Gazdasági bűncselekményért perelné be Gyurcsányt a Fidesz

2006.09.22. 20:10
Gyurcsány Ferenc és a Gyurcsány-kormány valószínűleg gazdasági bűncselekményt követett el, ezért a Fidesz megvizsgálja egy büntetőeljárás indításának lehetőségét - jelentette ki Varga Mihály Egerben. A Fidesz alelnöke szerint egy kisvállalkozó sem takarózhat az APEH előtt azzal, hogy az elmúlt két évben hazudott.

"Amit Gyurcsány Ferenc és a Gyurcsány-kormány tett az elmúlt években, az valószínű gazdasági bűncselekmény" - jelentette ki Varga Mihály a Fidesz egri nagygyűlésén.

A Fidesz alelnöke a nagygyűlés előtti sajtótájékoztatón azt mondta: a kormányfő magatartása kimerítheti a hűtlen kezelés, a közérdekű adatok eltitkolása, a csalás és a választás rendje elleni bűncselekmény tényállását.

A Fidesz ezért megvizsgálja, milyen lehetőség van egy Gyurcsány Ferenc elleni büntető eljárás kezdeményezésére.

Egy kisvállalkozó vagy egy magánszemély egy APEH- vagy egy VPOP-vizsgálat alkalmával nem védekezhet azzal: ugyan az elmúlt két évben hazudtam és ezért bocsánatot kérek, ám most új életet kezdek - jegyezte meg a politikus. Vagyis nincs két igazságosság Magyarországon - tette hozzá.

A Fidesz alelnöke Gyurcsány Ferenc Balatonőszödön elmondott beszédét idézte, miszerint a miniszterelnök elismerte, hogy az elmúlt két évben trükkök sorát alkalmazták az államháztartás manipulálására, illetve semmit nem csinált a kormány. Vagyis látható eredmény nélkül költötték el az adófizetők pénzét - értelmezte a kormányfő szavait a politikus.

Hozzáfűzte: ugyanezen a hangszalagon Veres János pénzügyminiszter is arról beszél, hogy nyomást gyakoroltak az Európai Unió illetékeseire a konvergenciaprogram benyújtásának szeptember 1-jei elhalasztására. Ugyanakkor trükkök sorozata kellett az államháztartási számok alakításához, és a tárcavezető ugyancsak elismeri, hogy megtiltotta a választások előtt az aktuális prognózis elkészítését a Pénzügyminisztérium apparátusának.

"Azt gondolom, hogy ez a bűncselekmény kategóriájába tartozik" - fogalmazott Varga Mihály. Végül az ellenzéki politikus megismételte, hogy az állami gazdálkodás hitelessége és a társadalmi konszenzus megteremtése mellett a Fidesz adócsökkentés útján kívánja megvalósítani a versenyképesség javítását.