visszavonta reggeli nyilatkozatát. "Ma reggel (2005. június 8.) a Nap TV-ben elhangzott nyilatkozatom félreérthető volt. Az ott elhangzottakat pontosítva közlöm, hogy a köztársaságielnök-választás első fordulójában - taktikai megfontolásokból - én Szili Katalinra szavaztam, véleményen szerint erről társaim nem tudtak, és a döntésemet másokkal sem közöltem. E körön belül nyilatkozni már nem fogok" - tartalmazza Horváth közleménye, amely azonban nem tér ki az Indexnek adott nyilatkozatára.

A Fidesz senkivel nem egyeztetett az államfőválasztás első fordulója előtt és utólag is világos és egyértelmű, hogy a Fidesz magatartása helyes volt, hiszen hat leadott jobboldali szavazat hiányzott Sólyom László neve mellől az első fordulóban, reagált Horváh Balázs nyilatkozatára Révész Máriusz. A Fidesz szóvivője szerint azután, hogy az MSZP különböző ajánlatokat tett fideszes képviselőknek indokolt volt a határozott fellépés, hiszen semmiképpen nem elfogadható, hogy olyan köztársasági elnöke legyen az országnak, akinek a megválasztásához szükséges voksokat szavazatvásárlással szedték össze.

Az államfőválasztás három fordulója

Első forduló
Sólyom - Szili, 13 - 183

A 386 képviselőből 221 vette át a szavazólapot, ebből 196-an adtak le érvényes, 25-en érvénytelen szavazatot.
13-an szavaztak Sólyom Lászlóra, 5-en a Nemzeti Fórumból, továbbá Tölgyessy Péter és Hende Csaba (Fidesz).
183-an adták le voksukat Szili Katalinra, köztük 178 MSZP-s, 1 SZDSZ-es (Mécs Imre) képviselő, három "vakondok" a Nemzeti Fórumból (Horváth Balázs és még ketten), illetve az exkisgazda független, Balogh Gyula.
165 fideszes képviselő, hogy "kiugrasszák a nyulat a bokorból", nem szavazott.
20 képviselő, 19 SZDSZ-es és a fideszes Németh Zsolt visszaadta a cédulát. 3-an érvénytelen szavazatot adtak le, közülük egy Dávid Ibolya nevét írta a cédulára, ketten pedig (Körömi Attila a Jobbiktól, és Vincze László független) zsebre rakták a cédulát.

Második forduló
Sólyom - Szili, 185 - 178

A 386 képviselőből 385 vette fel a szavazólapot (A fideszes Selmeczi Gabriella távol maradt), ebből 363-an adtak le érvényes, ketten vagy hárman érvénytelen szavazatot, míg 19-en visszaadták.
Sólyom Lászlóra 185-en adták le voksukat, ebből 168-an fideszes képviselők (a rosszul látó Láyer József is), a Nemzeti Fórumból 8-an, ugyancsak 8-an az MDF-ből, és vélhetően 1 MSZP-s átszavazott.
Szili Katalinra 176 MSZP-s adta le a voksát, 1-2 MSZP-s átszavazhatott Sólyom Lászlóra. Mécs Imre (SZDSZ) és a független Balogh Gyula is Szili mellett tette le voksát.
19 SZDSZ-es képviselő visszaadta szavazócéduláját.

Harmadik forduló
Sólyom - Szili, 185 - 182

Az egyszerű többséggel megnyerhető fordulóban az összes képviselő felvette szavazólapját, és 368-an le is adták szavazatukat. Az érvényes voksok száma 367, az érvényteleneké 1, 17-en visszaadták a szavazócédulát.
A győztes Sólyomra mind a 169 fideszes képviselő leadta szavazatát, ugyanígy cselekedett a 8 MDF-es, és a 8 független, nemzeti fórumos képviselő.
Szili Katalinra 182-en szavaztak, az összes, 178 szocialistán kívül 3 SZDSZ-es (Mécs Imre, Wekler Ferenc, Béki Gabriella), valamint lapinformációk szerint az exkisgazda független Balogh Gyula is.
Az SZDSZ-frakció 17 képviselője visszaadta a szavazócédulát.

Láyer, rossz kézjegyek
A köztársaságielnök-választás utolsó körében nagy feltűnést keltett, hogy Láyer József fideszes képviselő új szavazólapot kért egy Szili Katalin nevét tartalmazó voks helyett. A szocialisták úgy vélték, Láyert párttársai kényszerítették az újbóli szavazásra. Később az érintett képviselő azt mondta: tavaly agyérelzáródása volt, ezért agyértágító gyógyszereket szed, a déli gyógyszert a szavazáskor azonban még nem tudta bevenni, és ilyenkor néhányszor a látása "nem a legtökéletesebb". Láyer szerint így fodulhatott elő, hogy először nem szándékainak megfelelően szavazott, mert fordítva tartotta a cédulát.

Láyer neve először 1999-ben került be az országos sajtóba, miután számos párttársa aláírása mellett az ővé is felkerült az elhíresült Lockheed Martin lobbilevélre. A fideszes szenátorok egy Steven M. Jones nevű alkalmazott nagyköveti kinevezéséért interveniáltak. Láyer, akkoriban a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, azt állította: tudtán kívül keveredett a Lockheed Martin óriáscégnek írott levél aláírói közé. Layer 1999-es magyarázata szerint egyik képviselőtársa, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Koncz Ferenc szignója alá valaki odakanyarította a "senator Layer" titulust, nyilván félreértésből, vagy inkább "félreolvasásból". Az érintett képviselőtárs saját nevében szándékozott aláírni, és nem számított arra, hogy a "K" betűt a fénymásolaton esetleg "L"-nek olvassák majd, és hogy a többi betűt is félreolvassa valaki.