Drágább lesz a jogosítvány, a potyautast az APEH üldözi

2008.01.03. 14:52
Január elsejétől több dolog változik az egészségügyben. Aki nem rendezte egészségbiztosítását, attól az ellátást jövőre sem tagadhatják meg, azonban az APEH behajthatja az elmaradt járulékot. Január 1-jétől 405 gyógyszer ára csökken, változik a cukorbetegek gyógyszereinek támogatása, többet kell fizetni a jogosítványhoz és a lőfegyvertartáshoz szükséges orvosi vizsgálatokért.

Potyautasok

Az egészségbiztosítási jogviszonyt januártól minden kórház, rendelőintézet és háziorvos köteles ellenőrizni még a vizsgálat előtt. A jogviszony hiánya esetén az orvosi ellátást nem lehet megtagadni, és az ellátást költségét sem kell kifizetnie a betegnek. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár köteles átadni a jogviszonnyal nem rendelkező beteg adatait az APEH-nek, amely vizsgálatot kezdeményezhet, és az elévülési időre visszamenőlegesen behajtja az elmaradt járulékokat. (Az ellenőrzést a TAJ-szám, vagy egyéb személyazonosító adatok alapján kell elvégezni.)

Alkalmassági vizsgálatok díja

Többet kell fizetni jövőre a jogosítványhoz és a lőfegyvertartáshoz szükséges orvosi vizsgálatokért. A tájékoztatás szerint a gépjármű-vezetői, belvízi hajózási szolgálati és belvízi kedvtelési célú vízijármű-vezetői alkalmassági vizsgálatokért alap esetben 6300 forintot kell fizetnie annak, aki a 40. évét nem töltötte be, a 40 és 60 év közöttieknek pedig 4.200 forintot.

Gyógyszerárak

Január 1-jétől 405 gyógyszer ára csökken, átlagosan 10,65 százalékkal. Ezek közül 31 készítménynek kevesebb mint a felére csökken az ára, további 33 patikaszer legalább negyedével kerül kevesebbe januártól, 55 termék ára csökken elsejétől legalább 10 százalékkal, további 286 termék ára 10 százaléknál alacsonyabb mértékben mérséklődik. Legnagyobb mértékben az antipszichotikumok, a vérnyomáscsökkentők és a depresszió elleni szerek lesznek olcsóbbak januártól.

Étkezés

A kórházakban napi háromszori étkezést kell adni a betegeknek. Az ebédnek kétfajta választható menüből kell állnia, napi egyszer friss gyümölcsöt is kapnia kell a betegeknek. Az úgynevezett kisétkezéseket (joghurt, müzliszelet stb) is meg kell oldani, az intézményeknek biztosítani kell elegendő innivalót is. Február 15-től előírás lesz, hogy minden kórházi ágyhoz tartoznia kell egy személyes széfnek is, amelyben a betegek értékeit tarthatják.

Mentőszállítás-betegszállítás

Szétválik a mentés és a betegszállítás. Január 1-jétől így minden egyszerű, szakkíséretet nem igénylő ülő- és fekvőbeteg-szállítást az Országos Betegszállító Szolgálat végzi. A szolgáltatást megrendelő orvos felelőssége lesz annak eldöntése, hogy a betegnek milyen jellegű szállításra van szüksége.

Tb-támogatási kulcsok

Változik a cukorbetegeknek adható készítmények társadalombiztosítási támogatási kulcsa is. A korábban nem támogatott korai analóg inzulinkezelés 50 százalékos támogatásban részesül, a glitazon készítmények a korábbi 50 százalékos támogatás helyett 70 százalékos támogatást kapnak. A premix analóg inzulinok esetén mérsékelt fokú térítésidíj-növekedés várható, a korábbi kiemelt támogatás 90 százalékra csökken januártól. A korai humán inzulinterápia bekerül a 100 százalékos támogatásba januárt 1-jétől.