Finanszírozási gondokat okoz a Vatikáni megállapodás

2005.08.25. 18:14
Nem ideológiai, hanem pénzügyi okokból akarja megváltoztatni a katolikus egyházzal kötött Vatikáni megállapodást Göncz Kinga. Az esélyegyenlőségi miniszter szerint az egyházi szociális intézmények másfélszeres állami támogatása megboríthatja a költségvetést is.

Újratárgyaltatná a Vatikáni megállapodást Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter. Göncz javaslatának nem ideológiai, hanem finanszírozási okai vannak, mivel az egyházi fenntartású szociális intézmények a megállapodás értelmében másfélszer annyi állami támogatást kapnak, mint az önkormányzati intézmények.

Göncz szerint ezért egyre több önkormányzat mond le szociális intézményeiről a katolikus egyház javára, tavaly emiatt hatvan százalékkal nőtt a finanszírozási igény. A miniszter szerint ha további intézmények kerülnek egyházi fenntartás alá, felborulhat a tárca költségvetése.

A szociális intézmények abból a pénzből működnek, amit az állam normatívakként ad, ehhez teszi hozzá az önkormányzat a maga pénzét, valamint az ellátottak által fizetett havi összeg is rendelkezésére áll. Az egyházi intézmények esetében viszont nincs önkormányzati támogatás, azt a kiegészítő részt az állam fizeti meg.

Az Esélyegyenlőségi Minisztérium szóvivője szerint "ráadásul nem lehet szektorsemleges működésről sem beszélni, mert ha egy civil szervezet tart fenn egy szociális otthont, az alapnormatíván kívül más támogatásban nem részesül". Tájékoztatása szerint a készülő szociális törvény korlátokat állítana az intézmények átalakulása elé. Így, amennyiben az önkormányzat átadná szociális otthonát egy egyháznak, akkor az az önkormányzati otthon által kapott alapnormatívát tovább kapná, de a kiegészítést nem az államnak, hanem az önkormányzatnak kellene kifizetnie.

A finanszírozás megváltoztatása nemzetközi szerződésbe, a Vatikáni megállapodásba ütközne, ezért a tárca szorgalmazza annak újratárgyalását, azért, hogy valódi esélyegyenlőség jöjjön létre.