Dühroham a szavazókörben

2006.10.01. 17:32
Egy gyomaendrődi szavazó nem tudta igazolni személyazonosságát, felbőszült és botrányt csinált a szavazókörben. Rendőrt kellett hívni. Dányban egy írástudatlan hangosan szavazott. Több helyen áramszünet miatt gyertyafényes választást tartottak hajnalban. Pakson egy idős férfi szavazott, majd elhunyt.

Gyomaendrődön egy dühöngő szavazópolgár miatt kellett Rendőrt hívni közölte a helyi választási iroda vezetője. A gyomaendrődi 15. számú szavazókörben vasárnap délután egy, a körzethez tartozó választópolgár nem tudta igazolni a személyazonosságát. A helyi szavazatszámláló bizottság vezetője ezért arra kérte, hogy menjen haza és hozza magával iratait, mire a férfi dühöngeni kezdett, mondta Csorba Csaba.

A kiabáló szavazó szidalmazta a jelenlévőket, fel akarta borítani a bútorokat és fenyegette a bizottság tagjait. A bizottság végül értesítette a rendőrséget, ám mire a hatóság kiérkezett a dühöngő ember már elhagyta a helyszínt. A szavazókörben nem kellett felfüggeszteni a szavazást.

A Pest megyei Dányban egy írástudatlan úgy kért segítséget a bizottságtól, hogy hangosan felolvastatta magának a szavazólap teljes tartalmát. A szavazó nem akart a fülkébe bemenni, ezért a választási iroda helyiségében kapta meg a segítséget.

A szavazókörben tudta meg magáról, hogy visszalépett

A Békés megyei Eleken a szavazókörben tudta meg magáról a helyi cigány kisebbségi önkormányzat egyik jelöltje, hogy visszalépett, közölte a helyi választási iroda vezetője. Kerekes Éva elmondta, a jelölt állítása szerint ez csak a szavazólapról derült ki számára.

A szavazólapon a neve ugyanis még szerepelt, de a visszalépés miatt át volt húzva. A jelölt továbbra is azt mondja, hogy ő nem lépett vissza, ezért feljelentést tett a rendőrségen. A rendőrség vizsgálja az eset jogi minősítését.

A Somogy megyei Kéthelyen még maguk a jelöltek sem mentek el voksolni a cigány kisebbségi önkormányzati választáson, közölte a a fél 7-kor rendelkezésre álló adatok alapján a területi választási iroda jogi helyettese. Kálmán Katalin tájékoztatása szerint az öt jelölt egyike sem ment el szavazni, de a névjegyzékbe vett 32 választópolgár közül sem jelent meg senki a szavazókörben. A kisebbségi választásra kijelölt szavazókörben a szavazatszámláló bizottság tagjai egész nap tétlenül várakoztak.

Hajnali gyertyafény

Áramszünet miatt gyertyavilágítás mellett kezdődött meg vasárnap reggel a szavazás a XIX. kerület néhány szavazókörében. Kronovics Mária, a Fővárosi Választási Iroda ügyeletese az MTI-nek elmondta, hogy az Ady Endre út, Főút, Hungária körút térségében, három helyszínen, hat szavazókörben nem volt áram a kora reggeli órákban. Ennek ellenére a szavazások gyertyafényes világítás mellett rendben megkezdődtek. Az áramhiány jelzésére után az ELMÜ nem sokkal 6 óra után megszűntette a hibát.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vattán is gyertyával világítottak vasárnap kora reggel, ugyanis áramszünet volt a szavazóhelyiségben. Szerencsére a választási bizottság egyik tagja villanyszerelő, ezért a hibát gyorsan el tudták hárítani. A szavazást felfüggeszteni, illetve a szavazóhelyiséget bezárni nem kellett.

Halál és rosszullét

Pakson egy idős férfi szavazás után az utcán életét vesztette. Paks külterületi választókörzetében, a biritói szavazókörből a szavazást követően kijött egy 74 éves bácsi, aki a szavazóhelyiség előtt rosszul lett, összeesett és meghalt.

A borsodi Irotán a szavazatszámláló bizottság egyik tagja rosszul lett, mentőt kellett hívni hozzá. A mentő kiérkezéséig a szavazást felfüggesztették. Később a bizottsági tag jobban érezte magát, a munkáját azonban nem tudta folytatni, ezért a szavazást póttag bevonásával folytatták.