Gyurcsány megerősító szavazást kér az MSZP-tagságtól

2008.02.23. 13:01
Ha minden Gyurcsány Ferenc tervei szerint alakult, akkor a pártban már nem kérhetik rajta számon a népszavazás eredményét, mivel hétfői országéretékelésén új korszakot hirdetett. A szombati MSZP-s választmányi ülésen az új politikát ecsetelte.

Gyurcsány Ferenc a párttal legitimizáltatná a parlamentben hétfőn meghirdetett új politikáját, derült ki azt MSZP választmányának szombati ülésén.

A megerősítés formája pártszavazás lenne, magyarán bármelyik tag szabadon kinyilváníthatná, hogy mit gondol a kormányfő politikájáról.

Hogy technikailag ez mit jelent, az egyelőre kérdéses. Valószínűleg a március végi pártértekezletet megelőző taggyűléseken (március 15-25. között) szondáznák meg hivatalosan a párttagokat. A program mellett vagy ellen az interneten is lehet szavazni.

A véleménynyilvánító pártszavazás kérdései

Egyetért-e azzal, hogy az új magyar polgárosodás támogatása érdekében:

1 A munkahelyteremtés legyen meghatározó cél a kormányzati ciklus második felében?

2. Több jusson az iskoláknak, a több tudás, magasabb színvonal elérhetővé váljon minden gyermek és fiatal számára?

3. Célzott programokkal segítsük, hogy a hátrányos helyzetű térségekben a segélyek helyett munkájuk legyen az embereknek?

4. Ösztönözzük, hogy minél több honfitársunk juthasson kedvezményes formában saját tulajdonrészhez a nemzet vagyonából?

A választmány valószínűleg egy másik közbeszédteret is biztosítana a miniszterelnök politikájának és úgynevezett Új Magyarország fórumokat hozna létre a párttagoknak.

Gyurcsány a legitimációkeresés új, demokratikus módját választotta, hiszen eddig ha támogatást keresett, azt autoriter módon tette. (Az egyik 2006-os kongresszuson arról beszélt, hogy csak akkor vállalja a pártelnökséget, ha az MSZP miniszterelnökként is összezár mögötte, a 2007-es tisztújító kongresszuson pedig azzal sokkolta a küldötteket, hogy ha nem választják meg legalább 75 százalékos többséggel, akkor keressenek más párt- és miniszterelnököt.)

Klikk!

Ez az újsütetű taktika sikereses lehet, hiszen a népszavazást követő pártértekezleten Gyurcsány már úgy állhat ki a pástra, hogy a referendum eredménye többé-kevésbé mellékes, a köz ugyanis egy lezárt korszakról mondott véleményt. Most viszont új kormányzati etap kezdődik, amit már jóvá is hagyott az MSZP többsége - ha minden a tervek szerint alakul.

Ha még a párt igenje várat is magára, a választmányét már megkapta Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint a 23-25 hozzászólás tanulsága, hogy a testület erősen támogatja az új politikáját. Igaz, a választmány az erről szóló állásfoglalásba azt is belefogalmazta, hogy biztosítani kell: se spekulánsok, se ügyeskedők ne élhessenek vissza az új tulajdonosi programmal, mondta Simon Gábor választmányi elnök.