A magyar Robin Hood (vagy mégsem?)

2000.05.16. 14:55
Példátlan biztonsági intézkedések mellett kezdődik szerdán a Fővárosi Bíróságon a harmincrendbeli rablással, több emberen elkövetett emberölés kísérletével, fogolyszökéssel és lőfegyverrel való visszaélés bűntettével vádolt viszkis rabló bűnpere. Ambrus Attila az 1998. márciusi, Heltai Jenő téren történt rablást követő lövöldözés miatt életfogytiglant kaphat. Bár az 1999 júliusi szökés utáni, a rendőrjárőrrel való tűzharc miatti ügyben még nyomoznak, ám megjósolható, hogy hivatalos személy ellen elkövetett emberölés kísérlete miatt vonják felelősségre, így ezért szintén megkaphatja a legsúlyosabb büntetést. A rablássorozat miatt egyébként legfeljebb 20 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ezt büntetőpolitikai és generálpreventív okokból valószínuleg meg is kapja.
Robin Hood a nép között osztotta szét a rabolt vagyont, viszkisünk elutazta, elcsajozta, elszórakozta
Az elnevezésen rögtön korrigálnék kicsit, mert bár az igazi Robin és Ambrus egyaránt a gazdagokat (nálunk jellemzően a bankokat) rabolta ki, ám míg a legenda szerint Robin Hood a nép között osztotta szét az így szerzett vagyon, viszkisünk elutazta, elcsajozta, elszórakozta. A legenda születésére és az olykor érthetetlen módon működő kollektív emlékezetre tekintettel persze nincs kizárva, hogy majdan róla is karitatív rablóként regélnek.

Van még egy lényeges különbség: bár Robin Hoodot is elfogták a gaz (nottingham-i) előljárók, és börtönéből szintén sikeresen megszökött, az a veszély nem fenyegette, hogy fiatal életének hátralévő évtizedeit rabkenyéren kell eltöltenie. Többek közt azért sem, mert büntetése az akkori korszellemnek megfelelően csakis bitó lehetett. Viszkisünk legfeljebb életfogytiglant kaphat (ki-ki tetszése szerint választhat, melyik a jobb.)

Ambrus, jelesül az 1998. márciusi III. kerületi, Heltai Jenő téren történt rablást követő lövöldözés miatt kaphatja meg a legsúlyosabb büntetést. Itt, az őt üldöző járókelők felé, ha nem is célzott, ám feléjük irányuló - ez a pontos ügyészi megfogalmazás - lövéseket adott le, ezért több emberen elkövetett emberölés kísérletével is vádolják.

30 milliós viszkis-hajsza

A Budapesti Rendőrkapitányságnak 30 millió forintjába került a viszkis elfogása. Eleinte csak 7 nyomozó dolgozott az ügyön két telefonnal és két szolgálati autóval. Később már 42 nyomozót és 16 közrendvédelmist vontak be. Ekkor már 7 kocsi és 6 telefon állt a rendőrök rendelkezésére, valamint két helikopter is, melyeket egy tévesnek bizonyult riasztáson vetettek be, valahol vidéken. A nyomozócsoport 216 olyan embert keresett meg, akinek valaha közük volt Ambrushoz. Több mint 3400 oldalassá dagadt a viszkis-dosszié. Az ügyben résztvevők 3200 túlórát halmoztak föl, melyet nemsokára ki is fizet majd a rendőrség. A nyomozás során 71400 kilométert autóztak el a bűnüldözők, mintegy 252 ezerszer emelték fel a telefonkagylót, és csaknem 12 ezer liter ásványvizet ittak meg a rendőrök.

Bűnlajstrom

Az 1999 júliusi szökést követően pedig még három pénzintézet ellen követett el fegyveres rablást - a zsákmány itt összesen 50 millió forint volt - , és a legutolsó esetben a rendőrjárőr és közte tűzharc alakult ki. Ebben az ügyben még nyomoznak, ám megjósolható, hivatalos személy ellen elkövetett emberölés kísérlete miatt vonják felelősségre, ami szintén az életfogytiglan mellett szól. A rablássorozat miatt egyébként legfeljebb 20 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ezt büntetőpolitikai és generálpreventív okokból meg is kapja.

Ezt indokolja további bűnlajstroma is. Az erdélyi Gyergyószentmiklósról származó, ismert jégkorongozó 1993 januárjától 1999 január 15-ig összesen 27 pénzintézetet, postahivatalt és utazási irodát rabolt ki. További bontásban: 1996 márciusáig 13 alkalommal, szólóban 27 milliót, 1996 szeptembere és 1999 januári első elfogása között ugyancsak 13 alkalommal 110 milliót, közösen a szintén UTE-s jégkorongozó Orbán Gáborral. Ezzel a magyar hokisok az egy főre eső bűncselekmények számában világbajnokoknak számítanak, kár hogy Szentpéterváron, a műfaj klasszikusabbnak mondható ágában a csehek bizonyultak világelsőnek.

Viszkisünk legfeljebb életfogytiglant kaphat
Orbán egyébként sportemberhez méltatlanul a 1999 januári lebukásukat követő kihallgatáson nem tudta tartani mindaddig a száját, míg a viszkis megeteti hasonlóan híressé vált kutyáját, átlépi vele a magyar- román határt és medvének álcázva magát háborítatlanul él a csiki havasokban. (Tessék: nyolcvan évvel Trianon után, Ambrus is átkozhatja a békediktátumot.)

Mivel minden csoda három napig tart, a most szerdán várhatóan nagy csinnadrattával megkezdődő tárgyalás főszereplője idővel veszít varázsából. Bár sztoriját előbb-utóbb filmre viszik, Ambrus évről-évre öregebben koptathatja Magda Marinko szomszédjaként a jelenleg legbiztonságosabb bv-intézetnek számító sátoraljaújhelyi fegyház priccsét.

Ami hosszabb távon megmarad, az a viszkis egyszeri, majd mégegyszeri elfogása apropóján kapott rendőri előléptetések, az ezzel járó pozíció. Elhalványul az őt Monte Cristo-i magasságokba emelő szökésének emléke, senki nem hord viszkis-BM 29:3 (ezen arányba már beszámítom a jogerős ítéletet is) feliratú pólókat. Marad egy veszélyes bűnöző, aki az orvosszakértő szerint diszharmonikus személyiségszerkezetű, labilis életvezetésű, pszichopátis vonásokat mutató, szociopátiás személyiségfejlődésű egyén, akinél kimutatható az elkövetések és alkoholizmusának oksági kapcsolata, ezért kényszergyógyítani kell.

Azt is elfelejtjük, hogy hajdan a fél ország szurkolt érte. Azaz, a rendőrök ellen, de ez már a szociálpszichológusok asztala.