'A Magyar Nemzetet hagyjátok békén!'

2003.01.06. 08:53
Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője válaszolt Boross Péter nyílt levelére, melyben a volt miniszterelnök arra intette a lapot, hogy hagyja békén az MDF-et, és ne engedje rongálni a következő választások esélyeit. A főszerkesztő szerint Boross levelének bizonyos részei megalapozatlanok, más elemei pedig méltatlanok a miniszterelnökhöz. Liszkay válaszlevelében olvasható, hogy a szerkesztőség bizonyos esetekben nem foglalkozik azzal, hogy Boross mit gondol.
Tisztelt Miniszterelnök Úr, kedves Péter bátyám!

Sajnálattal vettem tudomásul, hogy végeredményben nem adtál arra lehetőséget, hogy a Magyar Nemzetnek és részben a Magyar Nemzetről szóló nyílt leveled lapunk hasábjain kerülhessen a nyilvánosság elé. Írásod személyesen nekem címzett zárt részében megfelelően tág határidőt adtál nekünk a közlésre, és aligha vélhettem úgy, hogy fontos és tartalmas, ám napi aktualitáshoz nem köthető gondolataidat éppen az ünnepek alatt kívántad volna megosztani a Magyar Nemzet olvasóival. Talán ha nálunk jelenik meg a leveled, a nevemet helyesen írtuk volna le. Mindamellett ezek a körülmények valóban mellékesek, nyílt leveled egyéb utakon nyilvánosságra került, s eredeti szándékom szerint válaszolok is rá. Kedves Péter bátyám! Sem a magyar jobboldal, sem a teljes magyar közélet nincs abban a helyzetben, hogy a Te mély és történelmi párhuzamokkal elgondolkoztatóan megtámogatott észrevételeidet nélkülözni tudja. Helyzetértékelésedet és következtetéseid legtöbb elemét rendkívül pontosnak és találónak érzem magam is. Meg kell azonban mondanom, ezek a részek hazánk általános politikai és közéleti helyzetének ábrázolásával foglalkoznak. Írásod fő vonulatával, amely természetszerűleg a Magyar Nemzetre vonatkozik, már jóval kevésbé tudok egyetérteni.

Kedves Péter bátyám! Egyes munkatársaim általad vázolt minősítését még tőled sem vagyok hajlandó elfogadni. Kritikád élét különösen csorbítja az a tény, hogy saját bevallásod szerint még egyenesen Neked, válaszként írt írásaikat sem olvasod el. Rendezetlen magánéletekről nyílt levélben írni, e körülményt, amiről mellesleg senki nem tudja vagy tudhatja, hogy megalapozott-e, érvként felhasználni, hidd el, egyszerűen méltatlan hozzád. Hogy ki jött balról... nos, ennek a kérdésnek a taglalása még messzebb vezethet, ezt Te is pontosan tudod.

Legtöbb, nekünk címzett észrevételedet hasonlóképpen megalapozatlannak érzem. A Magyar Nemzet a mérsékelt jobboldalt nem "macerálja". Általában véve a Magyar Nemzet senkit és semmit nem "macerál". Történésekről, folyamatokról, tettekről írjuk meg a véleményünket. Egyetlen mondatot le nem írtunk, amiből azt a következtetést kellene levonnod, hogy az MDF-et márpedig "hagyjuk békén". A Magyar Nemzet a Magyar Demokrata Fórumban a rendszerváltozás motorját látta mindig és látja a mai napig. Magát a pártot, a párt tagságát nem szoktuk minősíteni, különösen nem negatívan, az MDF politikai tevékenységébe, ha úgy tetszik, munkájába, nem szóltunk és nem szólunk bele. Mindazonáltal, kedves Péter bátyám, a párt vezetősége, de akár tovább is szűkíthetjük a kört, a párt elnöke más megítélés alá esik. Nem tudom elhinni, hogy kétségbe kívánod vonni azt a jogunkat és kötelességünket, hogy az MDF politikai mozgásáról, az MDF elnökének politikai tevékenységéről kifejtsük a véleményünket. Lehetséges, hogy ez a véleményünk nem esik egybe a tiéddel. De bizonyos esetekben, bármily nagyra is tartjuk politikai szerepedet és tudásodat, nem foglalkozhatunk azzal, hogy Te mit gondolsz. A Magyar Nemzet nem párt, hanem napilap. Publicisztikai oldalain az a dolga, hogy a közélet résztvevőinek tevékenységéről kifejtse a véleményét. Adott esetben az MDF politikusairól is.

Vajon, ha a tanácsaidat megfogadnánk, milyen precedens teremtődne azzal a magyar sajtóban?

A Magyar Nemzetet, kedves Péter bátyám, hagyjátok békén. Ti is.

Tisztelettel és a régi barátsággal:

Liszkay Gábor