Kiss Ernő újra parancsnok lesz?

2002.04.24. 09:29
A Magyar Hírlap értesülése szerint Pintér Sándor belügyminiszter - a rendőrség vezetése számára is meglepő módon - arra készül, hogy a mai napon kinevezi Kiss Ernő dandártábornokot a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának (RSZVSZ) parancsnokává.
Kiss Ernő a belügyminiszter bizalmi embere, aki 1998 novemberéig volt az ORFK bűnügyi főigazgatója, akkor az emlékezetes "vizelős botrány" miatt kellett távoznia. (A Teve utcai rendőrségi központ biztonsági kamerái rögzítették, amint a dandártábornok az épület parkolójában vizelt. A rendőtiszt később bizonyos nyugtatók, úgynevezett menedzsertabletták vízhajtó hatására hivatkozott, mások viszont folyékony halmazállapotú stresszoldó szerek nagymennyiségű fogyasztására gyanakodtak.) Kiss azóta is Pintér belügyminiszter közvetlen tanácsadójaként tevékenykedett.

A kinevezési szándék állítóloga meglepetést keltett a rendőrség felsővezetésében és az RSZVSZ-nél is, hsizen tudni vélték, hogy új vezetőt a kormányváltásig már nem neveznek ki a szolgálat élére. Kiss kinevezése esetén nyilvánvalóan csak hetekig maradhat posztján.

A Magyar Hírlap feltételezése szerint Pintér Sándor így akarja minél kedvezőbb helyzetbe hozni bizalmi emberét.

Az RSZVSZ igen széles hatáskörű, titkosszolgálati módszerekkel is dolgozó szervezet, afféle rendőrségen belüli rendőrség. A rendőri bűncselekmények leleplezésében játszik kulcsszerepet, adatokat gyűjt egyes rendőrök és bűnözői csoportok kapcsolatáról, a testület dolgozóinak gyanús ügyleteiről.

A Belügyminisztérium nem kommentál
A Belügyminisztérium eddig sem és ezután sem kívánja kommentálni a tervezett személyi ügyeket, sem pedig a sajtó által felvetett, erre vonatkozó találgatásokat - közölte a tárca szóvivője szerdán közleményben az MTI érdeklődésére. Könyves Krisztina közölte, hogy legközelebb a rendőrség napja alkalmából pénteken rendezendő ünnepségen kerül sor új kinevezésekre, kitüntetések és elismerések átadására. Az elismerésekben részesülők névsorát az ünnepséget követően nyilvánosságra hozzuk - zárul a szóvivő közleménye.