Veres János: a választási eredménytől függ a támogatás

2006.04.18. 18:23
A Fidesz Veres János pénzügyminiszter menesztését és képviselőjelöltségtől való visszaléptetését várja a kormányfőtől. A párt birtokába került hangfelvételen a szocialista politikus szabolcsi polgármesterekkel beszélgetve azt mondja: akkor kapnak támogatást, ha megfelelő lesz a megyében a választási eredmény. Veres János állítása szerint arról beszélt: egy kormánypárti képviselő több eredményt tud elérni a térségének, mint egy ellenzéki képviselő.

"Mikor fogja Gyurcsány Ferenc kormánya fenyegetőző pénzügyminiszterét meneszteni, meddig tűri azt el, hogy egy európai demokráciában egy hivatalban lévő kormány pénzügyminisztere politikai fenyegetés, politikai zsarolás hangnemében szólaljon meg, amikor az önkormányzatoknak nyújtandó költségvetési támogatási lehetőségekről szól" - tette fel a kérdést Deutsch-Für Tamás mai sajtótájékoztatóján.

Kérdések a kormányfőhöz

Idézet Veres János beszédéből
"Szabolcs számára ez a négy év sok fejlesztést és sok eredményt fog hozni. Az hogy egyes térségek ezen belül hogy fognak majd részesedni, azon fog múlni, hogy a térségeken belül milyen választási eredmény születik. Nem lehet mást csinálni, az a követelmény, és ezt követelik tőlünk azok, akik jó eredményt érnek el... Azt tudom mondani mindenkire rá van bízva, hogy milyen módon, milyen eszközzel... Azt tudjuk mondani jelen pillanatban mindenkinek, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fejlesztési lehetőségeiből a következő négy évben aszerint differenciáltan fognak minősülni az egyes települések, amilyen választási eredmény 23-án születik...Azért fogalmaztam ilyen egyértelműen mert nagyon szerettem volna, hogy mindenki számára világos legyen... Az eredmény fogja eldönteni azt, hogy ennek a térségnek milyen módon tudunk segíteni a következő négy évben".

A Fidesz kommunikációs vezetője és Szijjártó Péter szerint Veres János pénzügyminiszter április 14-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 9. számú választókerületének polgármestereivel beszélgetett Mátészalkán.

Veres János, aki a szabolcsi MSZP szervezet vezetője is, azt mondta: "Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fejlesztési lehetőségeiből a következő négy évben aszerint differenciáltan fognak minősülni az egyes települések, amilyen választási eredmény 23-án születik" (a teljes szöveget lásd keretes írásunkban).

Minderről hangfelvétel is készült, amelyet Deutsch-Für állítása szerint a beszélgetésen résztvevők egyike juttatott el a Fideszhez "felháborodásában". A hangfelvételt a sajtótájékoztatón nem játszották le, de az a Fidesz honlapján meghallgatható.

Deutsch-Für Tamás arra vár választ választ Veres Jánostól, hogy valóban így fogalmazott-e. Valóban az alapján fog-e a Gyurcsány-kormány költségvetési támogatást adni a szabolcsi településeknek, hogy kellő mértékben támogatták-e a választópolgárok a szocialista jelölteket a második fordulóban - tette fel a kérdést a politikus.

Deutsch-Für Tamás arra is választ vár a kormányfőtől, hogy az országgyűlési képviselőjelöltségre véleménye szerint méltatlanná vált Veres Jánost mikor léptetik vissza. A fideszes politikus negyedik kérdését az SZDSZ-hez intézte, mint mondta, a liberális párttól arra vár választ, hogy vajon elhatárolódnak-e Veres János mondataitól.

A megye érdeke

Veres János pénzügyminiszter az MTI-nek adott nyilatkozatában azt mondta: amikor találkozott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye polgármestereivel, úgy fogalmazott, hogy a térség képviselete akkor lesz erős, ha a térségben MSZP-s jelöltet választanak, ugyanis ebben az esetben lesz az MSZP-frakción belül több mint tíz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei MSZP-s képviselő.

A megyének, a megye önkormányzatainak, a megye településeinek messze nem mindegy az, hogy kormánypárti képviselőt választanak-e vagy pedig ellenzékit - tette hozzá. Mint megjegyezte, egy kormánypárti képviselő több eredményt tud elérni a térségének, mint egy ellenzéki képviselő. A megyének az az érdeke, hogy a legerősebb megyei MSZP-s képviselőcsoport jöjjön létre - mondta Veres János.

A Kormányszóvivői Iroda az MTI megkeresésére úgy foglalt állást, hogy Veres János a fenti nyilatkozattal tisztázta az általa mondottak tartalmát.