Drágábban vette a szőlőt Orbánéktól a kereskedőház

2005.08.12. 12:12
Hetven forintos átlagos felvásárlási ár helyett a Tokaj Kereskedőház Rt. száz forintot adott az Orbán-család érdekeltségébe tartozó cég szőlőjének kilójáért, állítja a Népszava. Révész Máriusz fideszes szóvivő tévedésnek minősítette párttársa, Répássy Róbert azon korábbi kijelentését, hogy a kereskedőház nem vásárolt Orbánéktól.

Átlagosan hetven forintért vásárolta fel a Tokaj Kereskedőház Rt a szőlőt 2000-ben, illetve 2001-ben, de a Szárhegy-dűlő Kft. kilónként száz forintot kapott a termésért, olvasható a Népszavában. A piaci árnál ötven százalékkal magasabban vásárolt szőlőből összesen 2,7 millió forint értékben, 27 tonna furmintot vettek Orbánéktól. Vélhetően kiugró minőségi mutatókkal érte el a regnáló miniszterelnök barátaiból álló gazdasági társaság az átlagot másfélszer meghaladó árat, írja a lap.

A Tokaj Kereskedőház Rt. jelenlegi vezetője, Kiss László ugyanakkor legutóbb az Orbán-család meggazdagodását vizsgáló bizottság előtt azt mondta, hogy 2002-ben 160 ezer hektoliteres készlettel vette át az irányítást a cégben. Az indokolatlan mennyiségű készlet azért maradt a kereskedőház nyakán, mert a minőségével baj volt, állította.

Ki hazudik?

Korábban a sajtó, majd Szabó Zoltán szocialista képviselő az Orbán-család és a kereskedőház közötti kapcsolatot firtató kijelentéseire Répássy Róbert, a bizottság fideszes alelnöke úgy nyilatkozott, hogy "Gyurcsányék már megint hazudnak". Répássy azt nevezte hazugságnak, hogy Orbán miniszterelnöksége idején a felesége résztulajdonában állt Szárhegy-dűlő Kft.-től vásárolt volna fel szőlőt az állami Tokaj Kereskedőház Rt.

Révész Máriusz fideszes szóvivő pénteki közleményében tévedésnek minősítette, hogy Répássy Róbert korábban hazugságnak nevezte a Tokaj kereskedőház és a Szárhegy-dűlő Kft üzleti kapcsolatát, és azt ígérte, hogy ha Répássy a szabadságáról hazajön, akkor elnézést fog kérni. A szóvivő közleménye többi részében azt kifogásolja, hogy a lap [a Népszabadság szintén ez ügyben - pénteken - írt cikkére célozva] ahelyett, hogy Gyurcsány Ferenc ügyeivel foglalkozna, a Fidesz elnökének lejáratására törekszik.

A kereskedőház nem csak a Szárhegy Kft.-től, de annak tagjaitól, így Kékessy Dezsőtől, az Orbán által párizsi nagykövetté fölkért üzlettárstól 12 millió forintért, a többi tagtól, Madarász László egykori Postabank elnöktől, és a két ügyvédtől, Szász I. Attilától és Duda Attilától 2001-ben fejenként félmillió forintért vásárolt szőlőt a Kereskedőház. A Szárhegy dűlő Kft. akkori ügyvezetője, Kállai Attila 2000-2001-ben több mint 4 és fél millió forintért értékesített a Kereskedőháznak, írja írja a lap..