Hatszáz vonatjárat áll a sztrájk miatt

2007.11.07. 07:09
Országszerte álnak a vonatok. A pályaudvarokról nem indultak el sem a személy, sem a gyors, sem a nemzetközi járatok. Összesen mintegy 600 járatot érint a szerdai munkabeszüntetés.

A fővárosban a Déli és a Kelenföldi pályaudvaron a dolgozók többsége felvette a munkát, így remény van arra, hogy a sztrájk alatt a Székesfehérvár irányából érkező elővárosi vonatok egy része közlekedik - nyilatkozta Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke az MTI-nek szerdán reggel. A Keleti és a Nyugati pályaudvaron a dolgozók sztrájkolnak, ezért onnan nem indulnak és oda nem érkeznek vonatok.

A MÁV információja szerint Rákos és Kőbánya-Felső állomásokon is dolgoznak, így az Újszász vonalon közlekedő járatok egy része is megy majd. A MÁV felhívja a figyelmet arra, hogy ennek ellenére egy-egy közbeeső állomáson is megállíthatják a vonatot a munkabeszüntetők.

A kétórásra tervezett figyelmeztető sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szervezte tiltakozásul az ellen, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium újabb vasúti szárnyvonalak bezárását tervezi. A szaktárca vizsgálatai alapján 38 mellékvonal működését látja gazdaságtalannak, ezért a további működtetésüket az önkormányzatokra bízná, amelyről szerdáig várja a szándéknyilatkozatokat. Az esetleges bezárásokról november közepén-végén várható döntés.

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke jelezte, ha mostani, kétórás sztrájkjuk nem ér el eredményt, és nem indul érdemi tárgyalás a vasútvonalakról, akkor további munkabeszüntetésekre lehet számítani. A szakszervezetek felmérése szerint a tagság 90-100 százaléka hajlandó a munkát beszüntetni.

A sztrájk ideje alatt nyújtott elégséges szolgáltatásról a szakszervezetek és a munkaadók nem tudtak megállapodni. Ezért szerdán délelőtt késésekre, járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani. Ugyanakkor biztosított lesz az utas-biztonság, a vagyonvédelem, a fűtés és világítás, valamint a balesetelhárító vagy katasztrófa-elhárítás céljából forgalomba helyezett vonatok közlekedése. Bizonytalan lesz viszont a jegykiadás.

A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) vonalain nem lesz sztrájk, ennek ellenére az általa közlekedtetett vonatok menetrendje is módosul és késésekre lehet számítani.