A szoci választmány helyretette Szili Katalint

2007.12.15. 16:45
Minden a lehető legszebb, nagyjából ez derül ki az MSZP választmányának ülését záró állásfoglalásból. Sőt, Gyurcsány Ferenc fokozódást is ígért, mondván: a fogyasztás és a reálbérek jövőre nőni fognak. Most nyilvánosan az egészségügyi törvény megszavazását halasztani kívánó Szili Katalin viszi a pesszimista vonalat, így egyes választmányi tagok ki is osztották. Szerintük a házelnök nem veszi észre, hogy aggódó szopránként a kormánydöntésre vágyó Orbán Viktor basszistával alkot egy kórust.

Miközben az MSZP választmányának tagjai bejglitől nehéz táskájukkal távoztak, a testület elnöke, Simon Gábor az ülést értékelte, miszerint érdemi politikai vita zajlott a tanácskozáson. És valóban, ezt tükrözi a választmány állásfoglalása is, aminek egyik fő alapvetése így hangzik: a jelen helyzetben nincs szükség irányváltásra, személycserékre, nem szabad visszafordulni vagy késlekedni. Gyurcsány hálás is a beléje helyezett bizalomért, s cserébe olyan erős, politikai értelemben egységes szervezetnek aposztrofálta a választmányt, ami hatékony hátteret biztosít a kormányzáshoz. Megjegyzendő, ma a választmány nagyon a miniszterelnök szája íze szerint nyilvánult meg, több tagja is ledorongolta Szili Katalint, amiért a házelnök eltolná az MSZP számára szimbolikus egészségügyi törvény hétfői végszavazását.

Az egyik felszólaló például (nem nevesítve az Országgyűlés elnökét), arra figyelmeztette Szilit, hogy senki sem lesz hálás annak, aki szembe megy a reformmal, és ezt a népszerűségvesztés előli menekülési útvonalnak tartja. Ugyanis választmányi vélekedések szerint az egészségügyi törvény sikeres elfogadtatása a kormányzóképesség szimbóluma. Szili másik kritikusa már markánsabb, és némi ellenzéki kokettálást is sejtet. Szerinte az aggódó szoprán (értsd: Szili) nem veszi észre, hogy a kormányt megdönteni szándékozó basszussal (értsd: Orbán Viktor) alkot egy kórust. Szili egyébként nem vett részt a választmányi ülésen.

A házelnök egészségügyi aggódását Gyurcsány véleménye ellenpontozta, miszerint az egészségbiztosítás reformját is magába foglaló jogszabályra minden szociáldemokrata büszke lehet, mert azt bizonyítja, hogy a polgári Magyarország nem fogadja el az alávetettséget. Magyarán azt, hogy az orvos legyen az úr, és a betegek igényeit a meglévő szisztémához igazítsák. Így a jövőben majd a páciensek érdekei szerint alakul a rendszer.

A miniszterelnök világossá tette, hogy akár bizalmi voksolásnak is tekinthetné az egészségügyi törvényt, hisz egy kormánynak akkor kell elgondolkozni a lemondáson, ha fontos szakmai politikája elbukik. De mivel ilyesmi nem fenyeget, a frakció valószínűleg csont nélkül áldását adja a jogszabályra, ez a kodifikálási aktus sem minősül bizalmi szavazásnak.

Az egészségügy kapcsán egyébként az ellenzék is magkapta a magáét, a Fidesz ugyanis Gyurcsány szerint tudatos hazugságokkal (nemzeti kockázatközösség megszűnése, több-biztosítós rendszer kialakulása, stb.) kelt félelmet. Márpedig, mondta a miniszterelnök, senkinek nem érhet annyit a hatalom, hogy félelemkeltéssel és tudatos hazugsággal próbálja támogatottságát növelni.

Míg az ellenzéket ostorozta, saját pártját simogatta Gyurcsány. Mintegy negyedórán keresztül többek között arról beszélt, hogy az eddigi intézkedések nehezek voltak, nem csoda hát, ha néhány szocialistának elfogyott a hite, vagy néhányan elbizonytalanodtak menetelés közben. No, de pont az bizonyítja a szocialista párt hihetetlen érettségét, hogy idáig eljutott. A jövő pedig a kormányfői ígéret szerint könnyebb lesz. Egyrészt, miután 2007-ben nagyjából megfékezték az elszabadult közpénzügyeket, 2008-ban már érzékelhetően nő a reálbér és a fogyasztás. Másrészt pedig a közszolgáltató rendszerek gyors tempójú átalakítása után nyugodtabban lehet társadalmi párbeszédet folytatni, hiszen az adóügyi, munkavállalói kérdésekben nem szorít az idő, így több hónapos konzultáció is belefér.