Vision Consulting: Gyurcsány taktikai hibát vétett

2008.03.31. 15:43
A koalíció hétfőn politikailag megszűnt létezni, ha az MSZP nem akar tárgyalásokat kezdeni a szabad demokratákkal, akkor már csak a kisebbségi kormányzás vagy az előrehozott választás lehetősége marad, áll a Vision Consulting elemzésében. A cég szerint a kormányválság miatt jelentősen megnőtt a politikai változás lehetősége, és a kormányzati döntéshozatal a korábbinál is kevésbé hatékonyan működik majd.

Ha Gyurcsány Ferenc célja a koalíció fenntartása volt, akkor komoly taktikai hibát követett el Horváth Ágnes menesztésével. Ezzel ugyanis csak azt érte el, hogy a belső megosztottsággal küzdő SZDSZ felsorakozott Kóka János elnök mögött, olvasható a Vision Consulting elemzésében.

Az SZDSZ hétfői bejelentésével a koalíció a korábbi formájában politikailag megszűnt létezni, áll az elemzésben. Mivel az SZDSZ április végével akarja visszahívni minisztereit, ez lehetőséget adhat arra, hogy az MSZP tárgyalásokat kezdjen egy „új koalíció” megkötéséről az SZDSZ-szel. Ha ez nem történik meg, és az SZDSZ is kitart döntése mellett, akkor az MSZP számára már csak két lehetőség marad: kisebbségi kormányzás vagy előrehozott választás.

A hétfőn kialakult kormányválság miatt ezért a politikai elemző intézet rontotta Magyarország kockázati besorolását. A cég elsősorban az üzleti-piaci világ kiemelt szereplői, a gazdasági döntéshozók nézőpontjából mérlegeli a politikai kockázatokat.

Az elemzésben nyolc területet vesznek figyelembe. Ezek a következők: előrelátható politikai események, spontán változás lehetősége, jogbiztonság, kül- és biztonságpolitikai kockázatok, közpolitikai alternatívák, gazdasági racionalitás érvényesülése, működőképesség és kormányozhatóság, illetve legitimitás.

A Vision elemzői úgy vélik, hogy jelentősen megnőtt a politikai változás lehetősége (előrelátható politikai események), másrészt pedig a politikai ex lex állapot miatt a kormányzati döntéshozatal feltehetően a korábbinál is kevésbé hatékonyan működik majd, amíg a koalíció sorsa nem rendeződik (működőképesség és kormányozhatóság).

A Vision Consulting ezért az előbbi kategória kockázati értéket a korábbiakhoz képest eggyel, utóbbit pedig kettővel is rontotta.