Becsület napja a Hősök terén

2007.02.10. 17:47
Ezer szkinhed és jónéhány idős ember hallgatta meg a "Becsület napján" a beszédeket a Hősök terén, majd a katonai alakzatban felsorakozott tömeg előtt koszorúztak is a résztvevők. Külföldről is sokan érkeztek, így német, angol, bolgár és cseh szélsőséges szervezetek zászlóit lehetett felfedezni az árpádsávos csíkok között. A Főpolgármesteri Hivatal egyelőre nem adott választ az Indexnek, hogy az MSZP-SZDSZ többségével működő budapesti szakbizottság engedélyezte-e az esemény hangosítását.
Körülbelül ezer bőrfejű és rövidre nyírt hajú, bakancsos fiatal gyűlt össze szombaton délután kettőre a Hősök terén. Az ismeretlen katona sírjánál dobpergés mellett vonultak be a "katonai jellegű rendezvény" résztvevői a kordonokkal körbezárt területre. A "Becsület napjára" érkezők, a sorban állók között voltak angolok, németek, csehek és bolgárok is. Többségük azonban magyar volt, és némán vonult az érdeklődők és az újságírók között. Az MTI szerint a kordonok között felálló "katonai alakzatban" néhány Kossuth téri demonstráló is feltűnt. A szervezők - akik korábbi hírek szerint a Vér és Becsület Egyesülethez kötödtek régebben - felszólították a jelenlévőket, hogy kapcsolják ki mobiljaikat, ne dohányozzanak és ne beszélgessenek, mert katonai rendezvényről van szó.

Kitörés

A bakancsosok között volt néhány "civil ruhás" öregember, akik nem feketébe vagy terepruhába voltak öltözve. A tömeg szélén árpádsávos zászlókat tartó fiatalok álltak, a szónokok az ismeretlen katona sírjánál gyülekeztek.

A kettőkor kezdődött eseményen többen is beszéltek, de mindegyikük fő témája az 1945 februárjában a budai Várból kitört német és magyar csapatok hősiessége volt. Az, hogy a több tízezernyi német és magyar katona közül mindössze pár százan élték túl a kitörést. Az egyik szónok Zrínyi Miklóshoz hasonlította ezeket a honvédeket, Wehrmacht- és SS-katonákat. Külön megemlékezett egy szónok a hungarista postásokról.


Nézze meg képeinket!

"Hatvankét éve tart a nemzeti elnyomás, de mi büszkék vagyunk fajiságunkra" - mondták német, angol és magyar nyelven az egybegyűlteknek.

Az egyik szónok, Illés Zsolt azt mondta: "Európa a globalizáció miatt ostrom alatt van, ezért egy választásunk lehet, a kitörés, és folytatni fogjuk harcunkat, a győzelem vagy a halál szellemiségében". A másik felszólaló, Tudós Tamás János szerint megbukott a bolsevizmus, meg fog bukni a liberalizmus is, és győzni fog az ő világnézetük, ami Isten, a nemzet és a szociális gondolkodás szellemiségét képviseli.

A német NPD több vezetője is felszólalt

Az eseményen a szélsőséges nézeteiről ismert német Nemzeti Demokrata Párt (NPD) vezetői közül hárman is szónokoltak. Udo Voigt, a pártelnök, Eckart Bräuniger, a központi pártiroda irányítója és Matthias Fischer, egy "közép-frankföldi" területi vezető is beszédet mondott. Az NPD 2006-ban Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban (a volt NDK északi részén) több mint hétszázalékos eredményt ért el a helyi választásokon.

Udo Voigt most elsősorban arra emlékezett, hogy édesapja a hatvanas években a Balaton partján mutatta meg neki, hogy hol harcolt a II. világháborúban. A német szónokok a két nép (a német és a magyar) barátságát méltatták beszédeikben.

