Biztosítás nélkül dolgoznak Irakban a magyarok

2003.11.27. 07:40
Megfelelő oltások és biztosítás nélkül kell Irakban dolgoznia a ToiFor Magyarország Kft. alkalmazottainak - állítja a tábori vécéket karbantartó cég egyik alkalmazottja. A cégvezetés szerint biztosítás valóban nincs, balesetért és halál esetén azonban kártérítést fizetnek. Az lelőtt Varga-Balázs Péter családja a férfi tizennyolc havi fizetését kapja meg.
Tizennyolc havi fizetését adja kártérítésként az Irakban lelőtt Varga-Balázs Péter családjának a ToiFor Hungary Kft. A cég tagadta a Magyar Hírlap értesüléseit, miszerint alkalmazottai megfelelő jogosítványok nélkül vezettek teherjárműveket Irakban.

Nem lassított a kontrollnál
Nem lassított az amerikaiak ellenőrzőpontjánál Varga-Balász Péter - erősítette meg az MTV Híradójának értesüléseit egy meg nem nevezett amerikai tábornok. A vizsgálat adatai szerint a hadműveleti területen azonnali tűzparanccsal rendelkező katonák ezért nyitottak tüzet a magyar férfi kocsijára. A Varga-Balázs Péterrel utazó négy iraki közül ketten szintén életüket vesztették - mondta el a tábornok az MTV-nek.
A napilapnak a cég Irakban dolgozó egyik magyar alkalmazottja állította: a szükséges védőoltások és megfelelő kiképzés nélkül kellett munkát végezniük. A múlt héten áldozatul esett férfival "több hétig" egy házban élő nyilatkozó szerint igaz, hogy akár havi négyszázezer forintot is meg lehetett keresni az amerikai hadseregnek szállított tábori vécék tisztításával, de állítása szerint több elszámolási vitájuk is volt a céggel.

Elszámolási viták, hasmenés

Az eredetileg 50 euróban megadott napidíj helyett Irakban 50 dollárt kaptak, igaz, ezt napi tíz dollár "kajapénzzel" is kiegészítették - így akár havi négyszázezer forintot is megkereshettek "tisztán". A név nélkül nyilatkozó egykori ToiFor alkalmazott szerint többüknek nem volt lehetősége arra, hogy az amerikai tábori konyhákon érkezzenek, közülük sokan hasmenést kaptak az iraki ételektől. A nyilatkozó kifogásolta azt is, hogy nem kötöttek rájuk biztosítást.

Bacsó Béla, a német érdekeltségű ToiFor magyarországi ügyvezető igazgatója ez utóbbit elismerte, ugyanakkor jelezte, a cég belső szabályzata szerint balesetre és halálesetre fizetnek. Az elhunyt Varga-Balázs Péter Bacsó szerint hamar kitűnt képességeivel a kint dolgozó csapatból, rövid időn belül középvezetői pozícióba jutott.

A múlt héten elhunyt férfi holttestét csütörtökön szállítják Magyarországra. A haláleset körülményeit az amerikaiak mellett a magyar külügyminisztérium két kiküldött diplomatája is vizsgálja. A tényfeltárók már megkeresték a ToiFor munkatársait - nyilatkozta a Hírlapnak Bacsó.