Újabb VIP-botrányt hozhat a Pannonplast-ügy

2003.07.09. 14:38
A Index információi szerint a kedvezményekben részesülő befektetők névsorában ismert médiaszemélyiségek és bankárok is szerepelnek a K & H Equities Rt. VIP-listáján. A névsor a Postabank kiemelt ügyfélkörét tartalmazó névsorhoz hasonló botrányt okozhat a hazai közéletben, miután Kulcsár Attila, a brókercég befektetési tanácsadási üzletágának vezetője egy interjúban elismerte, hogy valóban történtek sikkasztások a vállalkozás gazdálkodásában.
Egyelőre még mindenki előtt titok a VIP-lista tartalma - jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Sikkasztás valóban volt

Kulcsár maga ment az NBH-hoz
A külföldön tartózkodó Kulcsár Attila azzal indokolta, hogy megtörte a K & H Equities Rt. ügyeivel kapcsolatos hallgatást, mert "elege lett abból, hogy a játékszere legyen bizonyos embereknek", akik rá akarnak hárítani minden felelősséget. Kulcsár elmondta, hogy a bankban és a brókercégben párhuzamosan volt alkalmazásban. "Ez a kettős alkalmazás a bank felsővezetői engedélyével történt. Jelentési kötelezettséggel a bankban Rejtő E. Tibor vezérigazgató és Zarnóczy Tibor vezérigazgató-helyettes felé tartozott." Kulcsár azt állítja, hogy a sikkasztásokról még az ügy kipattanása, azaz Szász Károly, PSZÁF-elnök megverése után maga tájékoztatta a Nemzetbiztonsági Hivatalt."Felkerestem Tóth András urat, a NBH államtitkárát, s a személyes találkozónkon elmondtam neki, hogy a K&H Equities-nél milyen súlyos szabálytalanságok történtek. Én mondtam el neki az ügyről azokat a részleteket, melyeket ő aztán a nyilvánosság elé tárt az NBH "nyomozása" alapján. A beszélgetésünket követő napon Tóth András bejelentette, hogy a NBH súlyos sikkasztásokat tárt fel a K&H Equities-nél." - nyilatkozta Kulcsár a portfolio.hu-nak.
Az ellenzéki politikus által emlegetett névsor a Postabank exkluzív betéteseinek öt éve kirobbant botrányához hasonló viharokat okozhat a hazai közéletben. A brókercégeknél ugyan megszokott, hogy kedvezőbb feltételeket, kisebb kockázatot ígérnek a kiemelt ügyfeleiknek, a K & H Equities Rt. esetében azonban vélhetően sikkasztottak a cég által forgatott pénzekből. Ezt Kulcsár Attila, a brókercég befektetési tanácsadási üzletágának vezetője egy a portfolio.hu-nak adott interjújában maga is elismerte. A K & H Bank ügyvezető igazgatói posztját is betöltő Kulcsár azonban cáfolja, hogy az évek óta folytatott törvénytelen gyakorlatért egy személyben ő lenne a felelős.

Ismert VIP-sek

Az Index úgy tudja, hogy a VIP-befektetők listájáról, amelyen a hírek szerint ismert médiaszemélyiségek, televíziós újságírók és bankárok is szerepelnek a Fidesz vezetése is tárgyalt. Információink szerint a Pannonplast-üggyel foglalkozó "rész-vizsgálóbizottság" tagjai, Rogán Antal és Tállai András Orbán Viktor pártelnöknél egyeztetett fideszes háttéremberek társaságában.

Nem sérültek a banki szabályok

Mint emlékezetes, a Postabank VIP-hitelei körül akkor robbant ki a botrány, amikor a 129 politikusnak, színésznek és sportolónak mindössze 10 százalékos kamatra adott pénzekről pontos lista jelent meg a Világgazdaság című napilapban. A lista ügyében még 1999 februárjában Járai Zsigmond pénzügyminiszter feljelentése alapján rendeltek el nyomozást. Az ORFK alig egy hónapja jelentette be, hogy a 220 milliós összértékű ügyletben megszüntette a nyomozást Princz Gábor és társai ellen, mert nem sértette meg a banki szabályokat.