Kitartás - versben

A magyar hozzászólók közül Tudós Tamás János és Erős Zoltán beszélt a leghosszabban, de Szentgyörgyhegyi Ferenc verseket mondott. A versekben a kitartás szó igen sokszor fordult elő, különböző összefüggésekben.

Az elhangzott beszédek tartalma egyértelmű volt: volt, aki például a Holocausthoz áldozataihoz hasonlította (legalábbis beszédének angol fordítása szerint) a Várban felgyújtott katonakórház halottait. Magyar beszédében csak körülírta ezt, ám az angol nyelvű fordításban elhangzott a Holocaust kifejezés is.

A magyar felszólalók beszédeit angolra fordította egy fiatal férfi, míg a német pártvezetők mondatait magyarra tolmácsolták a szervezők.

Churchill kezdte a második világháborút

A beszédek közben elhangzott, hogy a második világháborút Churchill robbantotta ki. Drezda terrorbombázását ugyanúgy elítélték a felszólalók, mint a budai német-magyar kórház oroszok általi felgyújtását. A Várban néhány száz ember kivételével meghalt német és magyar katonákat a bolsevizmus elleni harc áldozatainak minősítették a felszólalók. Szerintük a Magyar Királyi Honvédség, a Csendőrség, az SS és a Wehrmacht alakulatai Európa kultúrájáért haltak meg a Várban.

A felszólalók többsége a globalizáció ellen kelt ki, néhány szónok szinte üvöltve ismételgette mondatait. A Hősök terén szavaik a környező múzeumok falairól visszhangzottak.

Az angol Ian Stuart's Brotherhood nevében felszólaló férfi utóbb az Indexnek elmondta: rendszeresen részt vesz hasonló megemlékezéseken Angliában. Magyarországon járt már, sőt Németországban és Portugáliában is. Szerinte természetes, hogy a II. világháborúban elesettekről megemlékeznek, ugyanakkor harcolni kell a fennálló rendszer ellen.

Aktuális magyarországi politikai üzenete csak ritkán volt az elhangzottaknak. Az egyik felszólaló viszont arról beszélt, hogy a 2006. október 23-án Budapesten történtek miatt meg fognak fizetni a bűnösök, akik "keretlegényeket" szabadítottak rá a demonstrálókra. Budapesten így újra "jó emberek vére folyt".

Hiller István a szélsőségesektől való elhatárolódásra kéri a parlamenti pártokat

Hiller István, az MSZP elnöke arra kéri a parlamenti pártokat határolódjanak el a Hősök terén a nap folyamán szélsőséges csoportok által tartott rendezvénytől. Erről a politikus szombaton Budapesten sajtótájékoztatón beszélt.


Klikk!

Minden demokratának közös kötelessége, hogy szembeforduljon a szélsőségekkel - indokolta a kérést a kormánypárti politikus. Hiller István szerint szégyen az, hogy Magyarországon találkoznak a szélsőséges világnézetű emberek. Ez ellen közös fellépéssel lehet szembeszállni - fűzte hozzá.

A Fidesz közleménye

"Felháborító arcátlanság az, amit Hiller István mai sajtótájékoztatóján művelt. A szocialista kormány által irányított rendőrség tette lehetővé a Vér és Becsület mai rendezvényét. Az Orbán-kormány hivatali ideje alatt egyetlen ilyen felvonulásra sem kerülhetett sor" - hangsúlyozta Szijjártó Péter szóvivő.

Az Index megkereste a Főpolgármesteri Hivatalt is az ügyben, a Hősök terén ugyanis elektronikus berendezésekkel hangosították a rendezvényt. Márpedig emlékezetes, hogy Demszky Gábor a tavaly őszi zavargások után kezdeményezte, hogy fővárosi bizottság hagyja jóvá ezentúl a technikai eszközök használatát a politika tömegrendezvényeken. A Városháza illetékese nem adott választ arra, hogy az MSZP-SDZSZ többségével felálló szakbizottság adott-e engedélyt a hangosításra a Hősök terén tartott délutáni rendezvényen.