Papíron produkálták a taglétszám-robbanást

2005.01.24. 15:22
Bár papíron az ország egyik legdinamikusabb taglétszám-növekedését produkálta az MSZP számára Csepreg, a saját megerőszakolásával haknizó Szabó Bálint nevével fémjelelzett településen az EP-választás idején a párt katasztófális vereséget szenvedett. Az egy év alatt kiemelkedő méretűre, 120 fősre duzzadt alapszervezet ellenére az MSZP támogatottsága az amúgy szintén komoly vereséget jelentő országos átlag felét alig érte el.

A Vas megyei MSZP két tábora között hamarosan meg kell indítani a tárgyalásokat a tagrevízió lebonyolításáról, miután pártszervezetek újjáalakításának menetrendjéről már a hétvégi országos elnökségi ülésen le kell tenniük egy konszenzusos javaslatot. Mint ismertes, a nemi inzultus vádjával is megspékelt fiktív tagtoborzási botrány miatt a párt országos etikai bizottsága feloszlatta a vasi területi és a megye 26 helyi szervezetét.

Gyors karrier

Az Index információi szerint a feloszlatott szervezetek nagy száma a jelenlegi elnökkel, Tóth Csabával szemben álló csoportban is meglepetést váltott ki, miután a szervezetekről, azok taglétszámáról, épp vitatott voltuk miatt nem volt információjuk. Vas megyében ugyanis a Tóth Csaba-Szabó Bálint körüli csoportosulás 2003-as megjelenése előtt 7-8 helyi szervezet működött, főként a megye nagyobb városaiban. Az időközben vasi MSZP-elnökké illetve vasi Fibisz-elnökké előlépett duó azonban gyors és nagyarányú taglétszám-növekedést ért el az addig inkább csak vegetáló kőszegi szervezetben. A helyi taglétszám-robbanás kihatott a környék több településére is, így Csepregen, ahol 2002-ben Szabó Bálint még Fidesz támogatással indult a polgármesteri címért, 2004-re már a megye egyik - papíron - legnagyobb szocialista szervezetének vezetője lett.

Messze az átlag alatt

A 2004-es EP-választás eredményei azonban nem támasztották alá a pártépítés taglétszámban jelentkező dinamizmusát. A vasi szervezet összességében jelentősen lerontotta az MSZP számára egyébként sem kedvező eredményeket. Míg a párt országosan 34,3 százalékos támogatást tudott felmutatni, addig a nyugati megyében szavazóinak aránya 27,2 százalék volt. A megye átlagát pedig figyelemre méltó módon azok a települések rontották jelentősen, amelyekben Tóth és Szabó az előző években elvileg komoly pártépítési eredményeket ért el.

Másfél hónapon belül tisztújítás
Az MSZP elnöke hétfőn azt mondta, jó esélyt lát arra, hogy másfél hónapon belül újra kiépüljenek a párt feloszlatott Vas megyei szervezetei, befejeződjön a tisztújítás, és felálljon az elnökség.
Kőszeg, ahol Tóth nyolc-tízszeresére növelte az MSZP-tagok számát, a megyei átlag alatt teljesített 26,4 százalékos eredményével, Csepreg pedig a 120 fős alapszervet ellenére összesen 190 szavazattal, azaz 19,1 százalékkal tudott hozzájárulni a párt sikeréhez. A Tóthékkal szemben álló belső csoportosulás székhelyén, Szombathelyen az szocialistákat nagyjából az országos átlagnak megfelelő arányban, 32,2 százalék támogatta.

Tóthot és Szabót Horváth Csaba, a Vas Megyei Cigány Önkormányzat irodavezetője támadta meg 2003 decemberében, amikor azt állította hogy pénzért toborzott roma tagokkal töltik fel a kőszegi alapszervezetet. A fiktív tagtoborzás vádjára a vasi MSZP etikai bizottsága első fokon feloszlatta a kőszegi alapszervezetet, majd kizárta tagjai közül az ügyben érintett Tóth Csabát és Szabó Bálintot. Az MSZP központi etikai bizottsága hosszas halogatás után megsemmisítette a vasi bizottság döntését, Tóth így szeptembertől lett az MSZP Vas megyei elnöke.