Vadász Jánosnak nem volt engedélye a riasztópisztolyra

2007.11.10. 10:50
Vadász János, aki riasztópisztollyal fenyegetett meg egy biciklis futárt, bevallása szerint önvédelmi okból tartott magánál fegyvert, és bár viseléséhez engedély kellett volna, ő erről nem tudott. Közölte azt is, hogy a futár 302 ezer forintos kárt okozott autójában.
Vadász János

Vadász János szerint 302 ezer forintos kár keletkezett autójában azzal, hogy a biciklis futár ráütött a kocsira az Andrássy úti július 24-én történt összetűzésükben, mondta a volt szocialista politikus a szombat reggeli Napkeltében.

Vadász János azt mondta, hogy a biciklis miután ráütött kocsijára, megkapaszkodott az autóban, ezért nem tudott a kocsijával tovább menni. Kénytelen volt kiszállni, és ekkor úgy látta, hogy a fiatalember meg akarja őt ütni. Ezért nyúlt vissza autójába, és rántotta elő fegyverét.

A pisztolyról elmondta, hogy riasztó célra vásárolta évekkel ezelőtt. Úgy is nevezte, hogy riasztó célra vásárolt pisztolynak látszó tárgy. Hozzátette, hogy a fegyverben nem volt töltény, már csak azért sem, mert sosem tett bele töltényt. A szakértő pedig kimondta, hogy ez a fegyver emberi élet kioltására alkalmatlan, mondta. De az is igaz, hogy a Parlament 2004-ben ezt a fegyvert engedélykötelessé tette - az unión belül egyedüliként, tette hozzá.

Erről azonban Vadász János nem tudott, így a fegyverre nem volt engedélye, ismerte el. Hozzátette, hogy szerinte a 290 ezer tulajdonos, akinek ilyen fegyvere van, ugyancsak nem tudott erről. Az eset után közvetlenül azt is nyilatkozta, hogy nem kell engedély fegyveréhez.

A volt MSZP-s politikus elmondta még, hogy korábban felgyújtottták a házát, így 18 millió forintos kárt okoztak. A tettes azóta sincs meg, mondta. Ekkor tanácsolták neki, hogy otthonában - a páncélszekrényben - tartson egy éles fegyvert, az autójában pedig egy riasztó fegyvert.

Vadász János ellen a héten emeltek vádat lőfegyverrel való visszaélés miatt. Ugyancsak vádat emeltek a biciklis futár ellen. Őt rongálás miatt vonhatják felelősségre.