Vörös csillaggal kampányol az SZDSZ

2008.01.24. 14:45
Az SZDSZ szocializmusról szóló népszavazásról beszél február 2-án induló kampányában. A párt ügyvivői testülete csütörtöki rendkívüli ülésén fogadta el a kampány stratégiáját. Az Index birtokába került logót egy vörös csillaghoz hasonló vörös csillag díszíti, és kísértetiesen hasonlít a Fidesz népszavazási kampányában használt logóra.

Az ügyvivői testület rendkívüli ülésén elfogadták az SZDSZ népszavazási kampánystratégiáját és kampánymenetrendjét, jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Kóka János pártelnök. A testület kampányfőnöknek Horn Gábor ügyvivőt, koalíciós egyeztetésért felelős államtitkárt jelölte ki.

A párt kampánynyitó rendezvényét február 2-án tartja a fővárosi Király utcában, és március 7-én zárja le, szintén Budapesten. A kettő között országos rendezvénysorozat terveznek. Horváth Ágnes az egészségügyi témákat, Magyar Bálint pedig a tandíj bevezetését népszerűsíti majd az országjáró körúton, melyhez Kóka János is csatlakozik. A köztársasági elnök március 9-re írta ki a Fidesz által kezdeményezett népszavazást a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről.

Stratégiájuk központi mondanivalóját Kóka János egy mondatban úgy foglalta össze: "Mondjunk nemet a szocializmusra". Véleménye szerint ugyanis az öngondoskodás, a felelősségvállalás, a verseny és a minőség kultúrája csap össze az ingyenesség hamis kádári illúziójával. Hozzátette, hogy ennek vizuális lényegét kampánynyitójuk meghívóján is megjelenítik.

Az SZDSZ logója kísértetiesen hasonlít a Fidesz népszavazási kampányának logójára. A kettő közti különbség, hogy míg a Fidesznél egy narancs, vagy talán egy nap díszíti a nemzeti színeket, addig az SZDSZ-nél ugyanazon a helyen egy vörös csillagra emlékeztető ábra látható.

Arra a felvetésre, nem jelent-e gondot, hogy a kampánynyitó meghívóján tiltott önkényuralmi jelképre, a vörös csillagra emlékeztető ábra látható, Kóka János felmutatta a meghívót, és azt mondta, hogy az azon látható csillag nem ötágú és nem is vörös. A pártelnök szerint ennek kapcsán biztosan sok áthallással és értelmezéssel találkoznak majd. Arra a kérdésre, hogy szándékos provokációnak szánják-e a lépést azt válaszolta, önmagában a népszavazást tartja provokációnak.

Kitért arra is, hogy a párt ügyvivői megtárgyalták a liberálisok felkészülését a 2010-es országgyűlési választásokra is. Eszerint mind a 176 választókörzetben egyéni választókerületi megbízottakat jelölnek ki, akiknek az lesz a feladatuk, hogy megtalálják a képviselőjelölteket, akiket az SZDSZ elindíthat a választáson. A megbízottakat a február 2-i kampányindító rendezvényre is meghívják, mert rájuk szeretnék bízni a népszavazási kampány lebonyolítását.

A népszavazási kampány költségeiről annyit lehet tudni, hogy 50-100 millió forintba fog kerülni, mondta korábban Horn Gábor. Bár a törvény erre nem kötelezi, az SZDSZ úgy tervezi, hogy a népszavazási kampányban az új párt- és kampányfinanszírozási kritériumoknak megfelelően az elszámolásban kipróbálnak egy tiszta, átlátható rendszert.

Az MDF is baloldalinak tartja a Fideszt

Csapody Miklós, az MDF országgyűlési képviselője a TV2 reggeli műsorában azt mondta, sajnálatosnak tartja, hogy Tarlós István, a Fidesz népszavazási kampányának párton kívüli felelőse már nyíltan is a baloldali értékeket képviseli.

„Csapody szerint a magát kereszténydemokrata, jobboldali pártnak tartó Fidesznek el kellene döntenie, hogy valójában milyen politikát képvisel: a jobboldali értékek mentén akar haladni, vagy felrúgva a versengő többpártrendszer demokratikus alapelvét, az egypárti kádári rendszer restaurálására törekszik?” – olvasható az MDF csütörtöki közleményében.