Gyurcsány: Nem látogatni, tárgyalni mentem Rómába

2004.12.20. 12:52
Az ellenzék szerint példátlan és a hívő emberek megalázását jelenti, hogy Gyurcsány Ferenc a pápánál tett látogatását követően nyilvánosságra hozta, miről beszélt a Szentatyával. A miniszterelnök szerint csak azt mondta el, milyen bajokat lát. Idei utolsó ülését tartja a parlament.
"Nem szerencsés, ha az egyházak közéleti szerepvállalással kapcsolatban sokakban ott van az aggodalom, ha az egyházak, vagy képviselőik a megváltóhoz elvezető út keresése helyett a nagyon is földi politika hatalmi dolgaiban próbálják híveiket eligazítani" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napirend előtt hétfőn a parlamentben. Előzőleg az ellenzék éles szavakkal bírálta a kormányfő hétvégi, vatikáni tárgyalásain történteket.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint példátlan, hogy a miniszterelnök a pápával folytatott megbeszélését követően azonnal a nyilvánosságra hozta, mit mondott neki. Ez elfogadhatatlan és minden jóérzésű baloldali is sértve érezheti magát. Németh Zsolt fideszes képviselő szerint Gyurcsány Ferenc példátlan módon megalázta a hívő embereket.

Gyurcsány a vádakra reagálva közölte, sem a szentatyának, sem másnak a Vatikáni tárgyalásaim során nem mondtam mást, minthogy keresztény egyház politikai szerepvállalása "kételyeket vet fel, aggodalmat okoz, nem szerencsés". "Most is így gondolom"- tette hozzá, megjegyezve: nem látogatni ment Rómába, hanem tárgyalni. A miniszterelnök szerint az ellenzék azt hiszi, hogy a szentszéki látogatás az alázatos megfelelést jelenti. "Nem ezt gondolom" - mondta, hozzátéve: "az a dolgom, hogy tisztességgel, csendben, halk szavakkal elmondjam, milyen bajokat látok. Ezt tettem."

Gyurcsány az ellenzék felé fordulva elmondta, nincs felhatalmazása elmondani, hogy a Szentatya miként reagált, de "nem közelítette meg az az indulatos hangnemet, amit Önök okoztak". Szavai szerint a figyelem, a nyugodt hang, a közös elemzés, elmélkedés hangján beszélgettek.

Felszólalásában kifejtette, határozott rosszérzéssel tölti el, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az elmúlt több mint két évben egyszer sem szólalt fel a parlamentben, több mint két tucatszor viszont a keresztény templomokban adott hangot politikai megnyilatkozásainak. Gyurcsány kijelentette, hogy a polgári demokrácia valóságos fenyegetettségét, a két világháború közötti Magyarország visszatérésének valódi veszélyét látja ebben.

A kormányfő közölte, nincsen rendjén, ha az egyházi iskolák tizenéves nebulókat visznek utcai tüntetésekre és ha az egyházakat nem érintő ügyben a szószékről agitálnak.

Az azonnali kérdések során a fideszes Semjén Zsolt is szóba hozta a kormányfő vatikáni látogatását. "Hogy jön ön ahhoz, hogy a szentatyánál mószerolja a magyar katolikus egyházat?" - tette fel a kérdést. Az ellenzéki politikus szerint nem tartozik a kormányra vagy a kormányfőre, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Kar milyen ügyekben milyen álláspontra helyezkedik. Semjén felvetette, hogy a pápához nem tárgyalni szoktak járni, hanem audenciára.

Gyurcsány Ferenc válaszában úgy fogalmazott: "Nem zarándoklatra menten őszentségéhez." Megjegyezte, nem gondolja, hogy nem fejtheti ki a véleményét a pápának. A miniszterelnök úgy vélte, ha az egyház állást foglal közéleti kérdésekben, akkor a kormány fejének megvan a joga ahhoz, hogy erről véleményt mondjon.