Feloszlatják az MSZP vasi szervezeteit

2005.01.22. 15:03
Bár tavaly még megsemmisítette a fiktivtagbotrányba keveredett vasi szocialisták kizárásáról szóló határozatot, végül mégis a pártszervezetek feloszlatásával zárta le az azóta homoszexuális erőszakkal is színesedett történetet az MSZP etikai bizottsága.

Feloszlatja Vas megyei szervezeteit az MSZP, jelentette be a párt választmányi ülésének szünetében Hiller István pártelnök. A vasi szervezetek feloszlatását az MSZP etikai bizottsága kezdeményezte, jelentette az MTI.

A megyében teljes körű tisztújításra kerül sor még a tavasszal. A tisztújító megyei közgyűlésen Hiller személyesen is részt vesz. "Nem tűrjük és tűrhetjük a botrányokat sehol. A botrányok helyett világosan működő, szabályosan és minden etikai normát betartó szervezeteknek van csak esélyük arra, hogy sikeresen szerepeljenek", jelentette ki a pártelnök, aki mindenütt, így Vas megyében is "erős és sikeres" szocialista pártot akar.

"Mit gondolnak, Vas megye is valamilyen véletlen folytán most kerül előtérbe? Én nem hiszek a véletlenekben." - jelentette ki határozottan Hiller a Magyar Rádió Tizenhat óra című műsorában. Meggyőződése, hogy pozíciója gyengítése a célja némelyeknek a MSZP-ben, de nem tart törekvésük sikerétől.

Tagtoborzók

A vasi MSZP-ben 2003-ban kezdődött hatalmi harc, amikor Horváth Csaba, a Vas Megyei Cigány Önkormányzat irodavezetője arról számolt be, hogy pénzért toborzott roma tagokkal töltik fel a párt kőszegi alapszervezetét. A fiktív tagtoborzás vádjára a vasi MSZP etikai bizottsága feloszlatta a kőszegi alapszervezetet, majd kizárta tagjai közül az ügyben érintett Tóth Csabát és Szabó Bálintot.

Az MSZP központi etikai bizottsága hosszas halogatás után megsemmisítette a vasi bizottság döntését, Tóth így szeptembertől az MSZP Vas megyei elnöke. Már elnökként Tóth januárban levélben számolt be Hillernek a vasi helyzetről.

Vádak és viszontvádak

A Magyar Nemzet birtokába került levélből kiderült, hogy a fiktívtagbotrányban a romák megvásárlásával vádolt Szabó Bálintot 2004 márciusában megerőszakolták. A levél nyilvánosságra kerülése után a teljes magyar sajtót végighaknizó Szabó szerint tavaly március 15-én este négyen támadták és erőszakolták meg, egyikük Horváth Mihály volt, akit Szabó előzőleg Horváth Csaba bűntársaként rágalmazási perbe hívott.

A két Horváth a fiktív tagok toborzásával vádolta Szabót, aki az elmúlt hetekben annak ellenére is folyamatosan politikai ellenfeleire próbálta terelni a gyanút megerőszakolása ügyében, hogy az esetet annak idején kivizsgáló nyomozóhatóságok ezt nem találták bizonyítottnak. Horváth Mihály például nyolc tanút hozott fel, akik szerint a férfi március 15-én egy rokona halála utáni virrasztáson volt. Horváth és Horváth pénteken rágalmazásért feljelentette Szabót.

Az eset újbóli kirobbanása után az MSZP legfőbb etikai bizottsága végül valamennyi vasi pártszervezet feloszlatása mellett döntött.